Pasukan

Harga Bitcoin Dan Sentimen Jatuh Teruk. Ke Mana Seterusnya?

Antara 21 dan 22 November, harga Bitcoin jatuh sekitar 15% kepada 6800 USD, yang terendah sejak Mei. Seperti yang kami nyatakan Coinrule baru-baru ini, penurunan itu menyusuli minggu ketidaktentuan dan peningkatan mood pesimis dalam kalangan peniaga dan pelabur. Untuk memahami dengan lebih baik ke mana kita hendak pergi, kita perlu mengambil langkah ke belakang untuk menganalisis cara kita sampai di sini.

Sekarang mari kita lihat analisis berbilang jangka masa Bitcoin.

Melihat pada carta mingguan, kita boleh mengenali empat lilin merah berturut-turut yang berlaku sejurus selepas empat minggu negatif yang lain antara Ogos dan September. Menariknya, ini tidak pernah berlaku walaupun semasa pasaran beruang. Kita perlu kembali ke 2015 dan 2016 untuk melihat corak yang sama. Ngomong-ngomong, itu adalah peringkat awal pasaran lembu baharu.

Harga Bitcoin setiap minggu
Harga Bitcoin Mingguan

Tekanan jualan yang sengit ini mendorong harga merentasi semua tahap sokongan yang ketara. Hanya yang paling penting masih ada, belum diuji.
Tanda 6000 USD dipegang sebagai sokongan selama satu tahun antara 2018 dan 2019, dan, apabila ditembusi, pada November 218, harga mengambil masa lima bulan lagi untuk membersihkannya semula. Tidak hairanlah mengapa pasaran kini melihatnya dengan teliti sebagai sasaran seterusnya dan lebih berkemungkinan.

Terlalu Tinggi, Terlalu Cepat?

Dalam kes aliran menaik, keyakinan umum dalam arah aliran meningkat apabila harga menguji tahap sokongan kritikal dan kemudian kembali ke arah utama. Itu tidak berlaku selepas lonjakan harga 20% pada 2 April. Harga jatuh pada asasnya terus kepada 14000 USD. Dari pelarian ke puncak tempatan kita boleh menemui lapan lilin hijau dan hanya empat lilin merah.

Selepas puncak tempatan pada bulan Jun, harga mula didagangkan lebih rendah, menandakan paras tertinggi yang lebih rendah secara berurutan. Pada mulanya, Bitcoin mendapat sokongan sekitar 9400, dan selepas menembusi lebih rendah, mula membentuk corak "baji jatuh". "Pendarahan" yang perlahan membawa kepada lonjakan harga 40% secara tiba-tiba ditambah pula dengan perbezaan lembu RSI. Nampaknya limbo telah berakhir, dan pasaran bersedia untuk menuju lebih tinggi lagi.

Harga Bitcoin setiap hari
Harga Bitcoin Setiap Hari

Satu elemen telah hilang, walaupun. Penembusan jelas rintangan sebelumnya diikuti dengan a ujian semula yang berjaya. Pasaran mula-mula tidak berjaya menutup serta-merta melebihi 9400 USD dan pada hari-hari berikutnya bergelut untuk mendapatkan tahap itu. Itu adalah tanda pertama yang membimbangkan bahawa trend itu boleh merosot tidak lama lagi.

Penurunan membawa kembali harga dalam corak baji jatuh dan dipercepatkan dengan ketara dalam beberapa hari kebelakangan ini, hanya untuk berhenti (buat masa ini) dengan tag aliran menurun yang tepat pada volum tinggi. Itu adalah pengesahan lanjut bahawa pasaran sedang melihat dengan teliti pembentukan ini berkembang. Ambang mata pada 6400 USD, hanya sekitar 6% di atas sokongan rangka masa utama yang lebih tinggi.

Harga Bitcoin 4jam
Carta Bitcoin 4 jam

Walaupun senario kes asas untuk beruang mempunyai sasaran harga pertama sebanyak 6400-6000 USD, apakah yang boleh memberikan bukti pembalikan arah aliran?

Pada pandangan saya, perkara pertama yang perlu dilihat oleh kenaikkan adalah perubahan dalam tindakan harga di sekitar sokongan/rintangan, seperti yang kita saksikan pada minggu-minggu lepas. Setiap kali tahap sokongan ditembusi, harga cuba mendapatkan semula tahap itu, hanya untuk gagal dan turun lagi selepas itu.

