Ramalan harga Ethereum
Pasukan

Ramalan Harga Ethereum – Apa Yang Dijangkakan Menjelang 2030

Adakah saya sudah terlambat? Itulah yang setiap pelabur kripto baharu tertanya-tanya pada 2021 selepas pasaran kenaikan harga yang menakjubkan yang mendorong harga banyak syiling lebih tinggi lebih daripada 10x dalam masa kurang daripada satu tahun. Untuk menjawab soalan ini dengan lebih baik, pertama, kita perlu memahami ke mana harga mata wang kripto boleh pergi. Khususnya, kami akan cuba merumuskan ramalan harga Ethereum untuk sepuluh tahun akan datang.

Ethereum ialah mata wang kripto kedua terbesar mengikut had pasaran selepas Bitcoin. Dengan sokongan komuniti yang mengagumkan dan teknologi blockchain yang luar biasa, masa depan Ethereum kelihatan cerah. Idea Ethereum telah diperkenalkan pada tahun 2013 oleh Vitalik Buterin. Bersama pengasas bersamanya, termasuk pengasas Cardano Charles Hoskinson dan pengasas Consensys Joe Lubin, Buterin melancarkan kempen crowdfunding pada 2014 apabila mereka menjual token asli Ethereum melalui ICO (Tawaran Syiling Permulaan). Menjelang akhir ICO, pasukan Ethereum telah mengumpul kira-kira 17 juta dolar AS.

Sejak 2014, nilai rangkaian Ethereum telah meningkat kepada lebih $300 bilion. Sementara protokol lain cuba menggantikan Ethereum, ia masih merupakan salah satu platform Kontrak Pintar blockchain yang paling teguh dan paling popular. Nilainya datang terutamanya daripada beratus-ratus aplikasi berbeza yang berjalan di atasnya. Jika anda berminat dengan platform crypto ini dan ingin mengetahui tentang ramalan harga Ethereum menjelang 2030, artikel ini adalah untuk anda.

Harga Ethereum sejak 2015

Persekitaran Semasa

Projek DeFi di Ethereum telah mengumpulkan berbilion-bilion dalam 'Total Value Locked' (TVL) dan minat pelabur institusi. Orang ramai memilih rangkaian Ethereum untuk membina dan melabur kerana komunitinya yang kukuh dan banyak kes penggunaan praktikal. Aplikasi kewangan terdesentralisasi yang dibina pada blockchain Ethereum membolehkan pengguna meminjam dana, meminjamkan dana, menyediakan kecairan sebagai pembuat pasaran, mempertaruhkan, menghantar, membayar dan juga membeli insurans, semuanya dalam cara yang mesra privasi, terdesentralisasi sepenuhnya. Projek DeFi telah menghapuskan keperluan untuk pihak perantara seperti broker dan bank dalam banyak transaksi dan membolehkan pengguna memperoleh pendapatan pasif dalam pelbagai cara.

jumlah nilai yang dikunci dalam DeFi

Projek DeFi ialah pemangkin kenaikan harga yang luar biasa yang telah membantu memacu pertumbuhan harga Ethereum. Platform pada masa ini mengehoskan lebih 200,000 token ERC dan menguasai pelbagai jenis mata wang kripto lain di seluruh DeFi sahaja. 

Di sebalik kebangkitan Rangkaian Blok Kontrak Pintar yang bersaing seperti Solana atau Avalanche, ekosistem Ethereum hari ini masih sinonim dengan kewangan terdesentralisasi. Ramai yang berpendapat bahawa kerana komuniti platform yang kuat, menjalankan beribu-ribu Kontrak Pintar dan transaksi tahunan dalam trilion dolar, Ethereum mempunyai nilai intrinsik. Pada Mei 2021, harga Ethereum meningkat sebanyak 180 peratus apabila kenaikan harga bermula. Ia mencapai nilai tertinggi sepanjang masa, iaitu $4,174 setiap syiling. 

Senario Masa Depan

Senario masa depan Ethereum juga menjanjikan kerana rancangan pembangunan semasa dan akan datang. 

