Pasukan

Crypto Perdagangan Hari

Satu cara yang pasti untuk menjana wang daripada mata wang digital adalah dengan mengambil bahagian dalam perdagangan harian crypto. Jika anda masih belum sertai, masih belum terlambat. Berikut adalah segala-galanya yang anda perlu tahu tentang bentuk perdagangan crypto ini.

Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2020, saiz pasaran mata wang kripto dianggarkan $1.49 bilion dan dijangka mencecah $4.94 bilion menjelang 2030. Kadar pertumbuhan eksponen sebanyak 12.8 dari 2021 hingga 2030 akan disebabkan oleh peningkatan penggunaan kripto sedia ada dan penciptaan yang baharu.

Apa itu Perdagangan Hari?

Dagangan hari adalah strategi jangka pendek yang melibatkan pembelian dan penjualan mata wang kripto pada hari yang sama. Ia dianggap sangat berisiko kerana turun naik yang tinggi dalam pasaran. 

Untuk berjaya dalam crypto trading harian, anda perlu mempunyai pengetahuan yang luas tentang pasaran mata wang kripto global dan teknologi blockchain. Maklumat ini akan membantu anda membuat keputusan termaklum. Perbezaan utama antara kripto dagangan hari dan perdagangan tradisional ialah yang kedua bergantung pada prestasi jangka panjang mata wang kripto yang dipilih.

Sebaliknya, pada hari itu peniaga kripto memanfaatkan peluang membuat keuntungan serta-merta. Mengetahui masa untuk membeli atau menjual aset crypto bukanlah mudah kerana beberapa faktor mesti dipertimbangkan. 

Nasib baik, terdapat banyak alat dan sumber dalam talian yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kadar kejayaan anda, seperti penyaring dan perisian simulator perdagangan. 

Dagangan Harian Vs Dagangan Swing

Kripto dagangan hari memerlukan analisis teknikal yang meluas dan sistem carta untuk meletakkan dagangan jangka pendek. Adalah disyorkan untuk meluangkan masa mengkaji bagaimana sistem carta berfungsi untuk mengurangkan risiko kehilangan wang. 

Dagangan swing ialah satu lagi strategi popular di mana pedagang mengambil kesempatan daripada perubahan harga merentasi jangka masa pendek hingga sederhana. Matlamatnya adalah untuk mengenal pasti dan mendapat keuntungan daripada perubahan harga crypto. Ambil perhatian bahawa ayunan sedemikian boleh berlanjutan selama beberapa hari, minggu dan juga bulan. 

Terdapat dua jenis buaian utama iaitu:

  • Swing Highs – Ini adalah apabila pasaran crypto memuncak sebelum jatuh semula. Ia adalah peluang yang sangat baik untuk perdagangan jangka pendek.
  • Swing Lows - Ini adalah apabila pasaran menurun kemudian melantun semula. Anda boleh menggunakan perubahan ini dalam pasaran untuk meletakkan perdagangan yang panjang.

Menurut pakar, aset kripto terbaik untuk perdagangan swing ialah Binance Coin, Ethereum dan Bitcoin. Penilaian ini berdasarkan fakta bahawa ketiga-tiganya mempunyai permodalan pasaran terbesar berbanding mata wang digital lain. Akibatnya, mereka adalah kripto yang paling cair di pasaran.

Marilah kita menukar gear dan membincangkan strategi perdagangan crypto terbaik. 

Strategi Dagangan Kripto Terbaik

  1. Tangkap Perubahan Harga

Strategi ayunan ini menyasarkan mengenal pasti atau "menangkap" perubahan harga dalam pasaran kripto yang sedang trend. Anda memasuki perdagangan selepas penarikan balik. Titik ambil untung hendaklah ditetapkan sejurus sebelum ayunan pasaran memuncak, manakala henti rugi hendaklah berada di bawah kedudukan lilin rendah. 

  1. Moving Average Pengikis

Matlamat utama strategi ini adalah untuk membuat wang daripada keuntungan kecil dan mengurangkan risiko penurunan. Anda boleh melakukan ini dengan membuka dan menutup dagangan dengan kerap. Dalam usaha untuk mengurangkan risiko, dagangan ditutup dalam satu hari; oleh itu, keadaan pasaran tidak memberi kesan yang ketara kepada prestasi keseluruhan sistem perdagangan. 

