kejatuhan pasaran coronavirus
Trading algoritma Analisis Pasaran dagangan Coinrule Trading Tips

Kejatuhan Pasaran Coronavirus Pada 2020 – Bagaimana Untuk Melindungi Portfolio Anda?

Terdapat kutukan Cina yang mengatakan "Semoga anda tinggal di masa yang menarik.” – suka atau tidak, kita sedang melalui masa sebegitu. Ketakutan terhadap COVID-19 mencetuskan kejatuhan pasaran Coronavirus global pada tahun 2020. Tiada aset nampaknya selamat lagi. Apa yang perlu dibeli dan bagaimana untuk melindungi portfolio anda dalam masa yang tidak menentu?

Kami secara rasminya berada dalam pasaran Bear (warisan).

Pasaran saham di seluruh dunia jatuh pada kadar yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Kejatuhan pasaran Coronavirus ini telah pun mengatasi Krisis Kewangan Hebat pada tahun 2008. Pada masa itu harga menyaksikan pengeluaran yang lebih beransur-ansur. Itulah contoh yang sangat menarik tentang bagaimana euforia boleh bertukar dengan cepat menjadi jualan panik yang meluas. 

Ekonomi di seluruh dunia yang memasuki penutupan sepenuhnya memberikan contoh sempurna yang tidak dijangka peristiwa angsa hitam. Itu merujuk kepada peristiwa yang tiada pelabur mengambil kira dalam strategi dagangannya. Apabila ini berlaku, ia mengubah sepenuhnya senario semasa dan akan datang dan memerlukan penilaian baharu untuk peruntukan aset.

Melihat carta jangka panjang Niaga Hadapan SP500, kita dapat melihat bahawa pasaran 200 MA jelas menunjukkan pembahagian antara tempoh pasaran Bear dan Bull. Minggu lepas, nilai indeks yang mengukur lebih baik daripada orang lain keadaan ekonomi global memecahkan tahap penting ini, berakhir, secara teknikalnya, pasaran Bull terpanjang sepanjang masa.

Mingguan 200MA rosak – Permulaan pasaran menurun di pasaran saham AS

Berapa lamakah ia boleh bertahan?

Pada tahun 2008, ia mengambil masa kira-kira satu tahun dari harga untuk melanggar MA 200 dan mencapai bahagian bawah. Sudah tentu, mengambil kira magnitud jualan awal semasa, mungkin mengambil masa yang lebih sedikit untuk memulakan pemulihan. Sebaliknya, pengeluaran yang lebih teruk mungkin juga menunjukkan bahawa peristiwa yang berlaku kali ini boleh menjejaskan ekonomi dengan lebih teruk lagi.

Sebenarnya tiada pelabur yang mempunyai bola kristal untuk meramalkan masa depan. Ini adalah masa apabila analisis teknikal hanya boleh memberikan sedikit panduan, tetapi penting untuk memerhatikan asas-asasnya. Pada masa ini, pasaran menetapkan harga penutupan seluruh Eropah dan beberapa kawasan di AS. Kemungkinan, pelabur masih belum mempertimbangkan pilihan untuk melumpuhkan sepenuhnya ekonomi AS. Masih awal untuk membayangkan rakaman jalan kosong di seluruh 50 negeri di AS. Itulah yang berlaku di Itali dan negara lain seperti Sepanyol dan Perancis.

Jika itu berlaku, akibatnya boleh menjadi sangat buruk. Sebagai perbandingan, semasa kemelesetan terburuk sejak 1929, KDNK AS jatuh pada kadar tahunan 6.3% untuk tiga suku, sebelum memulakan pemulihannya. Penutupan ekonomi sepenuhnya mungkin boleh menyebabkan angka yang lebih buruk. Ramalan awal menyaksikan KDNK AS jatuh sekitar 20-30% pada Q2 2020 sahaja.

Apakah yang boleh kita jangkakan selepas kejatuhan pasaran Coronavirus ini?

