Berdagang sebagai Hobi
Pasukan

Berdagang Sebagai Hobi – 5 Petua Untuk Pemula

Bagi mereka yang mencari kekayaan, perdagangan boleh kelihatan sebagai aktiviti yang menguntungkan. Walau bagaimanapun, walaupun ramai orang berminat untuk berdagang sebagai hobi, mereka tidak boleh/tidak mahu berhenti kerja sepenuh masa. Malah, ramai peniaga yang berjaya berdagang sebagai penggemar selama satu atau dua jam sehari dan memperoleh pendapatan utama mereka daripada aktiviti lain. 

Orang sedemikian lebih suka berdagang sebagai kesibukan sampingan kerana perdagangan datang dengan banyak ketidakpastian manakala pekerjaan sepenuh masa memberi anda keselamatan. Jika anda ingin berdagang sama sekali, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pelajari. Malah berdagang sebagai hobi memerlukan anda untuk melaburkan sejumlah besar masa kerana, jika anda ingin terus melakukannya, anda tidak mampu melakukan kesilapan baru.

Jadi, bagi mereka yang menganggap perdagangan sebagai hobi, berikut adalah 5 petua yang perlu anda ketahui untuk melindungi modal anda dan memaksimumkan keuntungan anda dalam masa yang paling singkat.

1. Berdagang Hanya Apa Yang Anda Mampu Kehilangan

Perdagangan adalah permainan kebarangkalian. Tiada siapa yang menang sepanjang masa dan anda pasti akan terpaksa mengambil sedikit kerugian. Sila belajar untuk menerima ini kerana ia bukan masalah besar. Malah, ia adalah perkara yang baik kerana lebih cepat anda mengambil kerugian anda, lebih kecil kerugian anda.

Untuk mengurus risiko dengan betul, melindungi modal anda dan kekal dalam permainan, apa yang anda perlu lakukan ialah jangan sekali-kali melabur lebih daripada apa yang anda mampu rugi, pada mana-mana perdagangan. Menurut penyelidikan, kebanyakan peniaga yang berjaya berisiko kurang daripada 1% atau 2% modal dagangan mereka pada mana-mana kedudukan tunggal. Ini bermakna anda mengurangkan yang rugi lama sebelum mereka boleh menjadi masalah yang ketara.

Berdagang Hanya Apa Yang Anda Mampu Hilang
Berdagang Hanya Apa Yang Anda Mampu Hilang

Secara keseluruhan, pastikan wang yang anda gunakan untuk berdagang tidak mempunyai kewajipan penting lain seperti membayar gadai janji anda atau yuran pengajian anak-anak anda. Ia sepatutnya menjadi wang tambahan anda. Jika anda tidak mempunyai wang tambahan, teruskan menyimpan sehingga ia mencapai jumlah selamat yang anda perlukan untuk memulakan dagangan.

Perdagangan boleh menjadi ketagihan dan memerlukan tahap disiplin yang tinggi jika anda tidak mahu perkara menjadi tidak terkawal. Apabila anda menang, anda mungkin tergoda untuk melabur lebih banyak dalam perdagangan anda yang seterusnya, dengan harapan untuk mendapat pulangan yang lebih besar. Ini kerana mempertaruhkan wang dan menang memberi anda tergesa-gesa dopamin, yang membuatkan anda ingin mengambil risiko yang lebih besar dalam mengejar tergesa-gesa dopamin yang lebih besar.

Oleh itu, pastikan anda menetapkan belanjawan risiko anda terlebih dahulu dan kemudian berpegang teguh padanya. Juga, pada mulanya, elakkan apa-apa yang mempunyai potensi kerugian yang tidak terhingga, seperti akaun berleveraj.

2. Pelajari Perkara-perkara Penting

Perdagangan mempunyai peraturan dan bahasanya sendiri. Sebelum melabur wang titik peluh anda, pastikan anda mengetahui semua peraturan dan struktur pasaran. Apa yang kelihatan sebagai tugas mudah pada pandangan pertama termasuk risiko, perbelanjaan dan akibat tersembunyi.

Pastikan anda mengetahui masa dan syarat dagangan yang terbaik, kerana terdapat senario tertentu apabila strategi anda akan berjaya dan tidak. Memandangkan pasaran kewangan sangat tidak menentu dan sentimen awam berubah dengan cepat, pastikan anda melihat keadaan semasa pasaran sebelum berdagang.

Pelajari Perkara-perkara Penting
Pelajari Perkara-perkara Penting

Untuk mengelakkan kekeliruan, adalah penting juga untuk mempelajari istilah penting yang digunakan dalam perdagangan, seperti jenis pesanan yang berbeza. Ini termasuk pesanan pasaran, pesanan henti had, pesanan henti dan pesanan had, antara lain. Pastikan anda mengetahui cara setiap daripada mereka melaksanakan dan kelebihan dan kekurangan mereka. Oleh itu, apabila pasaran turun naik, anda akan mengetahui jenis pesanan yang hendak digunakan dan yang harus dielakkan, serta cara mengendalikan pelaburan dan aset anda seperti seorang profesional.

Pada asasnya, profil risiko dan potensi keuntungan anda akan menjadi lebih sihat jika anda mengetahui lebih lanjut tentang pasaran. Jangan memasuki pasaran secara membuta tuli jika anda tidak mempunyai pengalaman perdagangan sebelumnya. Dan berhati-hati dengan komisen perdagangan yang dikenakan oleh bursa – overtrading adalah salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh pemula.