Secara ringkasnya, peniaga menyasarkan untuk mengenal pasti aset kripto pada aliran menurun tetapi dijangka meningkat. Sasarannya bukanlah mendapat keuntungan maksimum tetapi keuntungan yang minimum dan beralih kepada peluang yang ada seterusnya.

  1. Scalping RSI Rangka Masa Berbilang

Tidak diketahui oleh kebanyakan orang yang hari perdagangan crypto adalah bahawa semua penurunan adalah tidak sama dan oleh itu mereka tidak sepatutnya ditafsirkan dengan cara yang sama. Rangka masa berbilang masa RSI scalping memerlukan pembelian aset kripto yang menurun yang mungkin kekal dalam kedudukan kerugian selama beberapa hari dengan tidak menunjukkan tanda-tanda kelemahan. Margin keuntungan biasanya tinggi jika aset pulih daripada penurunan dan melonjak ke atas.

  1. Grid Trading 

Ringkasnya, ini adalah strategi yang melibatkan pembelian dan penjualan aset crypto pada selang harga tertentu. Apabila memasuki perdagangan, selang ini ditetapkan dan anda akan mendapat keuntungan daripada turun naik harga dalam pasaran sisi.

Biasanya, pesanan belian ditetapkan secara strategik di bawah harga semasa crypto yang dipilih. Sebaliknya, pesanan jual diletakkan di atas harga semasa. 

Cara Menguruskan Risiko Apabila Berdagang Cryptos

Ukur Kemungkinan Kehilangan

Sebelum memasuki kripto dagangan sehari, tentukan jumlah wang yang anda mampu kerugian jika dagangan bertentangan dengan ramalan anda. Bagi pemula, peratusan risiko hendaklah 1% atau kurang semasa mereka mempelajari tali. Mengekalkan peratusan yang rendah juga membantu memaksimumkan modal yang ada dan meminimumkan pengeluaran.

Pelbagaikan Portfolio anda

Selain daripada menganalisis pasaran, mempelbagaikan portfolio anda akan memberikan lebih banyak peluang dan lebih banyak pengurangan risiko. Memandangkan pasaran kripto adalah dinamik, mempunyai strategi perdagangan yang pelbagai akan membantu mencairkan kerugian yang ditanggung dalam satu aset kripto dengan keuntungan yang diperoleh daripada perdagangan aset yang lain.

Akibatnya, kepelbagaian mewujudkan profil risiko seimbang yang akan membantu anda mendapatkan keuntungan maksimum dalam jangka masa panjang. 

Kaji Keadaan Pasaran

Satu kesilapan yang dilakukan oleh peniaga kripto pemula ialah memasuki perdagangan menggunakan wang sebenar (dan terlalu banyak) sebelum mengkaji keadaan pasaran dan mempelajari cara platform dagangan berfungsi. Jadilah berbeza dengan meluangkan masa untuk menyelidik secara meluas pasaran yang anda inginkan sebelum menerokainya untuk mengurangkan risiko mengalami kerugian.

Sebagai contoh, aset kripto berprestasi lemah yang didagangkan secara meluas boleh melantun semula apabila tidak dijangka. Melabur dalam aset sedemikian apabila harganya rendah boleh meningkatkan jumlah wang anda dengan ketara jika ia melantun semula.

Perkara utama ialah anda harus mengkaji pasaran secara meluas sebelum memasuki perdagangan. Jangkakan yang terbaik dan buat rancangan tentang cara untuk bangkit semula jika pasaran tidak menunjukkan prestasi seperti yang anda jangkakan.

Pemikiran Akhir

Kripto dagangan hari ialah cara unik untuk mendapat keuntungan daripada pasaran mata wang kripto yang melambung dan menguntungkan. Kenal pasti alat yang boleh anda gunakan untuk mengkaji pasaran sebelum memasuki perdagangan untuk mengurangkan risiko mengalami kerugian. Lebih penting lagi, belanjawan dengan sewajarnya untuk mengelakkan perbelanjaan lebih daripada yang anda mampu rugi.