Panik merebak dengan cepat di kalangan pelabur. Sebelum wabak ketara pertama di Eropah, suasana umum pasaran sangat berpuas hati, dan Coronavirus kelihatan seperti masalah terhad kepada China dan kawasan berdekatan. Apabila jelas bahawa keadaan itu akan memberi impak yang besar kepada ekonomi China dan ekonomi lain akan mengalami kerosakan yang sama, jualan panik telah menyebabkan kejatuhan pasaran Coronavirus sebenar.

Penurunan itu mencetuskan tergesa-gesa untuk keselamatan, tetapi tiada kelas aset yang berjaya memberikan peranan tempat selamat. 

Malah harga emas menjunam. Pelabur cuba menjual apa sahaja aset cair untuk mendapatkan tunai dan kecairan. Pasaran kripto mengalami tekanan yang tidak kurang. Pasaran masih menganggap mata wang kripto sebagai pelaburan berisiko dan masa ketidaktentuan menimbulkan tekanan jualan yang ketara pada harga.

Bank pusat melangkah masuk dengan tindakan terkoordinasi besar-besaran untuk menyuntik kecairan untuk menahan panik. Tindakan berani dan proaktif ini berkemungkinan akan membawa kelegaan jangka pendek dalam pasaran. Namun, turun naik akan kekal untuk jangka masa yang agak lama, wabak baharu dan berita tentang perkembangan wabak itu akan menyebabkan tekanan selanjutnya.

Semasa fasa seterusnya, pelabur akan menilai prospek dengan tepat dan akan mengimbangi semula portfolio mereka dengan sewajarnya. Itu akan menjana pergolakan lanjut di kalangan kelas aset.

Elemen utama yang perlu diperhatikan ialah pengeluaran data tentang keadaan ekonomi global. Pengangguran, hutang dan kadar lalai semuanya ditakdirkan untuk meningkat. Namun begitu, skala peningkatan akan menentukan kesan jangka panjang krisis ini.

Kelas aset manakah yang boleh mengatasi prestasi?

Teori ini mengajar kita bahawa semasa krisis, pelabur cenderung untuk menjual aset berisiko, seperti saham, untuk mengimbangi semula portfolio mereka dalam bon, emas atau tunai. Kali ini realitinya mungkin berbeza sedikit. 

Bon bukanlah pilihan yang paling selamat pada masa ini seperti yang pernah berlaku pada sejarah. Dan itu kerana tiga sebab utama: 

  • Sepuluh tahun dasar monetari ultra-akomodatif meningkatkan penilaian dengan ketara. Instrumen pendapatan tetap bernilai bertrilion Dolar sudah berdagang dengan hasil faedah negatif.
  • Tahap keberhutangan kedua-dua korporat dan kerajaan adalah pada nilai tinggi sepanjang masa, yang tidak tipikal untuk masa sebelum kemurungan.
  • Inflasi tidak dapat dilihat dalam jangka pendek, tetapi akhirnya, suntikan kecairan yang tidak pernah berlaku sebelum ini akan membawa kesan ke atas paras harga dalam jangka panjang. Bon bertarikh lebih lama (yang belum didagangkan pada kadar negatif) sepatutnya berprestasi rendah dengan jangkaan sedemikian.

Bagaimana pula dengan emas?

Aset paling selamat mengikut definisi kurang berprestasi pada peringkat awal ini. Kejatuhan harga yang mendadak dalam pasaran saham menggesa pelabur untuk mengumpul wang tunai sebanyak mungkin untuk menampung kerugian dan kemungkinan besar juga kedudukan dalam emas terperangkap dalam kitaran ganas ini. Sekali lagi, tiada inflasi dijangka tidak lama lagi tidak mendorong pelabur untuk melindung nilai daripada risiko itu dengan membeli logam berharga seperti emas. Namun begitu, emas boleh menjadi pilihan yang boleh dipercayai untuk jangka panjang, apabila kebimbangan inflasi timbul. 

Wang tunai adalah raja. 

Dalam masa ketidaktentuan, mereka yang memegang kecairan biasanya adalah mereka yang dapat melindungi portfolio mereka dengan lebih baik dan boleh menangkap peluang terbaik. Khususnya, Dolar setakat ini merupakan salah satu aset berprestasi terbaik di kalangan kelas aset warisan. Indeks dolar melonjak pada hari-hari lalu kepada nilai hampir 20 tahun tinggi.

