Kesilapan perdagangan biasa
Pasukan

5 Kesilapan Biasa Peniaga Kripto

Permulaan setiap tahun baharu datang dengan peluang untuk menganalisis apa yang telah anda capai pada tahun sebelumnya, dan untuk menetapkan matlamat untuk tahun baharu. Jika anda membaca ini, maka kemungkinan besar anda menyedari bahawa terdapat margin peningkatan tertentu untuk anda menjadi pedagang atau pelabur yang lebih baik. Nah, inilah masa yang sesuai untuk menetapkan beberapa matlamat untuk tahun baharu ini dalam Crypto dan menambah baik sistem dagangan anda. Berikut ialah beberapa petua perdagangan untuk mengelakkan kesilapan yang paling biasa dilakukan oleh peniaga kripto.

2020 kelihatan seperti tahun yang menjanjikan untuk mata wang kripto, jadi mengapa tidak menghampirinya dengan cara terbaik untuk mendapatkan yang terbaik?

Berikut adalah beberapa resolusi yang harus anda sertakan sepenuhnya dalam senarai tidak-lakukan Crypto anda.

1) Elakkan mengambil risiko lebih banyak wang daripada yang anda mampu untuk kehilangan.

Anda mungkin sudah memikirkan perkara ini, tetapi anda tidak boleh menekankan betapa pentingnya untuk mempunyai peraturan yang jelas tentang pengurusan wang dalam strategi anda.

Itu terpakai bukan sahaja untuk modal keseluruhan yang anda buat keputusan untuk melabur. Anda juga harus memastikan bahawa tiada dagangan anda boleh menyebabkan kerugian sedemikian yang akan memusnahkan keseluruhan portfolio anda. Ingat, ia memerlukan 25% keuntungan untuk mengimbangi 20% kerugian sebelumnya, dan keuntungan 100% untuk pulang modal daripada kejatuhan harga 50%. Jika anda melihatnya dari sudut ini, ia menjadi jelas bagaimana tidak kehilangan wang adalah keutamaan yang lebih tinggi untuk membuat wang itu sendiri.

Berapa banyak yang diperlukan untuk pulang modal daripada kerugian sebelumnya
Berapa banyak yang diperlukan untuk pulang modal daripada kerugian sebelumnya

Semakin tinggi pendedahan, semakin anda boleh berasa tertekan dan tertekan. Idea kehilangan lebih banyak wang daripada yang anda mampu akan menjejaskan proses keputusan anda dan secara langsung memberi kesan kepada sistem perdagangan anda.

Satu petua boleh jadi dengan memulakan dagangan dengan jumlah yang sangat rendah dan kemudian meningkatkan saiz pesanan secara beransur-ansur. Jangan tergesa-gesa mendapat keuntungan besar terlalu cepat. Berhati-hati. Berdagang adalah maraton, jangan berhenti selepas beberapa batu!

2) Jangan sekali-kali bertindak tanpa pelan dagangan yang jelas.

Adakah anda boleh melakukan kerja harian anda tanpa jadual atau sebarang struktur? Semua aktiviti manusia, satu cara atau yang lain, mesti diatur dan harus berfungsi mengikut rancangan yang lebih atau kurang jelas. Perdagangan tidak kurang tertakluk kepada peraturan am ini.

Dalam artikel sebelum ini, saya mentakrifkan langkah demi langkah, yang akan menjadi elemen yang perlu diambil kira oleh setiap peniaga atau pelabur sebelum membuat keputusan pelaburannya.

Mula-mula, anda perlu menganalisis keadaan pasaran dan memahami aspek pelik aset yang anda akan berdagang. Selain itu, pada peringkat ini, adalah penting untuk menilai pembolehubah yang boleh memberi kesan ke atas aset yang anda akan berdagang. Meramalkan faktor ini dengan cara yang jelas memberi anda pemahaman yang lebih baik tentang "gambaran besar" yang akan anda mainkan.

Anda perlu menetapkan strategi yang anda percaya boleh mewakili yang paling sesuai untuk senario dagangan yang anda tentukan dalam langkah sebelumnya. Perlu diperhatikan bahawa peraturan Empat Musim tidak wujud dan pelan dagangan boleh mengembalikan keuntungan yang tinggi dalam beberapa tempoh namun menghasilkan kerugian dalam tempoh yang lain. Bukan sahaja penting untuk mengetahui cara melaksanakan rancangan, tetapi juga penting untuk mengetahui masa untuk menggunakannya. Sama seperti anda tahu bila lebih sesuai menggunakan skru atau tukul.

Apabila anda memilih strategi anda, satu langkah tambahan ialah mengujinya semula supaya anda boleh membuat pelarasan akhir berdasarkan hasil yang datang daripada data sejarah. Mengubah suai dan mengoptimumkan beberapa parameter boleh meningkatkan hasil anda dengan ketara.

