Cukai kripto di seluruh dunia
Pasukan

Percukaian Kripto Di Seluruh Dunia

Baru-baru ini, penggunaan mata wang kripto telah meningkat dengan pesat. 2021 Chainalysis Indeks Penggunaan Crypto Global menunjukkan bahawa penggunaan mata wang kripto di seluruh dunia melonjak lebih 880%. Akibatnya, kerajaan telah membangunkan minat untuk memantau dan mengawal selia ruang mata wang kripto. Aset kripto meningkatkan kekuatan ekonomi pemegangnya, dan oleh itu, salah satu bidang kawal selia ialah percukaian kripto bagi semua aktiviti berkaitan blokchain.

Penerimaan Crypto di seluruh dunia

Dengan peningkatan keuntungan yang datang dari kenaikan harga yang berterusan selama beberapa bulan, topik percukaian crypto menjadi relevan untuk kedua-dua pedagang dan kerajaan.

Setiap negara cukai kriptonya

Negara yang berbeza mempunyai peraturan tentang cara aktiviti mata wang kripto perlu dikenakan cukai, dan perbezaan dalam peraturan yang berkenaan menunjukkan cara mereka mentakrif dan merawat aset kripto. Majoriti menyifatkan mereka sebagai hartanah, bukan sebagai mata wang, supaya sebarang keuntungan yang diperoleh daripada jualan atau perdagangan adalah tertakluk kepada cukai.

Amerika Syarikat

Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, keuntungan yang diperoleh daripada perdagangan mata wang kripto adalah tertakluk kepada cukai keuntungan modal. Jika anda membeli barangan atau perkhidmatan dengan Bitcoin dan nilai Bitcoin yang dibelanjakan adalah lebih tinggi daripada yang anda perolehi, anda perlu membayar cukai ke atas perbelanjaan anda. 

Portugal

Walau bagaimanapun, sesetengah negara tidak melihat atau cuba menyamakan aset kripto sebagai hartanah atau aset kewangan tradisional seperti saham dan telah menggunakan pendekatan yang lebih liberal untuk memahami dan mengenakan cukai kepada aset kripto baru.

Salah satu daripadanya ialah Portugal, dengan salah satu cukai kripto yang paling mesra. Portugal melihat mata wang kripto sebagai satu bentuk pembayaran, iaitu, seperti setiap mata wang lain dan bukan aset kewangan. Oleh itu, keuntungan daripada perdagangan mata wang kripto tidak tertakluk kepada cukai keuntungan modal. Satu-satunya pengecualian ialah perniagaan yang menerima pembayaran dalam mata wang kripto kerana ia tertakluk kepada cukai pendapatan, sama seperti pembayaran mata wang fiat. 

Jerman

Satu lagi negara sedemikian ialah Jerman yang menganggap mata wang kripto sebagai wang persendirian dan bukannya harta, mata wang atau tender yang sah. Di Jerman, penduduk yang telah memegang mata wang kripto selama lebih setahun dikecualikan cukai tanpa mengira jumlahnya. Walau bagaimanapun, peniaga yang memegang aset kripto untuk masa yang lebih singkat perlu membayar cukai keuntungan modal melainkan urus niaga itu lebih rendah daripada 600 Euro. Peraturannya berbeza untuk perniagaan kerana mereka perlu membayar cukai keuntungan modal atas keuntungan daripada perdagangan crypto.

Belarus

Belarus, sebaliknya, mengambil pendekatan yang sangat liberal untuk mengenakan cukai mata wang kripto. Pada 2018, negara itu melaksanakan undang-undang baharu yang menghalalkan aktiviti mata wang kripto dan mengecualikan individu dan perniagaan daripada membayar cukai sehingga 2023. Perlombongan dan perdagangan mata wang kripto dianggap sebagai pelaburan peribadi di Belarus dan dikecualikan daripada cukai pendapatan dan keuntungan modal.

Asal dari Malaysia

Di Malaysia, Cryptocurrency tidak dianggap sebagai aset. Oleh itu urus niaga mereka dikecualikan cukai. Di sini, perbezaan penting dibuat antara keuntungan yang diperoleh daripada perdagangan urus niaga crypto aktif dan pasif. Keuntungan daripada perdagangan yang pasif, sekali-sekala atau tidak sistematik adalah dikecualikan cukai sepenuhnya. Apabila perdagangan aktif, sistematik, terancang atau sebahagian daripada profesion, keuntungan dianggap sebagai hasil untuk cukai pendapatan.

Negara yang berbeza telah mengambil pendekatan yang berbeza untuk mengenakan cukai mata wang kripto, jadi pedagang perlu menentukan sama ada dan bagaimana aktiviti kripto mereka dikenakan cukai.

Memerhatikan bagaimana percukaian kripto berkembang di seluruh dunia akan menjadi tanda penting bagi keseluruhan ekosistem matang dan menjadi arus perdana.

Ramai pelabur masih ditolak daripada melabur dalam kripto kerana ketidaktentuan cukai kripto di negara mereka. Ini mungkin akan berubah tidak lama lagi!