Indeks dolar menembusi lebih tinggi

Trend ini berkemungkinan akan berterusan untuk masa hadapan yang boleh dijangka kerana kekurangan Dollar yang meluas melanda syarikat-syarikat besar. Isu ini sangat bermakna sehinggakan FED terpaksa memperkenalkan talian swap dengan bank pusat utama yang lain untuk mengelakkan keadaan daripada terus merosot.

Bagaimana untuk memanfaatkan peluang ini?

Berita baiknya ialah juga untuk anda berdagang crypto pada masa kini agak mudah untuk mempelbagaikan pegangan anda merentas kelas aset yang berbeza.

Emas, sebagai contoh, telah terbukti secara sejarah mewakili lindung nilai yang kukuh pada masa-masa bermasalah. Anda boleh melabur dalam emas dengan mudah menggunakan PAX Gold, yang boleh didagangkan di Kraken. Syiling dipatok pada harga satu auns troy logam berharga dan disandarkan satu sama lain kepada jongkong sebenar. 

Bercakap tentang syiling yang stabil, mereka telah melonjak minat pada 2019, dan berkemungkinan peranan mereka dalam ekosistem akan semakin kukuh pada masa hadapan.

Terdapat banyak pilihan untuk dipegang Dolar digital — Penambat, DAI, USDC, BUSD, PAX USD dan banyak lagi. Apa yang sangat menarik ialah dalam dunia di mana kadar faedah bergerak ke angka negatif, memegang syiling ini dan mendepositkannya membolehkan pelabur mencapai pulangan yang ketara. 

Strategi pendapatan pasif sangat popular, dan pelabur boleh memutuskan untuk menggunakan kemudahan terpusat atau terpencar mengikut keutamaan dan tahap kepercayaan mereka terhadap protokol yang berbeza. Kejatuhan pasaran crypto baru-baru ini bertindak sebagai ujian tekanan yang teruk, terutamanya untuk protokol terdesentralisasi. Kemeruapan pasaran masih menjadi ancaman terbesar kepada platform pinjaman, tetapi seperti biasa, pasaran tidak pernah memberikan pulangan tanpa sebarang risiko yang terlibat. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih pelaburan dengan profil risiko/ganjaran terbaik mengikut keutamaan anda.

Kemeruapan yang diperbaharui dalam pasaran FX

Selain daripada Dolar, memerhati juga pada Mata Wang lain boleh memberikan peluang yang menarik. Bank pusat sedang bergerak, perlumbaan penurunan nilai telah bermula, dan perang mata wang baharu akan berlaku. Semua ini akan mencetuskan turun naik dan, seperti yang anda tahu, itu menjana peluang terbaik.

Ia mungkin bukan satu kebetulan Pertukaran Kraken baru-baru ini memperkenalkan dagangan FX, menambah sembilan pasangan mata wang dengan lebih banyak lagi untuk diikuti pada masa hadapan. Ini bermakna tidak lama lagi anda akan dapat mempelbagaikan pegangan anda ke dalam banyak mata wang yang berbeza juga melalui Coinrule.

Bagaimana pula dengan Crypto?

Pasaran kripto mengalami pukulan teruk minggu lalu. Peralihan penghindaran risiko am memberi kesan teruk kepada mata wang kripto. Mudah tunai yang agak rendah memburukkan kejatuhan dan pembubaran pada kedudukan leveraj mempercepatkan aliran menurun. 

Penilaian pasaran crypto yang luas kembali ke tahap jangka panjang yang penting. Melihat kepada ekosistem kripto sahaja, itu boleh mewakili peluang membeli untuk mengumpul lebih banyak. Walau bagaimanapun, landskap ekonomi yang luas adalah sangat tidak menentu dan boleh menjejaskan harga untuk tempoh yang lebih panjang.

Sejak Februari, korelasi antara Bitcoin dan saham telah meningkat, dan ia kini agak tinggi. Perlu diingat, bahawa nilai pada masa ini adalah sekitar 0.1, yang masih merupakan korelasi yang agak rendah berbanding dengan yang lain. tradisional kelas aset. Tanggapan kripto sebagai lindung nilai kepada krisis sistem warisan nampaknya masih belum berlaku. Lagipun, itu adalah munasabah kerana mata wang kripto bukanlah kelas aset yang diiktiraf secara meluas untuk pelabur. 