Akhirnya, anda sudah bersedia untuk menjalankan strategi anda di pasaran!

3) Jangan cuba banyak strategi dagangan yang berbeza.

Tersesat dalam jumlah strategi yang tersedia juga merupakan antara kesilapan yang paling biasa dilakukan oleh peniaga kripto. Terdapat berpuluh-puluh penunjuk teknikal pada masa kini tersedia untuk pedagang, hanya untuk memasukkan yang paling popular. Terdapat banyak kemungkinan strategi yang boleh dilaksanakan oleh pedagang.

Anda harus kekal fokus pada bilangan terhad strategi perdagangan yang memerhati dengan teliti cara ia berfungsi, dan pulangan yang mereka hasilkan. Perlu diingat bahawa keputusan pertama mungkin tidak memberikan bukti muktamad tentang kebolehpercayaan strategi.

Seperti yang kami katakan, jika peraturan itu menghasilkan kerugian, itu tidak semestinya bermakna ia adalah strategi yang lemah. Mungkin masanya salah, dan anda masih boleh menggunakannya dalam keadaan pasaran yang berbeza. Juga, tiada strategi perdagangan mempunyai kadar kejayaan 100%. Menilai strategi terlalu awal tanpa analisis yang betul boleh mengelirukan.

Selain itu, mencuba banyak strategi boleh membawa anda untuk berdagang lebih daripada yang diperlukan. Berdagang secara berlebihan adalah kesilapan biasa, terutamanya untuk pemula. Ketahui strategi dagangan anda dengan lebih baik, manfaatkan kekuatan mereka dan perbaiki kelemahan mereka!

4) Jangan mengikut nasihat perdagangan orang lain secara membuta tuli.

Memandangkan banjir besar berita yang kita terdedah setiap hari, adalah perkara biasa untuk menerima nasihat perdagangan atau cadangan pelaburan daripada pelbagai sumber. Anda boleh mendapatkan isyarat dagangan dan sasaran harga melalui tweet, kumpulan Telegram dan ulasan dalam perbincangan forum, hanya untuk menamakan beberapa.

Anda harus menapis idea ini untuk menumpukan hanya pada idea yang sebenarnya boleh berguna untuk anda. Terdapat dua aspek utama yang perlu diambil kira:

  1. Tidak semua idea dagangan yang anda akan baca atau lihat dihasilkan oleh pedagang yang berpengalaman. Tidak ada jaminan bahawa mungkin terdapat asas kukuh yang menyokong strategi perdagangan itu.
  2. Walaupun strategi itu mempunyai asas yang kukuh, ini tidak bermakna anda bijak untuk menerapkannya secara membuta tuli.

Setiap strategi dagangan datang dengan pertimbangan khusus yang berkaitan dengan saiz kedudukan, pengurusan risiko, tempoh masa pelaburan dan keuntungan sasaran. Selalunya, semua pembolehubah ini tidak eksplisit dan kebanyakan masa anda mendapat harga kemasukan dan harga sasaran. Dalam kes terbaik, anda juga mendapat tahap stop loss, tetapi mungkin terdapat aspek lain yang anda masih hilang dan yang mungkin penting untuk kejayaan rancangan.

5) Jangan biarkan perasaan memimpin keputusan anda!

Dengan fitrahnya sendiri, manusia cenderung didorong oleh emosi dan perasaan. Unsur-unsur ini setakat ini adalah musuh paling teruk bagi seorang peniaga.

Setiap peniaga mata wang kripto mempunyai reaksi berbeza terhadap pergerakan harga yang sama. Ketakutan, putus asa, euforia dan ketamakan adalah perasaan yang setiap daripada anda alami walaupun dalam hari yang sama. Emosi yang bergejolak ini akan memberi kesan negatif terhadap keupayaan anda untuk membuat keputusan yang rasional.

Itulah sebabnya bot berdagang, seperti bot yang boleh anda bina Coinrule, mempunyai potensi untuk meningkatkan hasil dagangan anda dengan ketara jika anda sudah menjadi pedagang yang berpengalaman, atau ia boleh menyediakan cara yang lebih mudah untuk masuk ke dalam perdagangan sebagai pemula.

Salah satu cara terbaik untuk mengatasi risiko ditenggelami oleh emosi kita sendiri adalah dengan mengikuti dengan tegas semua petua sebelumnya yang dibentangkan dalam artikel ini. Melaksanakan pendekatan pengurusan risiko yang tepat dan menyusun strategi perdagangan yang rasional akan membantu anda meningkatkan prestasi dagangan anda dengan ketara.

Elakkan 5 kesilapan biasa yang dilakukan oleh peniaga kripto dan anda sedang menuju kejayaan pada tahun 2020! Bersedia untuk meletakkan semua petua ini? Cipta peraturan perdagangan automatik anda sekarang!

Berdagang dengan selamat!