Daripada saham meme kepada syiling meme
Pasukan

Daripada Stok Meme Kepada Syiling Meme

Stok meme dan syiling meme telah menjadi lebih popular berbanding sebelum ini dalam tempoh 2 tahun yang lalu. Tetapi melabur dalam saham dan aset sedemikian boleh menjadi sangat berisiko kerana sifatnya dan pergantungan pada sentimen manusia. Mereka biasanya tidak mempunyai sebarang kes penggunaan dunia sebenar dan mereka juga tidak menangani sebarang masalah sedia ada atau akan datang. Tetapi, pada masa yang sama, hanya menyumpahi idea melabur dalam saham meme juga boleh menjadi satu kesilapan. 

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan stok meme dan syiling meme secara terperinci supaya anda boleh memahami sama ada ia berbaloi untuk dibeli atau tidak. 

Apakah Saham Meme?

Saham meme ialah sejenis saham yang telah menjadi popular di kalangan peniaga dan pelabur melalui gembar-gembur yang dibuat di media sosial. Gembar-gembur itu boleh dibuat secara jahat dan disengajakan atau tidak sengaja sepenuhnya. Faktor pendorong utama yang menjadikan saham sedemikian popular ialah beberapa meme internet yang beredar dalam komuniti pedagang/pelabur, seperti r/wallstreetbets (subreddit Reddit), Facebook dan Instagram. Penting juga untuk ambil perhatian bahawa kebanyakan orang yang melabur dalam saham meme adalah tidak berpengalaman dan muda.

Apakah Wallstreetbets?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Wallstreetbets (biasanya ditulis r/wallstreetbets) ialah subreddit pada platform Reddit. Ia merupakan komuniti lama platform media sosial ini yang kini mempunyai lebih daripada 11 juta ahli. Tujuan utama saluran ini adalah untuk membincangkan dan berkongsi berita tentang saham yang sangat spekulatif dan trend, strategi dagangan dan idea. Menariknya, saluran ini telah menyebabkan gangguan besar dalam pasaran kewangan berkali-kali. 

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

GameStop Merupakan Contoh Pertama

GameStop dikenali sebagai contoh pertama saham meme yang menjadi popular pada akhir 2020. Pengguna Reddit dengan nama "Player896" berkongsi siaran dalam r/wallstreetbets dengan tajuk berikut:

Pelabur Institusi Muflis untuk Dummies, ft GameStop

Pengguna Reddit menerangkan kes kenaikan harga yang kukuh dalam siaran ini untuk GME (GameStop), sebuah perniagaan dengan kedai fizikal yang menjual konsol permainan dan permainan. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa sebelum siaran ini, operasi dan kewangan syarikat merosot kerana pandemik COVID-19 dan peningkatan media digital.

GameStop melakukan segala yang boleh, tetapi pelabur/peniaga menjual sahamnya secara mendadak. Disebabkan siaran yang dikongsi Player896, komuniti r/wallstreetbets melihat peluang untuk membeli saham GameStop dengan menentang golongan elit kewangan. Matlamatnya adalah untuk mencipta tekanan pendek yang ketara, yang mungkin terdengar agak menakutkan tetapi sebenarnya proses yang mudah. Pelabur institusi meminjam saham untuk menjual pendek saham yang mereka tidak miliki pada masa ini, apabila mereka percaya bahawa ia akan menurun dalam harga. Rancangannya adalah untuk membelinya semula pada harga yang lebih rendah di kemudian hari, supaya mereka boleh menjana wang pada saham yang mereka tidak miliki pada masa ini. Jika semuanya berjalan mengikut rancangan, mereka membeli balik dan memulangkan saham yang mereka pinjam dan berakhir dengan perbezaan antara harga jualan awal yang lebih tinggi dan harga belian akhir yang lebih rendah sebagai keuntungan.