Ethereum 2.0

Pembangun di belakang Ethereum sedang mengusahakan generasi kedua platform yang dikenali sebagai Ethereum 2.0. Ia akan dikeluarkan tidak lama lagi, dan ia bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi oleh platform, iaitu:

  • Skala urus niaga
  • Sustainability
  • Ruang cakera

Peningkatan ini akan mengubah mekanisme konsensus platform daripada Bukti Kerja kepada Bukti Kepentingan dan, pada peringkat kemudian, juga memperkenalkan teknologi sharding. Pada masa ini, Ethereum Blockchain hanya boleh menyelesaikan sekitar 30 transaksi sesaat. Dengan penggunaan semasa yang tinggi, kos gas juga telah melalui bumbung. Dikatakan bahawa Ethereum 2.0 akan dapat menyelesaikan 100,000 transaksi sesaat. Dengan mengingati perkara-perkara ini, sudah ada ramalan bahawa syiling itu boleh mencapai $10,000 dolar AS menjelang 2025.

Ethereum 2.0 sudah pun disertakan dengan penyelesaian penskalaan Lapisan Dua yang dipanggil untuk Ethereum. Platform seperti Polygon, Optimism, Arbitrum, Fantom, Starkware dan lain-lain menggunakan teknologi seperti Sidechains, Roll-ups dan Zero-Knowledge Proofs untuk membolehkan transaksi yang pantas dan murah yang masih terikat dengan ekosistem Ethereum atau blockchain. Teknologi ini sama ada menggunakan 'keselamatan bersama' yang mendapat manfaat daripada banyak nod Ethereum atau menggunakan infrastruktur nod mereka, seperti dalam kes Poligon, untuk mengesahkan transaksi. 

Penerimaan DeFi

Jika anda belum tahu, institusi di seluruh dunia memasuki dunia DeFi dan menggunakan protokol terpencar kerana banyak faedahnya. mengikut Yahoo Kewangan, industri kewangan terdesentralisasi telah berkembang sebanyak 20 kali ganda dalam masa 11 bulan sahaja. Jumlah Nilai Dikunci telah didarabkan sebanyak lapan kali ganda sejak awal 2020 kepada lebih $80 bilion hari ini, menurut Denyutan DeFi. Ia telah menarik berpuluh juta pengguna individu di seluruh dunia serta organisasi kewangan terkemuka. Sehingga suku pertama 2021, beberapa syarikat terkenal di dunia seperti Mitsubishi UFJ Financial Group, Citigroup, HSBC, Barclays, JP Morgan, SBI Holdings, Signature Bank dan banyak lagi sedang mengusahakan projek berkaitan blockchain. Sementara itu, VISA menggunakan blockchain Ethereum untuk menyelesaikan transaksi dalam USDC Stablecoin. 

Organisasi swasta dan beberapa institut kerajaan juga menggunakan mata wang digital dan teknologi blockchain kerana peluang yang mereka bawa ke meja. 

  • Dua puluh tiga badan antarabangsa dan kerajaan, termasuk Bank Pusat Eropah, Jepun, Singapura, Perancis dan Australia, telah pun melancarkan projek perintis mereka. Bank Pelaburan Eropah menggunakan Ethereum Blockchain untuk menerbitkan bon. 
  • Kerajaan 13 negara di seluruh dunia, termasuk Hong Kong, China dan Brazil, sedang dalam pembangunan. 
  • Kerajaan 24 negara, termasuk Kanada, United Kingdom dan Amerika Syarikat, sedang melaksanakan kerja penyelidikan secara aktif untuk Mata Wang Digital Bank Pusat. 

Walaupun kerajaan mungkin memilih untuk menggunakan teknologi Blockchain mereka sendiri dan bukannya bergantung pada Ethereum, mesej yang lebih luas ialah teknologi itu diterima pakai. Air pasang boleh mengangkat semua bot lebih jauh.

Korporat Memperuntukkan Dana Rizab dalam Ethereum

Ethereum juga telah mula muncul pada kunci kira-kira banyak syarikat, sama seperti Bitcoin. Selain rizab korporat, syarikat juga menggunakan mata wang kripto Ethereum sebagai modal kerja mereka. Awal tahun ini, Kumpulan CME (Chicago Mercantile Exchange) melancarkan Niaga Hadapan ETH, yang menawarkan alat untuk mengurangkan risiko turun naik bagi pedagang institusi. Selain itu, aplikasi media sosial dan perisian, Meitu, yang turut disenaraikan di bursa saham Hong Kong, mendedahkan bahawa ia telah membeli syiling Ether bernilai kira-kira $22 juta. 

