bot perdagangan vs manusia
Trading algoritma dagangan Coinrule Trading Tips

Bot Berdagang vs Manusia – Bolehkah Mesin Menewaskan Pedagang?

Salah satu soalan yang paling kerap ditanya apabila bercakap tentang bot perdagangan ialah: Adakah perdagangan manual atau automatik membuat lebih banyak wang? Membandingkan bot Perdagangan vs Manusia, siapa yang mengalahkan pasaran?

Manual, juga dipanggil perdagangan mengikut budi bicara, memerlukan pedagang untuk meletakkan, mengurus, dan menutup semua kedudukan secara langsung pada platform dagangan.

Ini bermakna bahawa peniaga harus menghabiskan banyak masa untuk:

 • Menganalisis pasaran, menyemak bagaimana keadaan pasaran berkembang
 • Menilai kesan pasaran bergerak ke atas keuntungan dan kerugian kedudukannya
 • Menunggu peristiwa atau senario tertentu berlaku 
 • Laksanakan perintah untuk bertindak balas terhadap tindakan harga
 • Kemas kini untung dan rugi berikutan pesanan terkini dilaksanakan
 • Menilai keputusan mencari penambahbaikan atau pengoptimuman yang berpotensi
 • Sentiasa mengkaji analisis pasaran

Jika itu bukan satu aktiviti yang sangat mencabar dan memakan masa, keuntungan peniaga selalunya berkadar terus dengan masa yang dibelanjakan untuk berdagang. Sudah tentu, lebih banyak masa peniaga boleh menganalisis pasaran, lebih banyak peluang yang boleh dia tangkap. Itu diterjemahkan kepada lebih banyak peluang untuk keuntungan.

Hubungan antara masa yang dihabiskan untuk berdagang dan hasil perdagangan juga tidak linear. Jika peniaga tidak menggunakan strategi dagangan yang sesuai, atau tekanan (sama seperti emosi lain) memberi kesan kepada keputusannya, masa yang diperuntukkan untuk berdagang akan mengakibatkan kerugian yang besar.

Apakah yang diperlukan untuk perdagangan manual?

Aset utama yang setiap pedagang boleh harapkan untuk mencapai hasil dagangan yang memuaskan ialah:

 • Modal yang ada
 • Masa
 • Kemahiran berdagang
 • Kemahiran pengurusan tekanan.

Bagi kebanyakan orang, modal yang ada adalah kekangan yang paling keras dan pembolehubah yang paling penting untuk diusahakan. Pada masa yang sama, pembolehubah lain dalam senarai ini tidak mudah untuk berkembang. 

Pedagang terbaik adalah mereka yang menghabiskan masa yang munasabah menjalankan sistem perdagangan yang menguntungkan dan mengelakkan pengaruh emosi.

Bagaimanakah seorang peniaga bukan pro boleh meningkatkan pulangannya?

Jika anda seorang pedagang yang berpengalaman dan anda boleh memperoleh keuntungan berterusan dalam semua keadaan pasaran tanpa menghabiskan masa yang bermakna di hadapan komputer anda atau melihat carta, kemungkinan besar anda sudah berada di tempat yang istimewa. Anda mungkin tidak memerlukan sebarang nasihat lanjut.

Malangnya, statistik menyatakan bahawa sekitar 80% peniaga kehilangan wang atau prestasi pasaran yang kurang baik. Jadi bagaimana anda boleh meningkatkan keuntungan anda?

Bot dagangan ialah sistem perdagangan automatik yang berjalan tanpa memerlukan campur tangan manual. Anda boleh merancang bot sekali sahaja, tanpa menggunakan masa yang bermakna. Bot akan berdagang untuk anda mengikut arahan 24/7 tanpa mengira sebarang tekanan atau gangguan emosi. 

Semua dagangan yang bot dagangan hasilkan adalah berdasarkan keputusan yang diambil bagi pihak anda mengikut logik yang telah anda sediakan.

Ia memerlukan bot dagangan yang sangat maju untuk mengalahkan pedagang terbaik, tetapi secara purata, menggunakan bot dagangan boleh memudahkan kehidupan pedagang biasa dan pemula. Ia membolehkan semua orang mula berdagang, menangkap peluang yang ditawarkan oleh pasaran setiap hari.

Kelebihan Bot Perdagangan

Algoritma dan bot dagangan sudah memperdagangkan aset bernilai trilion setiap hari dalam pasaran kewangan tradisional. Bank, Dana Lindung Nilai dan pelabur besar menggunakannya untuk pelbagai faedah dan kecekapan mereka. Pasaran kewangan menyaksikan kemajuan bot perdagangan vs manusia tahun lalu, dan pada masa kini algos berdagang hampir 80% saham AS.

