Pasukan

Cara Berdagang Dengan RSI: Petunjuk Teknikal "Setiap Hari" Terbaik

Salah satu soalan yang paling biasa daripada Dagangan kali pertama ialah: apakah penunjuk dagangan yang sempurna?

Penunjuk dagangan yang sempurna, malangnya, tidak wujud. Keutamaan setiap pedagang, jangka masa dan keadaan pasaran mempunyai kesan langsung ke atas pilihan penunjuk terbaik untuk digunakan dalam strategi dagangan.

Apabila ia datang untuk memilih penunjuk dagangan, saya suka membuat perkara mudah. Penunjuk dagangan mewah dan lanjutan boleh memberi anda ketepatan yang tinggi dalam keadaan tertentu. Sebaliknya, mereka memerlukan pengalaman dan ujian belakang yang meluas bagi hasil sejarah sebelum digunakan untuk dagangan langsung. Mereka tidak dinasihatkan kepada mereka yang tidak dapat mengurus hasil yang kompleks dan bercampur-campur yang sering diberikan oleh penunjuk ini.

Daripada antara penunjuk yang paling banyak digunakan, iaitu Kekuatan Indeks Relatif (RSI) ialah pilihan yang sangat fleksibel dan selalunya menawarkan isyarat yang tepat, terutamanya pada rangka masa jangka panjang. Peniaga boleh menyediakannya dan mentafsirnya dengan cepat.

Apa itu RSI?

Seperti namanya, RSI mengukur kekuatan arah aliran harga dalam bilangan tempoh tertentu, secara amnya 14. Dalam kes itu, masa keseluruhan yang diambil kira ialah 14 hari pada carta harian, 14 jam pada setiap jam, 7 jam pada carta 30 minit, dan seterusnya… Berikut ialah formulanya:

Formula RSI

Formula mengambil kira peratusan harga bergerak naik berbanding dengan yang turun. Idea umum adalah bahawa lebih cepat harga bergerak ke atas, lebih besar kemungkinan adalah jejak semula ke bawah.

RSI adalah sangat mudah untuk digunakan kerana nilai penunjuk hanya boleh berkisar antara 0 hingga 100, peniaga boleh mengenal pasti keadaan harga terlebih beli dan terlebih jual dengan mudah.

Bagaimana untuk mentafsir nilai?

Secara amnya, nilai di bawah 30 menunjukkan bahawa harga mengalami tekanan yang melampau pada masa lalu baru-baru ini dan mungkin akan mengalami "perhimpunan bantuan" tidak lama lagi. Sebaliknya, nilai melebihi 70 menandakan tahap terlebih beli yang boleh berbalik dengan cepat.

Talian Nilai Terlebih Beli Dan Terlebih Jual RSI

Semudah kelihatan, berdagang hanya berdasarkan isyarat mudah ini boleh berguna tetapi hanya di bawah satu syarat. Pasaran mesti bergerak kebanyakannya ke sisi tanpa arah aliran yang jelas. Dengan cara ini, RSI akan digunakan sebagai penunjuk kontrarian, menunjukkan kebarangkalian bahawa harga berubah arah. Peniaga kemudian akan menjual aset apabila RSI melebihi 70 dan membelinya apabila nilai jatuh di bawah 30.

Bagaimana pula apabila harga sedang trending dengan kuat? Dalam kes ini, RSI kehilangan ketepatannya dengan ketara dan, sebagai contoh, boleh memberi isyarat untuk menjual, sementara masih ada ruang untuk kenaikan harga.

Bagaimana untuk mendapatkan yang terbaik daripada RSI?

Menangkap keadaan harga terlebih beli dan terlebih jual hanyalah kes penggunaan yang paling mudah untuk penunjuk. RSI menyediakan lebih banyak maklumat tentang arah aliran harga, dan maklumat ini boleh menjadi penting dalam sebarang keadaan pasaran. 

Melihat hanya pada nilai RSI adalah pendekatan terhad. Analisis dinamik menyediakan cara berbeza untuk melihat arah aliran, kali ini dari sudut pandangan kekuatannya. 

Bayangkan melancarkan bola ke udara. Pada mulanya, bola memecut pantas untuk tolakan awal. Tetapi kemudian, apabila daya awal pudar, kelajuan bola perlahan-lahan berkurangan sehingga graviti menjadi lebih kuat dan bola kembali ke tanah. Contoh yang sangat jelas ini juga boleh digunakan pada harga aset. Dan RSI ialah penunjuk sempurna yang boleh mengukur arus pecutan harga untuk meramalkan kebarangkalian pembalikan.

Melihat bagaimana RSI berkembang dari semasa ke semasa bersama-sama dengan carta harga, adalah mungkin untuk melihat perbezaan akhirnya antara penunjuk dan harga. Perbezaan ini adalah antara isyarat paling tepat bahawa harga akan kembali tidak lama lagi.

Bagaimana untuk mengesan perbezaan?

Kita boleh membahagikan perbezaan kepada dua kumpulan, iaitu Klasik dan juga Tersembunyi.

A perbezaan lembu jantan klasik berlaku apabila harga membuat rendah yang lebih rendah, dan pada masa yang sama, penunjuk menyiarkan rendah yang lebih tinggi. Corak ini biasanya merupakan petunjuk yang kukuh bahawa aliran menurun semakin lemah dan terdapat peluang yang baik untuk pembalikan. Sebaliknya, harga tinggi lebih tinggi bersama-sama tinggi rendah RSI menunjukkan bahawa arah aliran semakin lemah dan itu boleh mewakili peluang untuk jualan.

Perbezaan Besar-besaran Menunjukkan Penghujung Pasaran Beruang Untuk BTC

Perbezaan kenaikan harga tersembunyi sebaliknya berlaku apabila harga membentuk rendah yang lebih tinggi, manakala RSI membuat rendah rendah. Berikut ialah rekap visual perbezaan Bullish utama, biasanya ia mewakili peluang belian yang sangat menarik.

Kesimpulan utama

  • Sentiasa perhatikan RSI selari dengan carta harga, ia sering menambah elemen untuk analisis 
  • Semakin lama jangka masa, semakin berguna RSI
  • Berdagang mengikut peraturan 30 – 70 tetapi hanya jika pasaran secara amnya tidak terlalu menentu
  • Semasa aliran menaik dan aliran menurun, cari perbezaan harga dengan RSI untuk mendapatkan petunjuk tentang momentum harga
  • Jangan sekali-kali berdagang hanya mengikut RSI, gunakan penunjuk ini sebagai pengesahan sebelum memasuki perdagangan.