3. Jadilah Pesakit

Kesabaran, disiplin dan konsisten adalah kunci jika anda ingin berjaya dalam pasaran kewangan. Berdagang tidak semudah jual beli. Pasaran kewangan adalah sangat rumit di bawah permukaan dan tidak ada formula ajaib atau pil untuk membantu anda memahaminya dengan serta-merta. Oleh itu, bersedialah meluangkan masa untuk mempelajarinya.

Adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak boleh memenangi semua dagangan. Kebanyakan peniaga bertujuan untuk menang pada kira-kira 50% hingga 60% daripada pelaburan mereka. Ini adalah lebih daripada mencukupi kerana mereka memperoleh lebih banyak daripada pemenang mereka daripada mereka kehilangan yang kalah. Oleh itu, anda perlu bersabar sebelum anda melihat hasil dan anda perlu menerima bahawa mengambil kerugian adalah kos menjalankan perniagaan.

Ia juga sangat dinasihatkan untuk bermula dari kecil jika anda ingin berdagang sebagai hobi. Sungguh menarik dan menggembirakan untuk melihat pelaburan kecil anda berkembang mengikut masa tanpa menjejaskan simpanan atau objektif kewangan jangka panjang anda. Anda tidak sepatutnya memikirkan tentang perdagangan jika anda belum mempunyai kestabilan kewangan jangka panjang.

Selain itu, pasaran kewangan adalah dinamik. Untuk kekal di atas permainan anda, anda perlu melaburkan masa anda dan terus belajar.

4. Ketahui Risiko Berdagang sebagai Hobi

Secara keseluruhan, terdapat pelbagai risiko dalam perdagangan. Jika anda seorang pemula yang berdagang dalam sekuriti turun naik rendah/berisiko rendah, anda mungkin kehilangan wang anda dengan cepat dalam yuran transaksi jika anda terlebih dagangan. Sebaliknya, anda juga mungkin kehilangan wang dengan gagal memantau pasaran dengan kerap, dengan itu kehilangan pergerakan/pembalikan penting.

Ketahui Risiko Berdagang sebagai Hobi
Ketahui Risiko Berdagang sebagai Hobi

Jenis pelaburan yang berbeza mempunyai tahap risiko yang berbeza. Melabur dalam sekuriti terurus boleh memberikan aliran pendapatan yang stabil dan boleh diramal. Mereka sesuai untuk perancangan kewangan yang berhemat kerana pasukan pakar memantau portfolio dan membuat keputusan setiap hari.

Mata wang kripto, spread, gandingan, mata wang dan Kontrak untuk Perbezaan (CFD) adalah popular dalam kalangan peniaga hobi. Kenderaan ini menarik kerana ia tidak menentu. Tambahan pula, broker menyediakan leverage dan margin, mempercepatkan kedua-dua keuntungan dan kerugian. Jelas sekali, ini datang dengan banyak risiko kerana anda mungkin kehilangan segala-galanya dalam beberapa minit.

5. Dapatkan Panduan daripada Sumber Terpercaya

Semua orang nampaknya mempunyai petua dagangan, terutamanya dalam pasaran menaik. Sesetengah orang ini dan petua mereka adalah tulen manakala kebanyakannya tidak. Jika anda berdagang sedikit wang untuk hiburan, anda mungkin tidak terlalu peduli tentang kualiti dagangan. Walau bagaimanapun, jika anda telah memutuskan untuk melabur dalam jumlah yang besar, adalah baik untuk mendapatkan nasihat daripada sumber yang bereputasi dan, yang paling penting, untuk melakukan penyelidikan anda sendiri.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang perdagangan, mulakan dengan membaca klasik mengenai perdagangan. Kemudian bercakap dengan penasihat kewangan anda kerana mereka boleh membantu anda memikirkan pendekatan terbaik untuk keadaan peribadi anda. Anda tidak akan bangun esok sebagai pelabur berpengalaman dengan portfolio pelaburan luar pesisir, tetapi itu tidak perlu membimbangkan anda kerana berdagang ialah pengalaman pembelajaran yang berterusan. Penasihat kewangan anda juga boleh membantu anda memahami cara wang anda mungkin berprestasi lebih baik setelah anda menetapkan objektif kewangan, kestabilan dan pelan pelaburan jangka panjang anda.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk menyelidik mata wang kripto sebelum melabur wang anda. Coinmarketcap ialah tapak web yang sangat disyorkan di mana anda boleh mendapatkan maklumat tentang setiap mata wang kripto dan token yang tersedia. Maklumat termasuk permodalan, bekalan dan volum perdagangan, antara lain.

Satu lagi cara yang baik untuk mengetahui lebih lanjut tentang mata wang kripto ialah membaca berita berkaitan kripto dalam blog dan penerbitan utama. Kadangkala anda mungkin menemui maklumat berharga di media sosial seperti perbualan Telegram dan Quora.

Perkataan Akhir

Mata wang kripto telah menjadi salah satu kenderaan utama untuk berdagang. Bagi sesetengah orang, berdagang malah telah menjadi hobi dan sesuatu yang mereka habiskan beberapa jam seminggu. Walau bagaimanapun, sebelum melompat di kepala terlebih dahulu, ambil masa untuk belajar tentang perdagangan untuk mengelakkan kerugian. Pilih pertukaran dan dompet yang paling berkesan, serta alat penanda aras dan pengurusan aset.