bitcoin untuk dummies
Pasukan

Bitcoin For Dummies – Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Bitcoin Sebagai Pemula

"Saya di sini untuk teknologi!" Itu dakwaan ramai pelabur crypto. Bagaimana dengan awak? Adakah anda menyertai ruang crypto hanya kerana peluang keuntungan yang menarik? Atau adakah anda mahu mengambil bahagian dalam revolusi digital baharu? Kadang-kadang adalah baik untuk meletakkan sesuatu dalam perspektif. Ambil langkah ke belakang daripada turun naik harga harian. Berikut ialah panduan ringkas tentang Bitcoin untuk dummies. Ini adalah konsep utama yang anda perlu tahu tentang mata wang kripto paling berharga di pasaran.

Bagaimana Bitcoin berfungsi

Mari kita mulakan panduan Bitcoin untuk dummies ini dari asas. Bitcoin telah dilahirkan sebagai sistem pembayaran alternatif, juga dianggap sebagai mata wang kripto pertama. Satoshi Nakamoto membangunkan Bitcoin sebagai alternatif terdesentralisasi kepada infrastruktur kewangan tradisional. Kertas putih Bitcoin, dikeluarkan pada tahun 2008, mesti dibaca untuk semua orang yang benar-benar ingin memahami apa yang diwakili oleh Bitcoin pada zaman moden.

Kertas putih Bitcoin dari Satoshi Nagamoto

Sebagai pemula, anda tidak perlu memahami teknikal Bitcoin untuk menggunakannya. Ini adalah dua aspek yang paling penting untuk diingat.

 • Rangkaian terpencar sepenuhnya. Ini bermakna semua urus niaga boleh diakses secara umum dan tiada badan pusat yang mengesahkan atau mengurus pengesahan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai algoritma konsensus Bitcoin di sini.
 • Bekalan Bitcoin adalah tetap. Hanya akan ada 21 juta syiling yang tersedia di pasaran, memperkenalkan unsur kekurangan yang menambah nilai penting kepada rangkaian.

Mengapa urus niaga adalah selamat

Walaupun maklumat tersebar di media mengenai turun naik mata wang kripto, Bitcoin lebih selamat berbanding dengan beberapa sistem kewangan. Teknologi asas, yang dikenali sebagai blockchain, ialah lejar awam dan terpencar yang dijamin oleh kriptografi. Sesiapa sahaja boleh menyerahkan atau mengesahkan transaksi tanpa penapisan, selagi peserta mematuhi peraturan rangkaian.

Sebaik sahaja pelombong mengesahkan blok, semua transaksi yang disertakan hampir mustahil untuk diterbalikkan. Lebih banyak blok mengikuti pengesahan awal, lebih sukar untuk memanipulasi transaksi tersebut.

Rangkaian Bitcoin direka untuk mengesahkan blok setiap sepuluh minit. Itu adalah sasaran purata. Apabila menghantar urus niaga, rangkaian meminta untuk menunjukkan yuran maksimum yang anda sanggup bayar untuk mengesahkan transaksi. Memandangkan pelombong mempunyai insentif untuk melombong blok untuk mengutip yuran urus niaga, semakin tinggi yuran yang anda komited untuk membayar, semakin cepat pengesahan.

Memindahkan Bitcoins

Desentralisasi dan kekurangan orang tengah yang menguruskan urus niaga bermakna anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk setiap pemindahan. 

Perkara yang paling penting apabila memindahkan Bitcoin ialah alamat penerima. Sebagai peraturan untuk Bitcoin untuk dummies, anda perlu mengelakkan beberapa perangkap yang paling biasa untuk memastikan anda mempunyai transaksi yang selamat dan mengelakkan kehilangan dana anda.

 • Sentiasa semak semula rangkaian yang anda gunakan untuk memastikan dompet destinasi berada pada rantai yang sama. Menghantar dana pada rangkaian yang salah, seperti menghantar Bitcoin ke alamat berasaskan Etheruem, akan menyebabkan kehilangan syiling anda.
 • Sentiasa semak jumlah yang anda hantar. Menetapkan lebihan syiling boleh mengakibatkan kerugian kekal. Melainkan jika anda mengenali penerima, anda mungkin tidak akan dapat memulihkan syiling tambahan yang anda hantar.
 • Sentiasa perhatikan alamat destinasi. Menetapkan alamat yang salah akan mengakibatkan kehilangan dana. Juga, berhati-hati penipu atau penggodam yang mungkin cuba menukar alamat destinasi untuk mencuri dana anda.

Untuk mengelakkan kesilapan ini dan melindungi dana anda, pastikan anda mengikuti langkah-langkah untuk menjamin transaksi.

