Pasukan

Bear Market, Bull Market, Atau?

Bitcoin / Dolar AS (COINBASE:BTCUSD) Bear Market atau Bull Market?

Pelabur dan peniaga adalah orang yang mempunyai emosi, ketakutan dan berat sebelah. Untuk mengatasi ketidakpastian dalam setiap aspek kehidupan seharian, mereka memerlukan perkara yang memberi mereka rasa selamat. Pasaran menanggung, pasaran lembu, Atau?

Menetapkan "label" khusus pada peristiwa, objek atau tingkah laku orang lain membantu semua orang mengkategorikan perkara yang berlaku di sekeliling kita agar sesuai dengan skema fikiran kita.

Apabila berdagang, selalunya berlaku proses yang sama. Sudah berminggu-minggu peniaga bergelut untuk menjawab soalan itu, adakah kita dalam pasaran beruang?

Mengapa begitu penting untuk memberikan label kepada keadaan pasaran semasa apabila anda perlu melihat harga?

Menariknya, pada tahun 2019, harga Bitcoin meningkat sebanyak 200%, tetapi tiada siapa yang menarik balik pasaran Bull pada tahun 2021, walaupun prestasi sedemikian dalam mana-mana kelas aset lain mungkin telah dilabelkan dengan baik. Itu berkemungkinan kerana pergerakan harga crypto mempunyai skala yang berbeza.

Penarikan semula Fibonacci ialah cara yang berharga untuk mengukur magnitud pergerakan harga. Walaupun lonjakan 200%, Bitcoin hanya menjejaki semula 61% daripada rasa lemas yang dialami semasa pasaran Bear. Menggunakan logik yang sama pada tindakan harga semasa, Bitcoin telah menemui sokongan tepat pada paras 61% yang sama yang dikira dari bawah pada September 2020.

Sekiranya sokongan semasa dipegang, label "Pasaran menanggung" akan diarkibkan dengan cepat, sekali lagi.