Seluar pendek pada GameStop akan Diperah

Komuniti r/wallstreetbets membantu menyebabkan tekanan dengan membeli saham GME secara agresif. Harganya meningkat sebanyak 1,800% dalam tempoh 9 hari. Ia mencapai harga 390 USD daripada 19.79 USD. Elon Musk, Tycoon Perniagaan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Motors, juga memainkan peranannya dengan hanya menulis tweet “Gamestonk.” Ia telah disalah eja dengan sengaja dan menjadi meme yang menjadikan GameStop lebih popular.

Dogecoin, Syiling Meme Asal

Di bahagian kripto pasaran, peningkatan aset meme mencapai tahap baharu dengan penciptaan Dogecoin. Pada tahun 2013, Jackson Palmer, pemaju perisian, menyiarkan tweet dengan menggabungkan dua meme paling popular pada masa itu. Dia mencipta imej anjing Shiba Inu bersama-sama dengan mata wang kripto dan berkongsi ideanya tentang mata wang kripto fiksyen. Tetapi respons yang dia terima pada tweet itu menjadikannya sangat popular, dan dia segera membeli domain "dogecoin.com." 

https://dogecoin.com

Kemudian, pemaju perisian lain, Billy Markus, menghubunginya melalui Twitter dan berkongsi pemikirannya untuk menjadikan cryptocurrency meme itu menjadi kenyataan. Billy juga mula bekerja pada kod sumber Bitcoin dan membuat beberapa perubahan, seperti menambah bilangan syiling dan mengurangkan masa penciptaan blok. Kedua-dua pembangun perisian itu bekerjasama dan melancarkan Dogecoin pada 15th Disember 2013. 

Dogecoin, hanya selepas dilancarkan, kemudian meletup di Reddit dan mencapai permodalan pasaran sebanyak 8 juta USD yang mengejutkan. Elon Musk sekali lagi memainkan peranannya dan menyiarkan beberapa tweet berkenaan cryptocurrency meme kemudian pada awal tahun 2021. Pada Mei 2021, permodalan pasaran Dogecoin mencapai kira-kira 88 bilion USD. Dogecoin kini mempamerkan status sebagai yang ke-9th mata wang kripto terbesar di dunia. 

Shiba dan "Anak" Doge Lain

Dalam kepanasan pasaran, banyak syiling meme baharu mula keluar. Salah satu daripadanya yang menjadi antara yang paling popular ialah syiling Shiba Inu. Ia menampilkan baka Anjing yang sama seperti Dogecoin dan mencapai ketinggian baharu baru-baru ini. Ia mencapai nilai 0.00008 dolar AS setiap syiling daripada 0.00002 dolar AS dalam masa 5 hari. Ia bukanlah 50 mata wang kripto terbesar pertama apabila, dan dalam masa seminggu, ia berjaya menjadi 11th syiling paling popular mengikut permodalan pasaran di dunia. 

https://shibatoken.com

Selain daripada syiling Shiba Inu, terdapat juga banyak "anak lelaki" Doge yang lain seperti Token Ryoshi, Floki Inu, Dogelon Mars, dan sebagainya. Kebanyakan syiling meme ini tidak menangani sebarang masalah dunia sebenar dan cuba mendapatkan perhatian media sosial untuk menjadi terkenal seperti Dogecoin dan Shiba Inu. 

FOMO dan Risiko

Syiling meme murah tanpa bekas penggunaan kehidupan sebenar cuba memanfaatkan konsep FOMO (Fear of Missing Out). Mereka mempunyai kecenderungan untuk naik ke tahap tertentu, tetapi kemudian mereka biasanya rosak. Walau bagaimanapun, Dogecoin dan Shiba Inu tidak menunjukkan arah aliran yang sama setakat ini. Mereka nampaknya telah berjaya menstabilkan nilai mereka dan orang ramai berpegang padanya. Namun begitu, semasa beralih daripada saham meme kepada syiling meme, faktor risiko kekal tinggi untuk aset tersebut, dan kami mengesyorkan anda hanya melaburkan jumlah wang yang anda mampu kehilangan jika anda berminat dengan aset meme. Cara terbaik untuk berdagang syiling ini adalah dengan menggunakan jumlah yang kecil apabila syiling kecil dan agak tidak diketahui, dan mengecilkan kedudukan apabila syiling menjadi semakin popular.