 • 1. Salin dan tampal alamat – ini menghapuskan ralat semasa menulis alamat.
 • 2. Sahkan bahawa alamat yang disalin wujud – lawati a penjelajah blockchain, tampal alamat dalam bar carian, dan anda akan melihat sama ada alamat itu wujud atau tidak.
 • Semak tiga kali alamat – pastikan aksara pertama dan terakhir alamat sepadan dengan dompet asal tempat anda menghantar syiling.
Urus niaga Bitcoin pada blockchain
Bagaimana transaksi muncul pada blockchain. Rujukan

Menyimpan Bitcoin

Terdapat pelbagai cara anda boleh menyimpan Bitcoin. Kebanyakan pemula bergantung pada bursa untuk menyimpan dana mereka, tetapi keselamatan bergantung pada infrastruktur keselamatan bursa. Pertukaran sering digodam, dan jarang terdapat insurans keselamatan untuk melindungi dana anda. Atas sebab ini, pertimbangkan untuk menyimpan syiling hanya di bursa besar dengan reputasi yang kukuh. Selain itu, jika anda seorang pelabur jangka panjang, memegang syiling di bursa harus dianggap sebagai pilihan sementara, terutamanya jika anda tidak membuat transaksi yang kerap.

Jika anda tidak tahu dari mana hendak bermula, Binance adalah pilihan yang sangat baik untuk pemula.

Apabila memegang syiling di bursa, anda secara teknikalnya tidak memilikinya. Pertukaran mempunyai liabiliti dalam hal anda untuk membolehkan anda mengakses dana atas permintaan anda. Sebaliknya, anda boleh mempertimbangkan untuk memindahkan syiling anda ke dompet bukan jagaan, yang membolehkan anda mempunyai kawalan penuh ke atas dana anda. 

Peti Safe menawarkan dompet perkakasan

Cara terbaik untuk menyimpan Bitcoin

Cara paling selamat untuk menyimpan bitcoin hendaklah dalam dompet Bitcoin. Jenis dompet yang berbeza termasuk:

 • Dompet kertas – anda mencetak kunci persendirian atau kod QR yang sepadan di atas kertas, dan anda boleh memastikannya selamat daripada mata mengintip.
 • Dompet panas – ini dipasang pada telefon pintar atau PC anda dan disambungkan ke internet, oleh itu namanya. Guarda adalah salah satu pilihan terbaik untuk menyimpan Bitcoin dan berpuluh-puluh mata wang kripto lain.
 • Dompet perkakasan/sejuk – dompet ini tidak disambungkan ke internet, jadi risiko penggodam untuk mencuri dana anda berkurangan. Lejar adalah salah satu dompet perkakasan yang paling terkenal di pasaran.
 • Dompet berbilang sig – ini memerlukan lebih daripada satu orang untuk membenarkan transaksi. Anggap ia sebagai akaun bersama di mana berbilang tandatangan diminta untuk memindahkan atau menerima Bitcoin.
 • Dompet penentu hierarki (HD) lebih teknikal dan mempunyai kelayakan keselamatan tinggi, dan anda memerlukan corak atau kata laluan untuk mengaksesnya. Mereka menjana pelbagai kunci peribadi dan menutupnya supaya kelihatan seperti kunci biasa.

Jenis dompet yang anda pilih untuk menyimpan bitcoin anda akan bergantung pada kepakaran teknikal anda dan jenis transaksi yang anda kendalikan. Setiap satu mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi dompet panas dan perkakasan biasanya memenuhi keperluan pelabur pemula.

Masa depan Bitcoin untuk dummies

Bitcoin telah bertahan dari turun naik harga, dan pada masa ini ia adalah mata wang kripto yang paling berharga. Walaupun penurunan harga akan melemahkan semangat anda, Bitcoin sentiasa mencari cara untuk mendapatkan semula nilai yang hilang dan mengatasi untuk mencapai julat harga baharu. 

Impian Satoshi adalah untuk mencipta mata wang yang bebas daripada manipulasi, tetapi nampaknya kebaharuan itu semakin berkurangan.

Pada masa kini, Bitcoin berkembang dengan ketara daripada idea asal. Lebih banyak kes penggunaan muncul setiap tahun. Kerajaan di seluruh dunia menerima teknologi baharu ini, dengan El Salvador mengiktirafnya sebagai tender rasmi yang sah. 

Bitcoin berada di landasan untuk memperoleh penggunaan arus perdana global di kalangan pelabur runcit. Pada masa yang sama, institusi juga mengakui kepentingan Bitcoin sebagai kelas aset pelaburan baharu yang baru muncul.

Kesimpulan

Pengambilan Bitcoin telah melancarkan kemajuan teknologi. Perlombongan menjadi cekap, dan ini akan menimbulkan revolusi kewangan seterusnya. Tujuan panduan Bitcoin untuk dummies ini adalah untuk menerangkan sifat sebenar Bitcoin, yang membezakan pertimbangan jangka pendek yang didorong oleh harga. 

Apabila ia datang untuk memilih dompet dan pertukaran, pastikan anda melakukan usaha wajar anda. Pengetahuan dalam ruang crypto adalah aset yang paling berharga. Apabila didekati dengan berhati-hati dan dari sudut pengetahuan, Bitcoin akan berfungsi untuk anda.

Lagipun, adakah anda di sini untuk teknologi atau apa?