Korelasi antara Bitcoin dan SP500 – Kredit Coinmetrics

Adalah lebih baik untuk memerhatikan perkara ini dalam beberapa minggu akan datang untuk melihat sama ada persepsi pelabur berubah apabila peristiwa baharu berlaku.

Strategi terbaik untuk masa yang mencabar ini

Coinrule boleh membantu anda melalui hari-hari yang tidak menentu ini, menukar turun naik jangka pendek yang tertekan kepada peluang. 

Peraturan seperti ini membolehkan anda menangkap pergerakan harga yang kecil tanpa membina kedudukan besar yang boleh mendedahkan anda kepada kerugian yang ketara sekiranya berlaku pengeluaran mendadak. 

Beli penurunan pada Kejatuhan Pasaran Coronavirus
Strategi templat: Beli The Dips + Stop Loss / Take Profit

Sebaliknya, jika anda melihat ini sebagai kebaikan peluang beli dan anda sanggup berdagang dalam jangka masa jangka panjang. Anda boleh mengumpul lebih banyak syiling kegemaran anda. Dalam perpustakaan templat kami, anda akan menemui banyak contoh tetapan yang sesuai dengan gaya dagangan yang berbeza. 

Petua bonus: 200 MA mingguan untuk harga Bitcoin memberikan sokongan semasa pasaran Bear 2018 dan masih memainkan peranan penting hari ini. Coinrule menambah penunjuk teknikal pada enjin dagangan pada minggu lalu, dan anda boleh menggunakannya untuk membina peraturan seperti berikut.

Strategi DCA berdasarkan 200MA mingguan pada Bitcoin

Sudah tentu, jangan lupa untuk menambah stop loss pada dagangan anda untuk melindungi diri anda daripada kerugian yang tidak dijangka.

Fikirkan semula strategi pelaburan anda

Senario ekonomi global baharu memerlukan penilaian baharu tentang risiko portfolio anda dan penilaian yang mendalam tentang kedudukan pada bulan-bulan akan datang.

Mata wang kripto mungkin kelas aset dengan profil risiko/ganjaran terbaik untuk masa hadapan. Konsep luas kripto telah direka dengan tepat untuk tempoh seperti ini. Kejatuhan pasaran Coronavirus ini akan menjadi ujian tekanan sebenar falsafah asasnya. Selain itu, pasukan kripto berada pada kedudukan yang baik untuk meneruskan operasi mereka dari jauh tanpa sebarang ketaksinambungan. Walaupun pasukan kami tersebar di empat negara berbeza, tiada sekatan kuarantin menjejaskan proses pembangunan kami.

Satu-satunya elemen yang paling mengancam ialah mata wang kripto mengalami pelbagai pasaran beruang kripto tetapi tidak pernah menjadi pasaran beruang luas warisan. Memerhatikan bagaimana korelasi antara Bitcoin dan saham berkembang akan memberi petunjuk tentang bagaimana pelabur sebenarnya akan melihat risiko mata wang kripto.

Sementara itu, cara terbaik untuk bertindak balas terhadap kejatuhan pasaran Coronavirus ini adalah dengan mempelbagaikan portfolio anda. Tambahkan kelas aset pertahanan baharu seperti emas, mata wang dan syiling stabil pada dompet anda untuk mengurangkan risiko keseluruhan.

Pada masa apabila menyesuaikan diri dengan senario baharu dan bertindak secara proaktif membuat perbezaan, Coinrule turut mengambil cabaran dan menjadi platform dagangan berbilang aset.

Nantikan…

dan berdagang dengan selamat!PENAFIAN

Saya bukan seorang penganalisis atau penasihat pelaburan. Semua yang saya sediakan di sini adalah untuk tujuan panduan, maklumat dan pendidikan semata-mata. Anda harus mengesahkan secara bebas semua maklumat dalam post saya. Saya tidak boleh didapati bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh bergantung kepada maklumat tersebut. Harap maklum bahawa berdagang mata wang kripto melibatkan tahap risiko yang ketara.