Dari sudut pandangan ini, saya mengenal pasti isyarat jual utama dalam bulatan merah. Harga cuba lantunan di atas rintangan, dan sebaliknya ditolak dengan jelas. Dengan cara yang sama, saya akan mengenali isyarat beli awal sama ada harga berjaya memecahkan (dan akhirnya, berjaya menguji semula) salah satu garis mendatar ungu.

Harga Bitcoin 30 min
Harga Bitcoin 30 min

Berhati-hati Untuk Manipulasi Harga

Peringatan mesra, pasaran crypto masih merupakan pasaran yang agak tidak cair yang pemain besar boleh bergerak ke arah yang boleh memaksimumkan keuntungan mereka. Mengakui itu tidak bermakna menerima "teori konspirasi", tetapi membantu memahami dengan lebih baik dinamik yang mengawal pergerakan pasaran utama. Dan setiap kali anda membina pelan dagangan dengan Coinrule, yang harus mengambil kira dinamik ini.

Apabila harga menembusi paras utama, tergesa-gesa membeli FOMO bermula di kalangan pelabur kecil/runcit dan peniaga. Tetapi jika arah aliran tidak disokong juga oleh pemain yang lebih besar/institusi, apabila harga bergerak lebih tinggi, ia menjadi mudah untuk menolaknya kembali lebih rendah dengan pesanan jualan yang agak besar.
Itulah sebab mengapa saya sentiasa melihat volum semasa menganalisis carta harga. Nasib baik, sukar untuk pemain besar menyembunyikan jejak mereka.

Apa yang saya harapkan kemudian? Harga pada masa ini adalah terlebih jual, sekurang-kurangnya pelepasan jangka pendek sangat mungkin. 7400 akhirnya akan menjadi kesempatan pertama untuk menguji semangat kenaikan harga, tetapi hanya di atas kawasan 8600-9000, aliran menaik akan dapat diteruskan dengan lebih yakin.

Jika itu tidak berlaku dan harga terus menuju ke selatan, terdapat peluang yang baik untuk mencapai 6K yang lebih rendah tidak lama lagi. Dan pada pandangan saya, ia tidak semestinya mewakili malapetaka. Seperti yang kami katakan, Sejak pelarian April pasaran tidak menguji tahap itu lagi. Jika harga mendapati terdapat kecairan yang ketara untuk menolaknya semula ke atas, ia akan mewakili pengesahan yang boleh dipercayai bahawa akhirnya bahagian bawah masuk.

Ucapan Akhir Melihat Asas

Kami telah melihat dengan teliti bagaimana harga itu berkembang sejak beberapa bulan lalu. Malangnya, selalunya, harga adalah penipu dan sebenarnya tidak mencerminkan nilai aset secara langsung. Salah satu metrik paling penting yang perlu dilihat oleh pelabur untuk mengukur keadaan rangkaian Bitcoin sudah pasti adalah kadar Hashnya.

Melihat kepada data, kami mendapati bahawa kami berada pada nilai tinggi sepanjang masa jauh melebihi paras 100 Juta TH/s yang dipecahkan buat kali pertama hanya baru-baru ini pada bulan September. Rangkaian, dari sudut pandangan ini, kelihatan lebih selamat berbanding sebelum ini, dan pelombong terus mencurahkan pelaburan dalam perniagaan.

Data Hash-rate BItcoin: Blockchain.com

Bagaimana dengan masa terdekat? Halving yang paling ditunggu-tunggu semakin hampir. Di satu pihak, adalah mustahil untuk mengira jumlah harga Bitcoin dalam acara ini. Sebaliknya, kesan sebenar pengurangan separuh itu masih memberi kesan kepada struktur permintaan/penawaran semasa pasaran.

Jika kita mengandaikan bahawa pelombong adalah antara penjual terbesar Bitcoin setiap hari, kerana keperluan untuk melindungi nilai daripada turun naik harga, adalah selamat untuk meramalkan stok Bitcoin tersedia untuk dijual akan berkurangan secara drastik apabila pengurangan separuh berlaku. Jika permintaan terus meningkat kerana penggunaan arus perdana akan merebak, itu akan mewujudkan ketidakseimbangan antara permintaan dan penawaran seperti sekarang dan harga akan secara automatik ditolak lebih tinggi.

Adalah penting untuk menekankan itu goncangans, di mana tangan lemah menjual kepada pembeli yang lebih besar, adalah standard dalam semua pasaran dagangan. Tetapi mereka biasanya menjangkakan langkah baru ke atas.

Lihat gambar yang lebih besar!

.. adakah anda bersedia untuk langkah besar seterusnya?
Buat peraturan anda sekarang!

Sila tinggalkan balasan anda