Buat duit dengan crypto
ebook Manual Sumber terbuka Pasukan dagangan Coinrule Trading Tips

Cara Mengurus Aset Kripto Anda – Strategi Terbaik Untuk Meningkatkan Pulangan Anda

Bercakap tentang Cryptocurrencies, sesetengah orang berkata "Saya di sini hanya untuk teknologi!" dan mereka tidak menghiraukan pergerakan harga harian. Ia mungkin benar bagi sesetengah orang, tetapi sebahagian besar daripada mereka yang membeli dan menjual syiling melakukannya untuk satu sebab utama: untuk membuat wang. Jadi apakah strategi terbaik untuk menguruskan crypto anda?

Mata wang kripto berkemungkinan mewakili kelas aset dengan profil risiko/ganjaran terbaik untuk pelabur. Tidak hairanlah, kerana perdagangan mata wang kripto boleh menjadi sangat menarik dari segi potensi pulangan. Tetapi bagaimana untuk membuat wang dengan crypto?

Strategi Panjang

Dalam istilah perdagangan, a lama strategi bermaksud mempunyai kedudukan yang memberi manfaat sekiranya berlaku kenaikan harga aset asas. Apabila anda membeli syiling, anda sedang membina kedudukan panjang, menjangkakan bahawa harga akan naik dari sana. Anda boleh membuat pesanan beli tunggal dan menyimpan syiling tersebut sebagai pelaburan jangka panjang. Awak HODLing tidak kira bagaimana harga akan bergerak kerana anda percaya bahawa pada masa hadapan, harga akan menjadi lebih tinggi dengan ketara. Dalam kes ini, anda mungkin mahu menyimpan syiling anda dengan selamat dalam dompet khusus. Pada masa kini terdapat banyak pilihan, bergantung pada keperluan anda. Sebagai jangka panjang Hodler, di sini anda akan menemui senarai cara terbaik untuk menyimpan syiling anda.

Pilihan lain ialah membuat pesanan belian yang berbeza pada masa yang berbeza. Dengan cara ini, anda menguruskan turun naik harga. Jika anda menyebarkan pesanan belian anda dalam tempoh yang cukup lama, anda boleh mendapatkan harga purata yang lebih rendah kerana anda memanfaatkan masa harga turun. Pendekatan ini dikenali sebagai DCA, Dollar-Cost Averaging.

Satu cara untuk mengoptimumkan strategi sedemikian ialah dengan membeli lebih banyak dalam tempoh apabila harga melayang lebih rendah, jadi anda akan menurunkan lebih banyak lagi harga belian purata anda.

Bot dagangan adalah lebih cekap daripada peniaga melakukan ini kerana sistem perdagangan automatik tidak mempunyai perasaan, jadi ia tidak takut untuk membeli semasa pengeluaran. Dan inilah masanya apabila peluang terbaik datang!

Strategi DCA pada BTC
Kumpul Bitcoin apabila harga jatuh dengan Coinrule

Adakah anda mahu mengoptimumkan lagi strategi ini? Semasa anda mengumpul syiling kegemaran anda, pada masa yang sama anda juga boleh mengambil keuntungan pada sebahagian daripada pegangan anda. Dengan cara ini, anda boleh menjual balik syiling anda kepada mata wang asas anda, dan anda akan mempunyai lebih banyak peruntukan untuk menjalankan strategi anda lebih lama.

Mengumpul Bitcoin dan pada masa yang sama mengambil keuntungan separa dengan Coinrule

Strategi Panjang/Pendek

Jika anda menggunakan strategi jangka panjang sahaja, anda harus bersedia untuk menahan ketidaktentuan pasaran. Mungkin anda tidak peka dengan perubahan harga harian dan berita berkaitan pasaran turun beberapa hari tidak memberi kesan kepada anda. Jika mereka melakukannya, sebaliknya, anda boleh menilai pilihan untuk turut mendapat keuntungan daripada kemelesetan pasaran. Ini adalah strategi terbaik untuk menguruskan crypto anda jika anda seorang pedagang yang aktif.

