El Salvador menerima Bitcoin sebagai tender yang sah
Pasukan

El Salvador Menerima Bitcoin Sebagai Tender Sah – Apa Maksudnya Bagi Negara Membangun?

Walaupun terdapat ketidaktentuan pasaran, mata wang kripto nampaknya semakin meningkat setiap hari masa depan kewangan. 2020 adalah tahun apabila institusi korporat mula mengumpul Bitcoin. Pada tahun 2021, sudah tiba masanya untuk negara menerima mata wang kripto. Sekarang El Salvador menerima Bitcoin, persoalannya ialah siapa yang akan datang seterusnya?

Pengumpulan rizab asing – pelbagaikan dengan Bitcoin?

Selepas kejutan awal yang disebabkan oleh wabak covid-19 pada Mac 2020, perdagangan antarabangsa kembali ke tahap pra-pandemi, dan negara seperti El Salvador mendapat manfaat daripadanya. Sejak ia memutuskan untuk menerima pakai dolar AS (USD) sebagai mata wang rasminya pada tahun 2001, dasar fiskal dan kewangan AS telah mempengaruhi ekonomi Salvador secara mendalam. Jelas daripada data bahawa susut nilai USD baru-baru ini yang disebabkan oleh semakan rangsangan yang besar dan dasar monetari pengembangan telah banyak memberi kesan kepada akaun semasa El Salvador - jumlah semua urus niaga bersih antara negara dan seluruh dunia. 

Pertumbuhan akaun semasa El Salvador. Sumber: tradingeconomics.com

USD yang lebih murah membayangkan bahawa barangan di El Salvador lebih menarik kepada pengguna asing, manakala import menjadi lebih mahal. Fenomena ekonomi ini telah menyebabkan akaun semasa negara kecil Amerika Tengah ini mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, membolehkan peningkatan eksponen dalam rizab asing di bank pusat negara.

Tetapi bagaimana semua ini berkaitan dengan pengumuman bersejarah bahawa kini El Salvador menerima Bitcoin sebagai tender yang sah? 

Nah, kenaikan inflasi menghakis kuasa beli USD. Oleh itu, menukar beberapa lebihan mata wang asing ini kepada BTC dengan prospek pertumbuhan harga bukan sahaja akan membolehkan mereka mempelbagaikan komposisi rizab mereka tetapi juga akan bertindak sebagai lindung nilai terhadap susut nilai USD.

Kiriman Wang – Bagaimana Bitcoin akan mengurangkan kos perantara

Ekonomi Salvador sangat bergantung pada kiriman wang yang dihantar pulang oleh warganya di luar negara. Lebih-lebih lagi, kira-kira satu perempat daripada penduduk negara itu tinggal di AS, dan hanya pada tahun 2020, mereka menghantar pulang lebih daripada $6 bilion dalam bentuk pemindahan - yang berjumlah lebih daripada 20% daripada KDNKnya.

Kiriman wang El Salvador. Sumber: tradingeconomics.com

Oleh itu, menunjukkan bahawa sejumlah besar kiriman wang ini hilang dalam pengantara, Presiden El Salvador Nayib Bukele berkata dalam tweet bahawa, dengan menggunakan Bitcoin, lebih daripada sejuta isi rumah berpendapatan rendah akan mengalami peningkatan yang besar dalam kekayaan mereka.

Mengikut sifatnya, pembayaran dalam Bitcoin dilaksanakan secara peer-to-peer, memotong yuran orang tengah. Dengan berita bahawa El Salvador menerima Bitcoin, beberapa negara baru muncul di seluruh dunia mungkin mengikuti jalan yang sama. Bagi kebanyakan negara membangun, kiriman wang merupakan sebahagian besar daripada KDNK mereka, selalunya dianggap melebihi 10% daripada jumlah keluaran ekonomi.

Peningkatan kos hutang dan aliran keluar modal – adakah Bitcoin akan menjadi penyelamat?

Pertumbuhan harga yang semakin meningkat dalam ekonomi terkemuka, khususnya AS, memenuhi jangkaan pelabur terhadap kenaikan kadar faedah. Itu akan mendorong hasil bon yang lebih tinggi, menyebabkan lonjakan kos hutang bagi negara membangun kerana pelabur menuntut pulangan yang lebih tinggi.

Melihat kepada pertumbuhan eksponen hutang luar negeri di El Salvador baru-baru ini, sesetengah mungkin mempertimbangkan untuk mengeksploitasi potensi kenaikan harga Bitcoin kepada USD sebagai perlindungan terhadap peningkatan kos hutang dalam denominasi USD ini, serta cara untuk menjadikannya lebih murah. untuk memadamkan obligasi kewangan yang sedia ada.

Hutang Luar El Salvador. Sumber: tradingeconomics.com

Itu boleh menjadi pilihan yang boleh dilaksanakan yang boleh menggunakan logik yang sama kepada banyak negara membangun, terutamanya negara yang mempunyai mata wang yang banyak bergantung kepada kos hutang luar negeri, seperti Argentina, Venezuela, Brazil dan Turki.

Dalam kebanyakan kes, mata wang negara ini telah menyusut nilai dengan ketara sejak permulaan wabak. Sekiranya ekonomi AS pulih lebih cepat daripada mereka, ini akan menyebabkan pengaliran keluar dari ibu negara mereka dan, akhirnya, kelemahan mata wang. Oleh itu, menambah Bitcoin pada kunci kira-kira mereka mungkin terbukti sebagai cara yang berkesan untuk mengelakkan susut nilai rizab negara yang berlebihan sambil mengurangkan peningkatan dalam kos peminjaman dan membayar balik hutang tertunggak.

Rangkuman kewangan – Bagaimana Bitcoin akan memacu ekonomi
kemakmuran

El Salvador ialah sebuah negara membangun yang kecil, dan kebanyakan penduduknya tidak mempunyai pendidikan kewangan. Ramai rakyat tidak mempunyai akaun bank tradisional dan tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan kewangan yang paling asas, termasuk simpanan dan saluran kredit.

Walau bagaimanapun, Encik Bukele menyatakan bahawa El Salvador menerima Bitcoin sebagai tender akan membolehkan orang ramai mencipta dompet digital dalam talian dengan telefon pintar. Oleh itu, penggunaan mata wang kripto akan menawarkan lebih banyak rangkuman kewangan di seluruh negara, membolehkan orang ramai mengembangkan aktiviti perniagaan dan produktiviti ekonomi mereka dengan memasukkan sebahagian besar penduduk dalam sektor kewangan. 

Rangkuman kewangan adalah isu kritikal di semua negara dan terutamanya di negara membangun. Oleh itu, banyak negara di Amerika Selatan, dan juga di Asia, memerhatikan langkah El Salvador dengan teliti.

Namun begitu, hanya masa yang akan menentukan sama ada detik bersejarah ini akan berlaku seperti yang telah dijangkakan oleh Encik Bukele. Sementara itu, warga El Salvador kelihatan bersedia untuk membina masa depan negara mereka dengan mata wang kripto sebagai terasnya.