pelajaran terbaik untuk pelabur crypto pemula
Pasukan

Dagangan Kripto 101 – Pelajaran Terbaik Untuk Pelabur Kripto Pemula

Ramai yang terjun ke dalam perdagangan dengan gembira, membayangkan diri mereka sebagai watak daripada "Wolf of Wall Street". Mereka melihat diri mereka membuat perdagangan yang tidak berkesudahan yang berjaya, dan berguni-guni wang. Biasanya, realiti mengejar mereka. Statistik menunjukkan bahawa sekitar 70% peniaga kehilangan wang. Walaupun banyak peluang dalam pasaran, pada penghujung hari, kebanyakan peniaga gagal mengaut keuntungan. Ini adalah pelajaran terbaik untuk pelabur crypto pemula.

Mengapa Peniaga gagal?

Salah satu punca utama kegagalan semasa berdagang ialah tekanan. Dari luar, ia mungkin kelihatan seperti perdagangan hanya tentang membeli rendah dan menjual tinggi, tetapi ini hanyalah sebahagian kecil daripada cerita.

Bagaimana menguruskan kerugian. Apabila wang berisiko, dan anda melihat kerugian, anda mungkin takut untuk menguruskan dana anda. Soalan akan membingungkan fikiran anda. Patutkah saya menjual sebelum ia turun? Atau adakah ia akan pulih? Mencuba mencari jawapan kepada soalan-soalan itu meningkatkan tekanan, terutamanya jika kerugian semakin besar.

Bagaimana menguruskan keuntungan. Secara intuitif, perdagangan dengan keuntungan adalah matlamat utama pedagang, dan ia tidak seharusnya menjana kebimbangan. Malangnya, masa masa terbaik untuk keluar dari kedudukan mungkin sukar. Mungkin syiling mengalami kerugian dan kemudian meningkat kembali kepada pulang modal. Bolehkah ia naik lebih banyak? Harga cepat sampai ke sasaran asal. Patutkah peniaga itu lebih tamak? 

Kedua-dua kerugian dan keuntungan boleh meningkatkan tahap tekanan seorang peniaga. 

Tetap Rasional

Apabila kita tertekan, kebolehan membuat keputusan kita semakin merosot. Keputusan yang kami yakin sebelum ini - apabila memasuki jawatan itu - kini tiba-tiba kelihatan tidak pasti. 

Tambahan pula, walaupun fakta bahawa semua peserta pasaran harus membuat keputusan berdasarkan proses pemikiran yang rasional, itu tidak selalunya semudah yang disangka. Pasaran sering bertindak dengan cara yang tidak rasional.

Salah satu contoh terbesar ialah krisis kewangan 2008, yang digambarkan dalam filem "The Big Short", di mana seorang peniaga melihat bahawa banyak sekuriti bersandarkan gadai janji tidak disandarkan dengan secukupnya. Akibatnya, peniaga memutuskan untuk membuka kedudukan untuk mendapat keuntungan daripada kepercayaannya bahawa aset ini telah terlebih nilai. Mengikut teori kewangan, dia membuat keputusan yang rasional.

Sebaliknya, kedudukan itu mahal, dan setiap hari tanpa kejatuhan pasaran semakin mendalam kerugian untuk portfolionya.

Akhirnya, krisis meletus dan dia bernasib baik kerana kekal pelarut cukup lama untuk dibuktikan betul. Ini adalah salah satu pelajaran terbaik untuk pelabur crypto pemula.

Jangan Melabur Berlebihan

Dalam kewangan, adalah perkara biasa untuk melihat beberapa penganalisis menilai aset yang sama secara berbeza, puncanya ialah terdapat terlalu banyak pembolehubah yang dimainkan untuk semua dinilai dengan betul pada masa yang sama. Ia juga amat sukar untuk mencapai kata sepakat di pasaran, kerana penganalisis yang berbeza mengambil kira pembolehubah yang berbeza, dan menimbang kepentingan pembolehubah tersebut secara berbeza.

