Pasukan

Kisah Dua Carta

Kadang-kadang, untuk mendapatkan pandangan 360 darjah keadaan semasa pasaran kripto, carta tunggal tidak mencukupi. Dengan menggabungkan arah aliran harga Bitcoin dan penguasaannya ke atas mata wang kripto yang lain, anda boleh mendapatkan maklumat bernas tentang ke mana arah pasaran seterusnya.

Carta harga Bitcoin dan penguasaan Bitcoin memberikan gambaran yang berguna tentang cara aliran modal merentasi pasaran crypto. Seperti yang biasa dikatakan, mengikuti wang.

Mungkin terdapat empat senario utama yang boleh berlaku. Mengenal pasti mereka akan memberi anda petunjuk tentang dinamik yang berterusan. 

"Bitcoin adalah Raja“. Apabila kedua-dua harga dan penguasaan Bitcoin meningkat, ini adalah tanda bahawa modal meninggalkan Altcoins untuk diagihkan semula ke dalam Bitcoin. Itu biasanya berlaku apabila harga Bitcoin memecahkan rintangan utama dan memulakan pertumbuhan parabola. Altcoins tidak mampu, secara keseluruhan, untuk mengejar pertumbuhan harga sedemikian, Bitcoin berprestasi rendah dari segi relatif.

"Kripto-euforia“. Jika harga Bitcoin meningkat sementara penguasaannya menurun, ini bermakna terdapat kemasukan modal baharu ke dalam kripto, yang kebanyakannya mengalir ke Altcoins.

"Pembetulan ringan“. Apabila euforia mula reda, Bitcoin sentiasa mendahului. Pada mulanya, apabila pasaran menjangkakan hanya penarikan sementara, pelabur dan pedagang cuba melindung nilai dan mendapatkan pulangan tambahan daripada Altcoins. Dengan cara ini, secara keseluruhannya, harga mereka turun kurang mendadak daripada Bitcoin. 

"Menjual panik“. Apabila kejatuhan Bitcoin menjadi teruk dan penguasaan meningkat, itu bermakna pasaran sedang bergerak keluar daripada Altcoins dan mencari keselamatan relatif dalam Bitcoin. Itu biasanya memberi isyarat titik kesakitan maksimum dalam pasaran, yang juga mungkin mewakili peluang belian terbaik.

Melihat pada carta di bawah, anda dapat melihat bahawa dominasi Bitcoin dua kali terakhir berada di bawah, yang datang kira-kira separuh ke bawah semasa pembetulan semasa.

Harga Bitcoin vs penguasaan Bitcoin

Itu berlaku kerana pelabur mula bimbang tentang peningkatan kemungkinan penurunan selanjutnya.

Sekitar akhir bulan Julai, harga Bitcoin meningkat tanpa rali sepadan dalam penguasaannya, membayangkan ini adalah fasa risiko untuk Altcoins. Apabila Bitcoin mula menyatu selama beberapa bulan, Altcoins mempunyai lebih banyak peningkatan.

Sekali lagi, pada bulan September, pelabur menukar modal ke Bitcoin. Pada mulanya, mereka berbuat demikian untuk melindung nilai daripada risiko aliran menurun yang lebih mampan. Kemudian, dengan Bitcoin melantun dengan kuat, pasaran menjangkakan larian parabola ke paras tertinggi baharu sepanjang masa untuk Bitcoin.

Apakah salah satu tanda utama bahawa aliran menaik tidak mampan pada masa itu? Modal terbang semula ke Altcoins. Terdapat permintaan yang tidak mencukupi hanya memfokuskan pada Bitcoin untuk mendorongnya lebih tinggi. Pasaran kehilangan wap, dan, akhirnya, arah aliran berubah.

Mengapa ini relevan?

Memahami aliran modal membantu anda mengurus risiko portfolio anda dengan lebih baik. Itu memberi anda panduan berharga tentang cara memperuntukkan dana anda untuk mencipta nilai dengan semua keadaan pasaran.

Carta memberitahu kita dua cerita yang berbeza. Pertama, Bitcoin berlegar di sekitar sokongan kritikal. Harga boleh turun sekurang-kurangnya 5 hingga 10% dari sini jika ini rosak. Sebaliknya, walaupun terdapat ketidakpastian yang meluas, Altcoins masih diberi harga pada penilaian sejarah yang tinggi berbanding dengan Bitcoin, menyebabkan mereka terdedah terutamanya dalam kes turun naik Bitcoin yang ketara, kedua-duanya secara terbalik dan menurun.

Berita baiknya? Menguruskan portfolio anda secara automatik dalam semua keadaan pasaran tidak pernah semudah ini Coinrule.

Berdagang dengan selamat!