5 nama besar dalam crypto
Pasukan

5 Nama Besar Dalam Kripto – Siapakah Rantaian Sekat

Teknologi Blockchain mengubah cara hidup kita dalam pelbagai cara. Kontrak digital membawa gangguan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam banyak sektor perniagaan di seluruh dunia. 5 nama besar dalam kripto ini bekerja keras untuk mendorong proses desentralisasi ini ke arus perdana.

Walaupun personaliti legenda seperti Satoshi Nagamoto dan Vitalik Buterin tanpa nama adalah antara penyumbang utama kepada evolusi (r) digital ini, orang terkenal lain setiap hari menyumbang kepada pembangunan ruang crypto.

Artikel itu menyerlahkan siapa yang sedang giat berusaha untuk menjadikan blockchain menjadi arus perdana untuk memenuhi janji asalnya mengenai desentralisasi.

CZ daripada Binance

Apabila ia datang kepada orang yang berpengaruh dalam crypto, Changpeng Zhao terdapat pada setiap senarai. Dikenali sebagai CZ, pengekod Cina-Kanada mengasaskan Binance, bursa crypto terbesar di dunia. Walaupun beliau mengambil jurusan sains komputer di McGill University, Montreal, Kanada, CZ tidak pernah membuat kod untuk Binance. 

Hari ini, semua orang tahu kisah kejayaan CZ. Walau bagaimanapun, ia tidak selalu berlaku. CZ adalah sebahagian daripada beberapa syarikat permulaan yang gagal, yang katanya membantunya kekal optimistik. 

Ramai orang pasti menganggap bahawa dia gila apabila dia menjual rumahnya dan melabur segala-galanya dalam crypto. Sejak itu, dia telah meningkatkan permulaannya untuk menjadi pertukaran crypto terkemuka di planet ini. 

Binance mengambil masa kurang daripada 180 hari untuk menjadi platform pertukaran teratas, dan kemungkinan sumbangan CZ adalah kunci kepada pertumbuhan parabola ini. Sejak 2017, beliau dan pasukannya telah berada di barisan hadapan dalam setiap inovasi crypto yang penting. 

Changpeng menggabungkan ijazahnya dalam sains komputer dan sarjana dalam pentadbiran perniagaan. Gabungan ini telah membantunya menangani segala-galanya daripada teknologi kepada pembangunan perniagaan, pemasaran, kewangan, undang-undang dan aspek teras yang lain.  

CZ telah meningkatkan secara mendadak akses kepada kripto dengan beberapa inovasi. Antara yang terbaru, kad VISA Binance akan membantu berjuta-juta orang membelanjakan kripto mereka dengan cepat di lebih 60 juta peniaga di seluruh dunia. 

Nayib Bukele

Nayib Bukele ialah presiden El-savador yang berusia setahun. Baru-baru ini, dia mengumumkan bahawa dia mendesak untuk menerima pakai bitcoin sebagai tender yang sah di negara ini. Itu menjadikannya presiden pertama yang mendesak penggunaan bitcoin sebagai tender yang sah. 

Terdapat beberapa sebab di sebalik langkah berani ini. Negara kehilangan sejumlah besar modal setiap tahun disebabkan oleh kos pengantara kewangan, yang penggunaan Bitcoin boleh dipotong secara drastik. Sebahagian besar daripada KDNK negara datang daripada rakyat yang tinggal di luar negara yang menghantar kiriman wang ke rumah. Bagaimanapun, pemimpin berusia 39 tahun itu mahu menghalang bank dan institusi lain daripada mempunyai "sebahagian besar" kiriman wang ini. 

Dalam kata-katanya, "jumlah yang diterima oleh lebih daripada sejuta keluarga berpendapatan rendah akan meningkat bersamaan dengan berbilion dolar setiap tahun." 

Presiden menyatakan hasratnya pada persidangan Bitcoin 2021 di Miami. Negara itu kini bekerjasama dengan syarikat dompet digital, Strike, untuk membina infrastruktur kewangan moden menggunakan teknologi Bitcoin.

Menurutnya, mengguna pakai Bitcoin sebagai tender yang sah akan mempunyai manfaat jangka pendek dan panjang. Itu adalah langkah yang sangat baik kerana ia akan meningkatkan pelaburan ekonomi. Ia juga akan menyediakan platform yang boleh diakses untuk lebih daripada 70% penduduk tanpa akaun bank.  

Walaupun beberapa sudut menegaskan bahawa langkah itu bermotifkan politik, ia adalah perkembangan yang dialu-alukan dalam dunia crypto. 

Andreessen / Horowitz

Senarai ini tidak akan lengkap tanpa memasukkan dua pelabur legenda ini.

Krisis kewangan 2009 mengubah banyak perkara. Walau bagaimanapun, untuk Marc Andreessen and Ben Horowitz, ia menandakan permulaan sesuatu yang unik. Dalam usaha untuk mengambil alih lembah silikon, kedua-duanya menubuhkan Andreessen Horowitz (“a16z“), firma modal teroka. 