Jika anda mempunyai portfolio mata wang kripto, ia boleh menguntungkan untuk membuka kedudukan yang mendapat keuntungan daripada penurunan harga. Anda akan melindung nilai portfolio anda, mengurangkan risiko anda dan turun naik pulangan anda. 

Pada masa kini, terdapat banyak pilihan untuk membuat wang dalam crypto, sama ada harga naik atau turun. Tahun lalu satu-satunya pilihan yang boleh dipercayai ialah membuka akaun di Bitmex. Lama kelamaan, pesaing lain menjadi tumpuan. bybit kini merupakan salah satu pertukaran terbaik di mana anda boleh berdagang mata wang kripto paling cair menggunakan derivatif. 

Pada 2019, semua bursa crypto utama menambah kemungkinan untuk memendekkan Bitcoin atau syiling lain menggunakan pilihan yang berbeza. Kraken adalah salah satu pertukaran tertua dan antara yang paling selamat. Mereka baru-baru ini mengeluarkan pilihan perdagangan derivatif crypto. Antara muka adalah mesra pengguna, dan anda dibenarkan untuk berdagang dengan leverage yang rendah. Sempurna jika anda mencari pertukaran untuk mempelajari cara berdagang dengan instrumen jenis ini.

Menjana wang dengan produk ini boleh menjadi lebih sukar dan melibatkan pelaburan masa dalam mempelajari dan menganalisis pasaran setiap hari. Di sini anda boleh menemui beberapa petua perdagangan yang boleh berguna. 

Pendapatan pasif

Jika anda lebih suka pendekatan yang kurang aktif, ini boleh menjadi strategi terbaik untuk menguruskan dompet crypto anda dengan sedikit atau tanpa usaha. Anda boleh meningkatkan aset anda dalam jangka panjang HODLing syiling anda dan memperoleh faedah daripadanya. Terdapat dua pendekatan serupa yang boleh anda pakai.

Minat Crypto

Anda boleh meminjamkan aset anda ke dalam platform yang akan memberi ganjaran kepada anda secara berkala kadar faedah. Ia berfungsi sama seperti akaun bank yang mengakru faedah ke atas deposit anda. Penyelesaian ini agak mudah dan ia tidak memerlukan banyak usaha di pihak anda. 

Ekosistem pinjaman kripto

Keputusan utama yang perlu anda buat ialah sama ada anda ingin menggunakan entiti terpencar atau terpusat. Apabila memilih syarikat berpusat/kustodian untuk mengendalikan dana anda, anda harus mempercayai syarikat tersebut. Penggodaman adalah isu yang meluas dalam perniagaan kripto, dan ini adalah risiko yang anda harus menilai dengan berhati-hati. celsius and Blockfi adalah antara syarikat utama yang menawarkan minat pada julat mata wang kripto yang agak luas.

Beberapa pertukaran yang paling diiktiraf juga menambah minat di kalangan perkhidmatan yang ditawarkan. Jika anda sudah memegang syiling anda di bursa seperti Binance, Bitfinex or Cecair anda mungkin mahu memilih untuk meminjamkan syiling anda dalam pertukaran atas sebab kemudahan.

Sebaliknya, apabila mendepositkan syiling anda ke dalam protokol terdesentralisasi, kepercayaan anda diberikan kepada kontrak pintar yang mengendalikan dana anda. Secara amnya, ini adalah cara yang lebih selamat untuk menyimpan aset anda, tetapi perlu diingat untuk mengesahkan bahawa kontrak pintar telah diaudit atau diperakui oleh syarikat pihak ketiga. Kontrak pintar yang tidak diaudit boleh digodam sama seperti syarikat berpusat. Protokol paling terkenal yang boleh anda gunakan untuk mendeposit token ERC-20 dan memperoleh faedah ialah wxya, Maker, Kompaun and Titik tumpuan

Tidak semua syiling layak mendapat faedah. Biasanya, platform terpusat hanya menerima mata wang kripto yang paling cair manakala platform terdesentralisasi hanya membenarkan deposit dalam syiling berasaskan Ethereum.

