adalah mata wang kripto masa depan Kewangan
Pasukan

Adakah Matawang Kripto Masa Depan? Inilah Pandangan Jangka Panjang

Menuju ke tahun 2021, anda mungkin pernah mendengar tentang mata wang kripto dalam beberapa cara atau bentuk. Memandangkan perhatian dan publisiti yang semakin meningkat mengelilingi sfera kripto, peniaga dan pelabur beralih kepada kereta muzik, ingin menerima masa depan kewangan baharu. Kajian melaporkan bahawa hampir 15% rakyat Amerika memiliki mata wang kripto seperti Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin. Ya, syiling meme.

Menariknya, sebahagian besar pelabur ini melabur dalam aset ini sepanjang dua tahun lepas. Jadi tidak kira apa yang difikirkan oleh semua orang, terdapat kemungkinan besar bahawa mata wang kripto boleh memberi kesan kepada anda, masa depan transaksi perniagaan dan ekonomi global.

Dengan hampir 10,000 mata wang kripto unik disenaraikan di pelbagai bursa, bentuk mata wang kripto baharu terus dicipta. Selain itu, syarikat besar seperti Tesla, Paypal, dan Microstrategy semuanya telah menunjukkan minat mereka dalam mata wang kripto melalui pelaburan, penerimaan dan banyak lagi dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Berita sebegini membuatkan seseorang berfikir. Adakah mata wang kripto adalah masa depan? Mari kita ketahui.

Apakah Cryptocurrency?

Bagi mereka yang masih baru dengan mata wang kripto, jangan risau; kami telah membantu anda. Tanpa terlalu terperinci, Cryptocurrencies adalah satu bentuk mata wang digital berdasarkan teknologi blockchain. Apa yang menjadikan Matawang Kripto begitu unik ialah teknologi asasnya: rantaian blok. Diperkenalkan sebagai penyelesaian kepada DDoS, singkatan kepada penolakan perkhidmatan yang diedarkan, teknologi blockchain melaksanakan lejar yang tidak berubah, boleh dikesan, diedarkan untuk cap masa dokumennya.

Menuju ke tahun 2009, Satoshi Nakamoto, seorang tokoh misteri, memperkenalkan mata wang kripto pertama yang diketahui manusia, Bitcoin, dengan menerbitkan kertas putih di internet berikutan krisis kewangan 2008. Sejak itu, dunia kewangan tidak pernah sama. Bitcoin diperkenalkan untuk menangani isu-isu yang wujud dalam institusi kewangan berpusat yang mengawal ekonomi global melalui mewujudkan sistem terpencar. Ini bermakna Mata Wang Kripto tidak dikawal, disederhanakan atau dikawal oleh pihak berkuasa pusat. Sebaliknya, mekanisme konsensus yang dipatuhi semua orang dalam rangkaian memegang dan mengawal cara setiap mata wang kripto berfungsi.

Dengan mewujudkan mata wang digitalnya pada teknologi blockchain, Bitcoin memastikan bahawa semua orang yang mengambil bahagian dalam rangkaian boleh mengakses faedah seperti keselamatan, ketelusan dan kepercayaan. Bitcoin berbuat demikian dengan mewujudkan versi tunai elektronik peer-to-peer yang membolehkan pembayaran dalam talian dihantar terus dari satu badan ke badan lain tanpa perlu melalui kerumitan perantara berpusat.

Bagaimanakah mata wang kripto masa depan?

Sepanjang dekad yang lalu, Matawang Kripto telah berkembang dengan ketara. Dengan peningkatan bilangan pengguna, pelabur dan pedagang yang menyertai ekosistem, pasaran meresap dengan peluang. Memandangkan kemajuan mata wang kripto selama ini, industri ini bernilai lebih $2 Trilion, dengan $3 bilion didagangkan setiap hari pada Bitcoin sahaja.

Jumlah dagangan harian Bitcoin USD mengikut Blockchain.com

Mata wang kripto hari ini menerajui dunia kewangan, dengan mata wang digital seperti Bitcoin dan Ethereum menunjukkan prestasi yang sangat baik. Walaupun mata wang Kripto secara relatifnya merupakan aset tradisional, mereka mempunyai banyak potensi untuk berkembang, berkembang, dan akhirnya menggantikan wang seperti yang kita ketahui. Jadi sekarang anda mungkin tertanya-tanya, adakah Cryptocurrencies akan menjadi mata wang yang diterima secara meluas tidak lama lagi.