Hari demi hari, lebih ramai pelabur juga menggunakan bot dagangan dalam pasaran Crypto untuk memanfaatkan sepenuhnya ketidaktentuannya.

Berikut ialah ciri-ciri utama yang menjadikan bot dagangan sebagai penyelesaian yang lebih baik secara radikal untuk berdagang mata wang kripto.

Mereka tidak pernah tidur. 

Sama seperti pasaran berjalan 24/7 tanpa jeda, bot dagangan boleh bertindak balas terhadap sebarang pergerakan pasaran pada bila-bila masa. Tidak dapat diramalkan apabila berita boleh memberi kesan kepada harga. Peraturan baharu di Jepun boleh memberi kesan yang teruk pada pasaran Kripto untuk jangka masa yang panjang, dan, memandangkan perbezaan zon masa, pelabur AS mungkin berada pada kerugian yang besar sementara pelabur Jepun bertindak balas terhadap berita tersebut. 

Mereka pantas. 

Bukan sahaja bot tidak mengambil masa untuk melaksanakan pesanan di pasaran, tetapi algoritma boleh memutuskan untuk menghantar pesanan dalam pecahan saat. Reaksi segera terhadap pergerakan harga memberikan kepada peniaga algo kelebihan pada peniaga manual. Masa adalah wang, dan itu juga terpakai dalam perdagangan. Kadangkala, hanya beberapa saat kelewatan boleh menukar dagangan yang menguntungkan kepada kerugian.

Mereka bijak. 

Bot dagangan boleh menganalisis sejumlah besar data setiap saat. Itu mewakili salah satu kelebihan terbesar menggunakan bot dagangan automatik. Malah pedagang yang paling berpengalaman boleh memerhatikan hanya segelintir carta pada masa yang sama. Bot boleh menyaring pasaran sentiasa mencari corak tertentu, dan ia bertindak balas dengan segera apabila syarat yang betul dipenuhi. Lebih banyak peluang berpotensi meningkatkan dengan ketara kebarangkalian untuk menguntungkan dalam jangka panjang.

Mereka tidak mempunyai perasaan. 

Perasaan adalah musuh paling teruk bagi setiap pedagang. Peraturan pertama perdagangan adalah untuk membeli rendah dan menjual tinggi. Ini menunjukkan bahawa masa terbaik untuk membeli adalah apabila harga jatuh dan yang terbaik untuk menjual ialah apabila pasaran bergerak lebih tinggi. Itu nampaknya pendekatan yang cukup logik. Malangnya, otak kita cenderung untuk menasihati sebaliknya. Semasa pengeluaran, peniaga cuba mengurangkan kerugian dan sering terlepas pemulihan harga. Pada masa euforia, peniaga mula percaya bahawa aliran menaik boleh bertahan lebih lama dan jatuh ke dalam perangkap FOMO.

Bot perdagangan tidak dipengaruhi oleh ketakutan atau ketamakan. Ia hanya akan melaksanakan pelan dagangan yang ditetapkan.

Adakah bot perdagangan lebih baik daripada manusia?

Ia mungkin mustahil untuk mengalahkan peniaga profesional. Pengalaman memainkan peranan penting dalam menguruskan tekanan dan membangunkan sistem perdagangan yang maju. Malangnya, peniaga yang mencapai tahap kemahiran tinggi ini sangat sedikit. Hanya peratusan yang sangat rendah daripada berjuta-juta orang yang berdagang mata wang kripto atau aset tradisional setiap hari adalah profesional.

Salah satu kelebihan utama menggunakan bot perdagangan adalah dapat mematuhi peraturan pratetap sistem perdagangan anda. Di sini anda boleh membaca tentang beberapa petua yang boleh membantu anda meningkatkan pulangan anda. Nasihat ini kadangkala sukar untuk diikuti tetapi jika anda memasukkannya ke dalam strategi perdagangan automatik, bot akan mengikut arahan anda dengan tepat tanpa berat sebelah.

Bot dagangan mungkin tidak sempurna tetapi ketara membantu mereka yang tidak mempunyai sikap yang betul atau masa yang cukup untuk melabur dalam perdagangan. Dagangan adalah sangat mencabar dan memerlukan alat yang mencukupi untuk menangani pasaran dan mendapatkan yang terbaik daripadanya. Cabaran untuk berdagang bot vs manusia berterusan tetapi berhati-hati dengan peningkatan mesin pada masa hadapan.