Cap pasaran kripto
Freebie Analisis Pasaran Pasukan

Cap Pasaran Kripto – Mengapa Ia Penting?

Apabila Pasaran Crypto Bull memasuki tahap yang lebih matang, ia terus menarik pelabur dan peniaga baharu yang sedang FOMO ke dalam kegilaan. Pendatang baru sanggup membayar harga yang tinggi kerana jangkaan bahawa arah aliran masih akan berkembang secara menaik. Itu berpotensi menjadi situasi berbahaya kerana mudah kehilangan kawalan ke atas penilaian topi pasaran Crypto. Mengapa ini benar-benar penting?

Apabila melabur dalam mata wang kripto, anda harus sedar tentang perbezaan antara harga syiling dan had pasarannya. Mata jualan Bitcoin yang paling kukuh ialah hanya akan wujud 21 juta syiling. Pelabur boleh dengan mudah menilai nilai agregat Blockchain Bitcoin dengan mendarabkan harga syiling dengan jumlah bekalan masa hadapan. Itulah sebabnya Bitcoin adalah yang paling banyak mahal and berharga mata wang kripto di pasaran.

Apakah modal pasaran?

Permodalan pasaran ialah penunjuk yang mengukur dan menjejaki nilai pasaran mata wang kripto. Permodalan pasaran adalah penunjuk dominasi dan populariti mata wang kripto. Pada Januari 2021, paras pasaran Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa dan telah meningkat lebih $400 bilion berbanding bulan-bulan musim panas. Had pasaran Crypto kini berada pada lebih daripada 1 trilion dolar AS. Permodalan pasaran dikira dengan mendarabkan jumlah bilangan Bitcoin dalam edaran dengan harga Bitcoin. Permodalan pasaran Bitcoin meningkat daripada kira-kira satu bilion dolar AS pada 2013 kepada beberapa kali ganda jumlah ini sejak lonjakan popularitinya pada 2017.

Bagaimana jumlah had pasaran kripto berkembang

Adalah penting untuk mengambil perhatian bagaimana jumlah had pasaran Crypto telah berkembang selama bertahun-tahun. Apabila mata wang kripto semakin popular, kita dapat melihat pertumbuhan eksponen dalam topi pasaran crypto bagi semua mata wang kripto secara keseluruhan. Bitcoin bukan satu-satunya syiling dalam perhatian, kelas aset secara keseluruhannya telah mendapat populariti dengan pelabur runcit dan institusi, bertujuan untuk mengambil bahagian dalam teknologi generasi akan datang.

Jumlah had pasaran crypto sejak 2017
Jumlah Pasaran Crypto Jumlah

Salah tanggapan harga hanya melihat harga

Melihat harga Crypto tidak memberitahu anda keseluruhan cerita.

Ramai pelabur baru memasuki ruang dan melihat syiling yang mempunyai harga di bawah 1$ sebagai peluang, dengan harapan suatu hari nanti ia akan mencapai harga $10,000, menjadikan mereka kaya. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku; melihat harga hanya memberikan separuh cerita. Jika mungkin terdapat 1 Bilion daripada syiling tersebut, ini bermakna untuk ia mencapai 100 dolar, ia akan mempunyai had pasaran sebanyak $1 trilion, setanding dengan had pasaran Bitcoin semasa. Persoalannya, adakah penilaian sedemikian wajar? Adakah munasabah bahawa syiling ini dinilai sebanyak Bitcoin?

Bagi kebanyakan projek crypto, mencapai had pasaran 1 trilion Dolar AS dalam jangka pendek adalah hampir mustahil.

Adakah Ripple kurang harga?

Contoh biasa ini ialah Ripple. Sebelum ini, apabila Ripple memegang tempat ke-3 mengikut had pasaran, ramai peserta baharu ke pasaran akan melihatnya sebagai satu tawaran yang hebat, berbanding dengan harga Bitcoin dan Ethereum yang tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda melihat dengan lebih mendalam tentang ekonomi token Ripple, anda akan menyedari bahawa dengan jumlah bekalan sebanyak 100 Bilion, Ripple perlu mencapai had pasaran sebanyak 1 trilion untuk mempunyai harga $10. 

Melihat harga sebagai penunjuk nilai adalah mengelirukan. Membandingkan harga Uniswap dengan harga Cardano, anda akan percaya bahawa Uniswap lebih bernilai. Setelah diperiksa lebih dekat, anda akan menyedari bahawa ini tidak berlaku, kerana rangkaian Cardano dinilai pada Uniswap berganda walaupun hanya mempunyai harga $1.4 berbanding $30 Uniswap.

Dogecoin dalam perjalanan ke $1

Satu lagi kesilapan yang serupa ialah Dogecoin. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, DogeCoin telah mendapat populariti dengan Gen Z di media sosial, menyatakan bahawa Dogecoin boleh mencapai 1$. Walau bagaimanapun, apabila melihat bekalan yang beredar, anda akan dengan cepat menyedari bahawa untuk DogeCoin mencapai $1 ia memerlukan had pasaran sebanyak $129 Bilion. Bermakna ia akan mempunyai cap pasaran yang setara dengan gabungan Cardano, BNB, Polakadot dan XRP.

