penunjuk teknikal untuk dagangan hari
Pasukan

5 Petunjuk Teknikal Terbaik Untuk Dagangan Harian

Penunjuk teknikal bukan sahaja membolehkan anda membuat keputusan yang tepat pada masa yang betul, tetapi ia juga membantu anda memaksimumkan pulangan anda sambil meminimumkan risiko anda. Artikel ini akan membincangkan 5 penunjuk teknikal terbaik untuk dagangan hari yang anda mesti ambil kira. Jadi, mari kita mulakan. 

Penunjuk teknikal ialah isyarat corak atau pengiraan matematik yang memberikan cerapan berharga berkenaan saham dan instrumen kewangan lain. Dalam perdagangan, penunjuk ialah beberapa alat paling kritikal yang boleh membantu anda membuat keputusan paling termaklum untuk memanfaatkan peluang.

Melangkah Purata

Dengan kata mudah, purata bergerak ialah pengiraan harga purata keselamatan. Ia diukur dengan membuat purata harga keselamatan dalam tempoh tertentu. Tujuan utama analisis teknikal ini adalah untuk memberikan anda maklumat untuk memahami sama ada keselamatan berada dalam aliran menurun atau aliran menaik. Pedagang harian menggunakan purata bergerak untuk meningkatkan kemungkinan kejayaan mereka dengan mengukur arah aliran pasaran dan menukar dagangan mereka ke arah pasaran. Terdapat berbilang purata bergerak, seperti SMA (Purata Pergerakan Mudah) dan EMA (Purata Pergerakan Eksponen).

purata bergerak penunjuk terbaik
5 Petunjuk Teknikal Terbaik untuk Dagangan Harian: Purata Pergerakan Mudah dan Eksponen

Menggunakan SMA dengan gabungan 5 bar, 8 bar dan 13 bar dianggap sesuai untuk pedagang harian. Purata bergerak ini ialah salah satu penunjuk teknikal yang paling biasa digunakan, dan ia berdasarkan tetapan Fibonacci.

Faedah Purata Pergerakan

 • Menawarkan maklumat mengenai momentum pasaran.
 • Benarkan peniaga memahami arah aliran pasaran.
 • Berikan maklumat mengenai henti rugi dan mata henti rugi yang paling sesuai.
 • Menawarkan peluang perdagangan yang hebat untuk memaksimumkan keuntungan dalam arah pasaran.

Relative Strength Index (Indeks Kekuatan Relatif)

RSI bermaksud indeks kekuatan relatif, dan penunjuk teknikal ini menawarkan maklumat tentang keadaan terlebih jual atau terlebih beli. Ia dicipta oleh J. Welles Wilder Jr. dan membenarkan anda mengira momentum harga aset pendasar. Menurut penunjuk RSI, jika aset mempunyai momentum 70 pada skala dari 0 hingga 100, ia menunjukkan bahawa aset tersebut terlebih beli. Sebaliknya, jika momentum mencecah 30, maka ia adalah tanda aset terlebih jual. Menggunakan RSI, peniaga mencari peluang untuk membeli atau menjual. 

RSI penunjuk terbaik untuk dagangan hari
5 Petunjuk Teknikal Terbaik untuk Dagangan Harian: Indeks Kekuatan Relatif

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terdapat banyak penambahbaikan dalam RSI dari semasa ke semasa. Salah satu yang paling popular dilakukan oleh Constance Brown. Beliau menjelaskan bahawa dalam pasaran aliran menaik, tahap terlebih jual adalah lebih tinggi daripada 30, dan dalam pasaran aliran menurun tahap terlebih beli adalah lebih rendah daripada 70. Itulah sebabnya RSI menawarkan hasil terbaik apabila ia mematuhi arah aliran harga aset. 

Sebagai contoh, jika arah aliran harga menurun, maka anda harus mempertimbangkan isyarat momentum RSI menurun dan jika arah aliran harga adalah menaik, maka mengabaikan isyarat RSI tersebut adalah lebih baik. Baca lebih lanjut tentang strategi yang boleh anda buat menggunakan RSI.

Faedah RSI

 • Menyediakan maklumat mengenai arah aliran umum pasaran (jika di bawah 50, arah aliran pasaran menurun, dan jika di atas 50, arah aliran pasaran menaik). 
 • Membolehkan anda memahami keadaan terlebih jual dan terlebih beli.
 • Membantu anda mencari peluang membeli atau menjual.

MACD

MACD (Moving Averages Convergence Divergence) menunjukkan hubungan antara 2 purata bergerak yang berbeza bagi harga aset. Ia adalah penunjuk momentum yang diukur dengan menolak EMA 26 tempoh (Purata Pergerakan Eksponen) daripada EMA 12 tempoh. Ia terdiri daripada 2 baris carta berbeza dan menunjukkan harga purata aset. Walau bagaimanapun, tidak seperti purata bergerak lain, ia memberikan wajaran tertinggi kepada harga terkini berbanding dengan harga yang lebih jauh. 

MACD untuk dagangan hari
5 Petunjuk Teknikal Terbaik untuk Dagangan Harian: Perbezaan Penumpuan Purata Pergerakan

Garis isyarat penunjuk ini pada asasnya ialah EMA 9 hari yang berfungsi sebagai pencetus untuk isyarat beli/jual selepas diplot pada bahagian atas baris pertama (MACD). 