Ini menjadikannya sangat sukar untuk mendapatkan gambaran keseluruhan pasaran yang lengkap dan betul, dan walaupun anda mempunyai idea penuh tentang pasaran, peristiwa yang tidak dijangka berlaku sepanjang masa dan mengacaukan analisis anda.

Ramai yang tertanya-tanya tentang kemungkinan keuntungan yang boleh mereka capai dengan melabur walaupun jumlah yang kecil dalam Bitcoin tahun lalu.

Secara teorinya, jika anda telah membeli 100$ Bitcoin pada tahun 2012, itu akan bernilai kira-kira $870,000 hari ini. Walau bagaimanapun, anda perlu menyimpan syiling anda dari 2012-2014 melalui peningkatan 50,000% dan dalam penarikan balik 87% pada 2015. Tambahan pula, kekal dalam kedudukan selepas peningkatan 12,000% antara 2015-2017 dan 84% penarikan balik antara 2018-2019.

Harga Bitcoin sejak 2012

Kebanyakan orang tidak mempunyai ketabahan yang tinggi! 

Mereka yang melabur dalam Bitcoin pada tahun 2012 dan dapat bertahan selama ini tidak bernasib baik, seperti yang mungkin difikirkan oleh sesetengah orang. Mereka mempunyai visi, pelan pelaburan dan menguruskan risiko mereka dengan bertimbang rasa. Mereka terselamat daripada lonjakan harga dan penurunan sebegitu besar kerana mereka melabur hanya apa yang mereka mampu kerugian. Sesetengah daripada mereka tidak mengetahuinya, tetapi mereka telah menggunakan salah satu pelajaran terbaik untuk pelabur kripto pemula.

Pada penghujung hari, anda hanya boleh mencapai keuntungan jika anda boleh kekal pelarut cukup lama untuk sampai ke sana.

Belajar daripada 'Wang Pintar'

Cara terbaik untuk menguruskan risiko adalah dengan menguruskan saiz kedudukan anda. Contohnya adalah apabila berita keluar bahawa Mass Mutual - sebuah syarikat insurans terkemuka - memutuskan untuk memperuntukkan $100 juta kepada bitcoin. Ramai yang menganggap ini gila.

Walau bagaimanapun, apabila anda mengira saiz kedudukan sebagai sebahagian kecil daripada dana $500billion mereka, ia hanya menyumbang 0.02% daripada aset mereka di bawah pengurusan. Ini menjadikan risiko lebih daripada terurus. Dalam senario hipotesis bahawa Bitcoin menjadi sifar, mereka mempertaruhkan peratusan yang sangat kecil daripada modal mereka. Sebaliknya, jika Bitcoin mencapai setinggi $200K, potensi keuntungan yang boleh diperoleh syarikat ialah $1bilion.

Inilah sebabnya mengapa anda mendengar ramai yang bercakap tentang Bitcoin sebagai mempunyai 'terbalik asimetri' – peruntukan kecil dalam portfolio anda berpotensi untuk keuntungan besar.

Syarikat insurans secara tradisinya konservatif. Mereka biasanya melabur dalam aset yang sangat selamat seperti bon FED yang biasanya pulangan 0.25%. Untuk memperoleh jenis keuntungan yang berpotensi mereka peroleh daripada Bitcoin, mereka perlu melabur sekitar $40 Bilion dalam tempoh 10 tahun, yang bersamaan dengan 7% daripada aset syarikat. Kini kita dapat melihat dengan jelas potensi keuntungan untuk melabur sebahagian kecil daripada dana seseorang dalam Matawang Kripto. 

Gunakan Penunjuk Mudah

Sehingga kini, kami hanya bercakap tentang pengurusan risiko. Ini hanya separuh daripada persamaan. Menambah sedikit analisis teknikal dan strategi dagangan yang sangat asas pada pegangan anda boleh meningkatkan potensi keuntungan anda dengan ketara.