Objektif utama mereka adalah untuk membantu pengasas teknologi generasi baharu. Selama bertahun-tahun, syarikat ini telah melabur dalam penyelesaian teknologi merentasi pelbagai industri. Untuk a16z, matlamat sentiasa untuk menyediakan pembiayaan untuk membantu syarikat teknologi peringkat akhir. Keyakinan firma bahawa teknologi akan mengubah dunia menjadi lebih baik telah berada di barisan hadapan operasinya. 

Pada masa ini, a16z mempunyai $18.8B dalam aset di bawah pelbagai dana. Dengan $3.1B digunakan untuk membiayai penyelesaian kripto, a16z telah banyak membantu pembangunan dan pertumbuhan kripto. 

Dari masa ke masa, firma itu telah menyumbang dengan ketara (kedua-dua dana dan pengetahuan) kepada pertumbuhan banyak syarikat permulaan kripto. Walau bagaimanapun, nampaknya tidak ada tanda-tanda mereka perlahan dalam hal ini. Sejak dana kripto pertama mereka pada 2018, firma itu telah menunjukkan komitmennya kepada syarikat pemula yang bekerja pada projek blockchain. 

Lasse Clausen

Akibat turun naik crypto, pelabur crypto datang dan pergi. Walau bagaimanapun, mereka yang berada dalam senarai ini secara konsisten tetap setia pada tujuan mereka dan meningkatkan dunia crypto. 

Bagi Lasse Clausen, pelaburan kripto sentiasa menjadi gaya hidup. Beliau ialah rakan kongsi pengasas dana berorientasikan token peringkat awal- 1kx, Yang diasaskan bersamanya Christopher Heymann. Misi mereka adalah mudah. Untuk menjadi sumber modal peringkat awal yang paling mesra pengasas dan bernilai untuk projek token.  

1kx melabur dalam syarikat permulaan yang membantu mempercepatkan penggunaan sistem kewangan global berasaskan internet. Dengan pertumbuhan teknologi dan internet, penggunaan pengurusan aset DeFi tidak dapat dielakkan. 

Sebelum 1kx, Lasse ialah seorang usahawan perisian di Berlin dan salah seorang pelabur malaikat token paling aktif di Eropah. Hari ini, Lasse mempunyai pelaburan dalam beberapa projek DeFi. Dia dan pasukannya telah menjadi sebahagian besar daripada perubahan dalam landskap DeFi.

Bagi Lasse, adalah penting untuk melabur pada masa hadapan. Dia percaya bahawa ekonomi token terdesentralisasi akan mengubah dunia, dan dia meletakkan wangnya di mana mulutnya berada. 

Gabriele Musella

Gabriele Musella ialah CEO dan pengasas bersama di Coinrule. Platform dagangan meta ini cuba mengganggu dunia kewangan. Coinrule membolehkan pengguna berdagang merentasi pelbagai bursa dengan kemahiran pengekodan sifar. Selain itu, alat ini membantu meningkatkan perdagangan automatik untuk semua.

Gabriele bermotivasi untuk memulakan syarikatnya apabila dia menyedari betapa sukarnya untuk berdagang crypto. Untuk Gabriele dan yang lain Coinrule pasukan, matlamatnya mudah; meningkatkan pengalaman pengguna. Untuk melakukan ini, dia dan pasukannya perlu menumpukan pada metodologi reka bentuk pertama.  

Keghairahan Gabriele terhadap teknologi membawa kepada penciptaan pembantu pintar yang direka khusus untuk pedagang kripto. Dengan alat ini, peniaga yang tidak berpengalaman boleh bersaing dengan profesional dan dana lindung nilai. 

Beliau membawa banyak pengalaman daripada 15 tahun bekerja dalam industri seperti; telekomunikasi, penyelidikan akademik dan fintech. Dengan semua ini, Gabriele tidak pernah berhenti belajar. Dia bersemangat untuk membimbing generasi baharu usahawan dan peminat kripto. 

Usaha Gabriele telah membantu mencipta penyelesaian unik yang merupakan alat dagangan yang mesti ada. Walau bagaimanapun, beliau juga berminat untuk mencipta cara baharu dan inovatif untuk menjadikan perdagangan berjalan lancar. 

Seperti yang lain dalam senarai ini, Gabriele percaya bahawa desentralisasi dan tokenisasi akan mengubah cara kami mengurus kewangan. Kepercayaan ini mendorong Gabriele dan pasukannya untuk berinovasi dan mencipta penyelesaian yang mampan untuk pedagang kripto secara berterusan.     

Ikuti 5 nama besar In crypto ini untuk mengikuti perkembangan terkini dengan trend paling relevan yang menerajui pembangunan teknologi blockchain.  

Setiap daripada mereka akan memberikan sudut yang berbeza, berguna untuk memahami secara keseluruhan ke arah mana ekosistem bergerak.