Sesetengah syarikat juga telah menyepadukan aplikasi berasaskan Ether, yang hanya menunjukkan kemunculan platform. Ethereum terus memberi kesan kepada perniagaan dan organisasi yang menarik. Kemunculan Ether pada kunci kira-kira syarikat akan meningkat apabila semakin banyak syarikat telah mula menggunakan aplikasi terdesentralisasi. Banyak pasukan dan pembangun yang bekerja di Ethereum secara berterusan menambah penambahbaikan pada mata wang kripto untuk memudahkan proses digital. Ia akhirnya akan menambah satu lagi lapisan pada cadangan nilai Ethereum.

Dalam kata mudah, Ethereum telah menjadi permainan teknologi serta penyimpan nilai. Ini adalah beberapa sebab utama pelabur institusi semakin berminat dengan platform terdesentralisasi ini.

Penggunaan mata wang kripto yang paling popular, termasuk Bitcoin dan Ethereum, di Amerika Tengah, semakin meningkat. Panama telah memperkenalkan rang undang-undang untuk menghalalkan Ethereum dan Bitcoin, dan terdapat kira-kira 111 negeri berbeza di dunia di mana undang-undang mengiktiraf Ethereum. Contohnya, a Mahkamah China telah mengisytiharkan Ethereum sebagai harta sah dengan mengatakan bahawa ia mempunyai nilai ekonomi. El Salvador baru-baru ini telah memperkenalkan Bitcoin sebagai tender yang sah, walaupun harga kedua-dua Ethereum dan Bitcoin menjunam secara mendadak pada hari yang sama pengumuman. 

Ramalan harga ETH

Meramalkan harga masa depan mata wang kripto sentiasa sukar. Pertumbuhan harga Ethereum selama ini telah mengikuti peningkatan dalam aktiviti rangkaian dengan rapat. Anda boleh mengukur aktiviti dari segi transaksi dan alamat aktif.

Bilangan transaksi Ethereum vs Harga

Khususnya, kadar pertumbuhan yang hampir serupa digunakan untuk alamat aktif dan harga ETH.

bilangan alamat Ethereum vs harga

Sebaik sahaja anda mengenal pasti salah satu pemacu utama pertumbuhan harga, ia menjadi lebih mudah untuk meramalkan harga pada tahun 2030. Carta berikut menunjukkan dua senario.

Yang pertama menganggap pertumbuhan yang perlahan selama bertahun-tahun. Alamat aktif telah berkembang sebanyak 50% setiap tahun sejak 2018. Ramalan harga Ethereum konservatif mengandaikan bahawa pertumbuhan perlahan sebanyak 25% setiap tahun sehingga 2030. Itu meletakkan harga Ethereum di suatu tempat sekitar $ 20,000.

Sebaliknya, ramalan harga Ethereum yang lebih optimistik akan mengandaikan pertumbuhan lebih sejajar dengan kadar penggunaan Internet antara 2000 dan 2010. Pengiraan mengandaikan pertumbuhan sebanyak 50% sehingga 2025 dan 30% sehingga 2030. Itu akan meletakkan harga di utara $ 50,000.

ramalan berdasarkan pertumbuhan aktiviti

Seperti yang anda lihat, Ethereum Blockchain mempunyai potensi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Ini bukanlah ramalan harga yang paling menaik untuk Ethereum. Empat puluh dua pakar kanan dan pakar mata wang kripto menganggarkan bahawa harga Ethereum boleh mencecah $71,000 yang mengejutkan pada akhir tahun 2030. 

Walau apa pun harga Ethereum pada tahun 2030, melabur dalam Ethereum dan dalam mata wang kripto secara amnya masih mewakili peluang menarik dengan risiko tidak simetri seperti tiada aset lain. Potensi pulangan masih lebih daripada mengimbangi turun naik dan risiko penurunan.  

Perjalanan masih panjang. Melabur dengan selamat!


PENAFIAN

Saya bukan seorang penganalisis atau penasihat pelaburan. Semua yang saya sediakan di sini adalah untuk tujuan panduan, maklumat dan pendidikan semata-mata. Semua maklumat yang terkandung dalam siaran saya harus disahkan dan disahkan secara bebas. Saya tidak boleh didapati bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh bergantung kepada maklumat tersebut. Sila ambil perhatian tentang risiko yang terlibat dengan perdagangan mata wang kripto.