Pedagang pemula tergoda untuk mencuba penunjuk lanjutan dan mewah untuk mendapatkan yang terbaik daripada strategi mereka. Selalunya, penunjuk yang lebih kompleks memerlukan pemahaman yang betul untuk menterjemah ke dalam tindakan isyarat dagangan.

Kelebihan penunjuk mudah ialah ia mudah untuk ditafsir dan digunakan tanpa menjejaskan keberkesanannya.

Menggunakan penunjuk teknikal yang paling intuitif boleh meningkatkan hasil dengan ketara. Purata bergerak ialah alat visual untuk melicinkan arah aliran aset, mengurangkan hingar jangka pendek yang mungkin memberikan maklumat yang mengelirukan untuk pelabur. Dalam artikel ini, anda boleh membaca lebih lanjut tentang purata bergerak dan cara ia berfungsi.

"Mudah" tidak bermaksud "kurang menguntungkan"

Kembali ke contoh sebelumnya, jika anda melabur $100 dalam Bitcoin pada tahun 2012, anda akan mempunyai sekitar $1,500,000 hari ini. Bagaimanakah anda boleh meningkatkan pulangan ini?

Strategi Purata Pergerakan pada BTC sejak 2012


Isyarat beli daripada penunjuk ini berlaku apabila purata bergerak yang dikira pada 9 tempoh melintasi di atas yang dikira pada 200 tempoh. Isyarat jual datang apabila persimpangan bertentangan berlaku.

Membeli Bitcoin pada tahun 2012 dan menjalankan strategi ini sejak itu akan memberikan anda kedudukan lebih daripada 60 BTC, bernilai hari ini sekitar $2,500,000.

Apa yang lebih menarik ialah kerugian maksimum pada kedudukan itu adalah sekitar 40%, yang jauh lebih rendah daripada kerugian yang perlu dialami oleh pemegang jangka panjang.


Ini adalah strategi perdagangan yang sangat mudah yang boleh digunakan menggunakan alat seperti Coinrule.

Strategi Dagangan Automatik Pada Coinrule

Takeaways Utama

  • Jangan biarkan ketakutan, tekanan atau euforia memimpin keputusan pelaburan anda. Cuba fahami bagaimana anda boleh mendapat keuntungan daripada pasaran, berikan beberapa peraturan kepada diri anda dan patuhi peraturan tersebut. Membina an strategi perdagangan automatik dengan Coinrule boleh membantu kerana anda menyediakan parameter, dan kemudian bot berdagang tanpa mengira sebarang gangguan perasaan.
  • Pengurusan risiko mempunyai peranan penting dalam mengurangkan kesan tekanan dan ketakutan terhadap keputusan anda. Melabur jumlah yang besar pada permulaan membuat anda bimbang tentang setiap perubahan harga. Berita baiknya ialah mata wang kripto mempunyai nisbah risiko-ganjaran yang sangat baik, bermakna terdapat lebih banyak potensi pulangan daripada risiko yang anda ambil. 
  • Main mudah. Pada mulanya, anda perlu memahami sepenuhnya cara strategi anda berfungsi. Hanya dengan pemahaman penuh tentang bagaimana sistem perdagangan harus dijalankan, anda akan berjaya menyesuaikan dan memperbaikinya dari semasa ke semasa. Penunjuk biasa seperti purata bergerak ialah panduan yang sempurna.
  • Lihat skala masa yang sesuai untuk keperluan anda. Anda boleh memerhati pasaran dari sudut yang tidak terkira banyaknya. Setiap satu akan memberikan pandangan yang berbeza, mencadangkan senario baharu. Itu hanya akan membawa anda jauh dari idea asal anda. Sama seperti mengekalkan pelan anda, anda juga harus menilai keadaan menggunakan unit ukuran yang sama. Ringkasnya, jika anda membeli Bitcoin kerana anda mendapat isyarat beli pada carta harian, adakah perlu melihat carta 5 minit untuk memutuskan bila hendak menjual?

Akhirnya, bersabar dan jangan lupa pelajaran terbaik untuk pelabur crypto pemula.

Berdagang dengan selamat!