Staking

Jika anda memegang syiling berdasarkan algoritma konsensus Bukti Pegangan, anda berpeluang untuk kepentingan syiling anda dan peroleh faedah juga. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perbezaan antara syiling PoS dan Proof-of-Work di sini. 
Dalam sesetengah kes, anda boleh dengan mudah menyediakan nod anda pada blockchain yang sedia untuk dipertaruhkan dan memperoleh pulangan terus ke dalam dompet anda. Pada masa lain, menyediakan nod tidak begitu mudah, atau anda memerlukan jumlah minimum syiling untuk mula mengesahkan transaksi (dan mendapat ganjaran daripada blok yang dilombong). Dalam kes ini, platform seperti StakingLabs akan mempertaruhkan syiling untuk anda. Seperti biasa, lakukan penyelidikan anda sendiri sebelum mendepositkan syiling anda pada aplikasi pihak ketiga. Terdapat peningkatan permintaan untuk pilihan ini, dan baru-baru ini, bursa utama seperti Binance, Kucoin and Okex telah mula menambah pilihan taruhan.

perlombongan 

Adakah anda seorang ahli teknologi dan anda benar-benar berminat untuk memiliki lebih banyak kulit dalam permainan kripto? Kemudian anda boleh menilai pilihan perlombongan mata wang kripto. Kebanyakan mata wang kripto yang penggunaan tertinggi adalah berdasarkan protokol PoW. Ini bermakna anda memerlukan perkakasan khusus untuk melakukan pengiraan matematik yang sangat kompleks untuk melombong blok. Proses blok perlombongan inilah yang menjadikan mata wang kripto PoW berfungsi. Setiap transaksi yang akan disahkan mesti dimasukkan dalam urutan blok. Orang pertama yang melombong blok mendapat yuran transaksi yang disertakan dalam blok itu serta syiling baharu yang ditempa. Beginilah cara Bitcoin atau Ethereum berfungsi.

Seperti yang kami katakan, anda memerlukan perkakasan khusus untuk melombong mata wang kripto dan untuk membuat lebih banyak wang daripada perlombongan anda perlu mengoptimumkan tetapan supaya prestasi pelantar anda akan bertambah baik. Selain itu, setiap mata wang kripto mempunyai algoritma khusus, jadi keputusan syiling yang anda ingin lombong mempunyai kesan langsung pada perkakasan yang anda perlukan. 

Kebaikan dan keburukan

Perlombongan mata wang kripto secara amnya berisiko. Di satu pihak, kos menyediakan dan menjalankan peralatan anda biasanya dibayar dalam mata wang fiat. Sebaliknya, pulangan yang anda peroleh didenominasikan dalam mata wang kripto. Ketidaktentuan harga boleh menjadikan perlombongan mata wang kripto sebagai perniagaan yang tidak menguntungkan untuk tempoh yang berpanjangan. Namun begitu, jika anda menganggap kos perlombongan sebagai pelaburan, dalam jangka panjang, syiling yang anda kumpulkan boleh membawa keuntungan yang ketara jika harga meningkat.

Anda juga boleh menggunakan sistem automatik untuk menjual secara berkala sebahagian daripada syiling yang diberi ganjaran melalui perlombongan. Sebagai contoh, anda boleh mendepositkan syiling anda pada bursa pilihan anda dan kemudian menjualnya apabila keadaan pasaran lebih menggalakkan. Itu akan menjadi cara perlombongan yang agak bijak!

Semua strategi terbaik untuk mengurus kripto anda mungkin mempunyai kebaikan dan keburukan. Anda boleh memilih yang lebih sesuai dengan pilihan anda, atau anda juga boleh memilih pendekatan gabungan, memperuntukkan sebahagian daripada peruntukan pelaburan anda kepada beberapa strategi ini untuk mencari gabungan yang sempurna untuk keperluan anda.