Garis MACD menandakan arah aliran menurun jika ia berada di bawah garis isyarat dan menunjukkan arah aliran menaik jika ia berada di atas garis isyarat. 

Kebaikan MACD

 • Membolehkan anda mengenal pasti arah aliran jangka pendek dengan cepat.
 • MACD sangat mudah dibaca berbanding kebanyakan penunjuk teknikal lain.
 • Memberi anda maklumat sama ada pergerakan harga menurun atau menaik semakin lemah atau mengukuh.

Jalur Bollinger

Bollinger Bands ialah satu lagi penunjuk teknikal yang hebat untuk pedagang harian, dan ia dicipta pada tahun 1980-an oleh John Bollinger. Pada masa itu, adalah dipercayai bahawa turun naik adalah statik, tetapi Bollinger Bands menunjukkan bahawa ia adalah dinamik.

Penunjuk teknikal ini terdiri daripada tiga jalur berbeza yang dikenali sebagai jalur atas, tengah dan bawah. Jalur tengah berfungsi sebagai purata bergerak, dan jalur bawah dan atas ditetapkan di bawah dan di atas jalur tengah. Kedudukan jalur atas dan bawah mewakili turun naik dan ditentukan oleh bilangan sisihan piawai harga aset yang boleh disesuaikan. 

Bollinger Bands untuk dagangan hari
5 Petunjuk Teknikal Terbaik untuk Dagangan Harian: Bollinger Bands

Tujuan umum Bollinger Bands adalah untuk menyediakan pedagang dengan maklumat membaca harga aset. Ia membolehkan anda memahami sama ada harga dan turun naik aset adalah agak tinggi atau agak rendah. Anda boleh mengukur harga relatif dengan membandingkan kedudukan harga semasa aset berbanding jalur. Charles Schwab menambah ciri lain pada penunjuk ini, dan kini lebar jalur memberikan maklumat visual masa nyata tentang turun naik aset.

Faedah Bollinger Bands

 • Jika jalur lebih lebar, turun naik adalah tinggi. Jika jalur lebih sempit, turun naik adalah rendah. 
 • Membolehkan anda mengenal pasti sama ada harga aset itu tinggi atau rendah secara relatif. 
 • Memberi anda jangkaan turun naik/julat tindakan harga "biasa" untuk mengenal pasti pecahan. 

5. harga, penunjuk lapisan-1

Akhir sekali, senarai 5 penunjuk teknikal terbaik kami untuk dagangan harian termasuk harga. Pada penghujung hari, penunjuk adalah derivatif harga. Ini mengakibatkan kesan ketinggalan yang melambatkan isyarat beli atau jual. Melihat secara langsung pada tindakan harga aset akan memberikan lebih banyak pencetus segera untuk pesanan.

Tahap sokongan/rintangan, dan titik pangsi. Harga semasa dan sejarah aset juga menyediakan beberapa cerapan berharga yang digunakan oleh pedagang hari ini. Begini cara anda boleh menggunakan harga sebagai penunjuk teknikal. 

Khidmat Bantuan

Tahap/garisan sokongan ialah penunjuk teknikal yang menentukan titik harga aset yang berpotensi mendapat sokongan selepas jatuh. Dalam kata mudah, ia memberi anda maklumat sama ada aset akan pulih atau tidak. 

Rintangan

Ia hanya bertentangan dengan tahap sokongan dan memberikan maklumat tentang titik harga aset di mana ia akan menghadapi rintangan apabila ia meningkat. Dalam erti kata lain, harga aset biasanya jatuh selepas mencapai tahap rintangan. 

5 Petunjuk Teknikal Terbaik untuk Dagangan Harian: Tahap Sokongan dan Rintangan

Pivot Tempat

Tahap sokongan dan rintangan tidak ditetapkan dalam batu. Jika harga menembusi ke arah yang tidak dijangka, tahap sokongan boleh "berputar" ke tahap rintangan, dan sebaliknya. Ini juga merupakan penunjuk yang sangat berharga untuk didagangkan, kerana ia mewakili pembalikan yang kuat dalam psikologi pasaran mengenai titik harga tertentu. Sebagai peraturan umum, lebih lama masa yang diperlukan untuk memecahkan tahap (sokongan atau rintangan), lebih kuat tahap baharu, bertentangan, berpivot.

Kesimpulan

Ini adalah 5 penunjuk teknikal terbaik untuk dagangan hari. Apa yang menjadikan mereka ideal berbanding orang lain ialah kesederhanaan dan daya tarikan intuitif mereka – ia tidak mengambil masa yang lama untuk mengambilnya, tetapi menguasainya boleh mengambil masa bertahun-tahun dan merupakan cabaran yang sangat bermanfaat. Tambahan pula, kebanyakan penunjuk "lebih kompleks" dibina di atas petunjuk asas ini, jadi sebagai peniaga, anda pada dasarnya mendapat isyarat yang sama sentiasa.

Sudah tentu, apabila ia datang kepada pasaran kewangan, tiada apa yang dijamin, tetapi alat sedemikian membantu anda memihak kepada anda. Dalam jangka masa panjang, dan dengan perdagangan yang mencukupi dan pengurusan risiko yang betul, menggunakan penunjuk teknikal untuk dagangan hari boleh meningkatkan pulangan anda dan membantu anda mengatasi prestasi pasaran.