Penilaian yang cukup untuk syiling meme…

Meme Dogecoin dengan Elon Musk
Meme Dogecoin Klasik

Di manakah cap pasaran Crypto boleh pergi dari sini?

Membandingkan Bitcoin dengan kedai nilai yang paling menonjol, Emas. Bitcoin perlahan-lahan naik ke bahagian atas papan pendahulu. Sudah mengatasi bank terbesar di dunia dan beberapa syarikat paling terkemuka di dunia. Melangkah ke hadapan, apabila populariti Bitcoin berkembang, dan peralihan antara generasi analog kepada generasi serba boleh teknologi "Gen Z". Kita akan melihat had pasaran Bitcoin semakin hampir dan lebih dekat dengan Emas, dengan harapan untuk mengatasinya suatu hari nanti pada masa hadapan yang jauh.

Had Pasaran Bitcoin Berbanding Aset Tradisional Lain
Had Pasaran Bitcoin Berbanding Aset Tradisional Lain

Melihat beberapa syarikat terbesar di dunia berbanding topi pasaran BTC, kami melihat bahawa Bitcoin telah pun mengatasi banyak institusi terkemuka seperti Berkshire Hathaway dan Facebook. Ini tidak mengejutkan dengan populariti Bitcoin yang semakin meningkat. Walaupun syarikat paling berharga di dunia menjalankan perniagaan mereka dalam persekitaran ekonomi yang agak stabil, Bitcoin mewakili kelas aset baharu dengan lebih banyak potensi yang masih perlu ditemui.

Perlu diingat bahawa anda memerlukan metodologi baharu untuk menilai mata wang kripto, kerana rangka kerja tradisional tidak terpakai lagi. Awak boleh lebih tentang cara menilai syiling.

Pertumbuhan Entiti Bitcoin
Pertumbuhan Entiti Bitcoin

Data dalam rantaian menunjukkan bahawa bilangan peserta dalam rangkaian Bitcoin tidak pernah berlaku sebelum ini, menunjukkan penerimaan arus perdana akan datang.

Menggunakan Market Cap dengan Coinrule

Untuk memperoleh keuntungan dan mengoptimumkan strategi dagangan anda, anda boleh menggunakan had pasaran untuk menapis syiling yang anda ingin berdagang Coinrule. Tingkah laku pasaran telah menunjukkan bahawa mata wang kripto bermodal Sederhana cenderung mengikuti arah aliran lebih lewat daripada Crypto bermodal besar. Mencipta strategi perdagangan untuk menangkap peluang ini secara unik boleh dilakukan menggunakan penapis topi pasaran pada Coinrule, dan contoh boleh dilihat di bawah.

Strategi Hidup Coinrule Menyasarkan Syiling Dalam Julat Had Pasaran
Strategi Hidup Coinrule Menyasarkan Syiling Dalam Julat Had Pasaran

Peraturan di atas distrukturkan untuk mengikuti aliran menaik pada syiling Mid-cap, untuk menangkap beberapa pertumbuhan yang menurun apabila Bitcoin meningkat dalam nilai. Persediaan ini boleh dilaraskan untuk berfungsi dengan mana-mana penunjuk seperti purata bergerak atau harga.

Buat peraturan anda sekarang!

Pernyataan Akhir

  • Permodalan pasaran ialah penunjuk yang mengukur dan menjejaki nilai pasaran mata wang kripto. Modal pasaran digunakan sebagai penunjuk dominasi dan populariti mata wang kripto.
  • Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, had pasaran crypto telah berkembang secara drastik dalam kedua-dua saiz dan pengedaran. Saiz pasaran meningkat lebih daripada dua kali ganda, manakala pengedaran antara Bitcoin dan altcoin terus berkembang. 
  • Salah tanggapan Harga adalah perkara biasa, harga berdiri sendiri tidak memberikan maklumat yang mencukupi mengenai nilai syarikat. Seseorang mungkin melihat permodalan pasaran untuk mendapatkan gambaran yang jelas tentang cara pasaran menghargai projek tersebut. 
  • Contoh yang menonjol bagi syarikat dengan harga yang rendah tetapi had pasaran yang besar ialah XRP. Walaupun mempunyai harga rendah $0.45, XRP mempunyai had pasaran yang besar kira-kira 20 Billion USD. Bermaksud bahawa walaupun orang menganggapnya sebagai projek yang murah atau kecil, ia sebenarnya adalah projek yang maju dan menonjol. 
  • Paras pasaran Bitcoin terus berkembang, menghampiri paras Emas, mengatasi banyak komoditi utama dan 400 Billion jauh daripada paras pasaran Perak.