Bitcoin terus menguasai pasaran selepas diperkenalkan lebih sedekad lalu; begitu juga, Ethereum tidak jauh ketinggalan. Walaupun mengalami kemalangan yang malang selama bertahun-tahun, kemungkinan aset itu mencecah nilai $1 juta nampaknya tidak benar bagi sesetengah pakar. Pakar mencadangkan bahawa Dolar berakar umbi kerana mata wang penyelesaian utama dunia dan mata wang kripto masih belum diterima pakai secara global. Walau bagaimanapun, ia mungkin kelihatan tidak dapat dielakkan.

Gambar makro sebagai tailwind positif

Dengan pengaruh Dollar perlahan-lahan merosot dan keupayaan Amerika Syarikat untuk membayar hutang semakin teruk, Cryptocurrencies mendapat penerimaan pakai arus perdana menuju ke suku kedua 2021. Walaupun pelabur kebanyakannya menganggap Cryptocurrencies sebagai pelaburan yang menguntungkan dan bernilai, Perniagaan dan organisasi besar menggunakan mata wang sebagai cara pembayaran.

Dengan semakin banyak perniagaan yang menerima dan menggunakan mata wang kripto untuk perdagangan antarabangsa, terutamanya untuk negara yang kurang membangun, Mata Wang Kripto yang menggantikan mata wang fiat mungkin kelihatan lebih nyata selepas syarikat gergasi pembayaran, Paypal, Mastercard, Visa dan Venmo membenarkan berjuta-juta pedagang menerima mata wang kripto sebagai pilihan pembayaran ini. tahun.

Ramai orang di seluruh dunia menyertai sfera kripto berdasarkan ketakutan dan spekulasi bahawa bank pusat di seluruh dunia sedang menyusut nilai mata wang mereka. Sebaliknya, dalam usaha ketakutan yang meluas ini, harga Bitcoin dan Ethereum meningkat lebih daripada empat kali ganda sejak Jun tahun lepas, menilai aset itu masing-masing pada $39,000 dan $2700 pada masa penulisan.

Masa depan mata wang kripto kelihatan cerah melihat carta

Menurut IMF, dengan peningkatan hutang, wabak itu memperlihatkan permulaan krisis yang lain. Pada masa ini, keberhutangan negara maju dan kurang membangun telah melonjak kepada lebih 70% daripada keluaran ekonomi mereka, memberikan lebih banyak ruang untuk Cryptocurrencies memproses matlamat mereka untuk menggantikan mata wang fiat sebagai medium pertukaran.

Mengapakah Cryptocurrencies belum menggantikan wang tradisional?


Jadi apakah yang mengekalkan aset seperti Ethereum dan Bitcoin untuk memerintah dunia. Nah, daripada semua batasan yang merantai mata wang kripto adalah turun naik dan kepekaan mereka yang terkenal terhadap spekulasi. Sebagai contoh, harga Bitcoin turun daripada $59,000 kepada $39,000 dalam satu minggu. Begitu juga, Ethereum turun daripada paras tertinggi sepanjang masa, $4,300, kepada $2,700 dalam masa kurang seminggu.

Pakar mencadangkan bahawa kebanyakan pelabur mata wang kripto yakin bahawa kemeruapan aset, ketidakpastian dan kepekaan terhadap spekulasi adalah sebab utama aset tersebut belum lagi menggantikan mata wang tradisional.

Kemeruapan aset memainkan peranan penting dalam penggunaan mata wang kripto untuk urus niaga harian. Sebagai contoh, nilai Bitcoin telah turun 27%, dan harga Ethereum telah menurun sebanyak 25%.

Ia tidak membuka mata bagaimana mata wang kripto belum menyusup penerimaan global lagi, memandangkan betapa agresif nilai itu boleh berubah dalam sekelip mata. Pada masa ini, semua kesimpulan menunjukkan mata wang kripto tidak dapat dilaksanakan; namun, penyelesaiannya terletak pada masa. Dengan Ethereum dan mata wang kripto lain seperti PolkaDot melancarkan inovasi dalam pasaran, kita mungkin dapat melihat mata wang kripto diterima secara meluas pada skala global.

Pernyataan Akhir

Dengan pengenalan Crypto ETF, Saham Token, NFT, antara lain, Cryptocurrency sedang menuju ke masa depan yang kemungkinan besar mengubah kehidupan kita secara dramatik. Melabur dalam Matawang Kripto telah menjadi lebih mudah berbanding sebelum ini. Walau bagaimanapun, had teknologi dan risiko yang wujud adalah satu-satunya faktor yang mengehadkan pertumbuhan Cryptocurrencies. Sebaliknya, kemungkinan besar perkembangan baharu akan mengatasi batasan ini akan diatasi dalam masa. Kemajuan dan inovasi teknologi berlaku dengan pantas dalam bidang Crypto. Apa pendapat kamu? Adakah mata wang kripto masa depan kewangan?

Adakah anda sedang mencari syiling yang paling menjanjikan pada tahun 2021? Baca lebih lanjut di sini.