Pasukan

Terakhir Akan Didahulukan

Anda mungkin telah berada dalam kripto cukup lama untuk mengingat kembali masa ketika Litecoin dipanggil "Perak kripto". Nah, mungkin sudah tiba masanya untuk membetulkan perbandingan itu.

Walaupun nilai sebenar Perak fizikal tidak dapat dinafikan, pasaran telah lama mengabaikan logam berharga ini. Dianggap jauh lebih rendah daripada Emas, pelabur dan pedagang tidak memberi banyak perhatian kepadanya selama kira-kira tujuh tahun.

Secara tiba-tiba, pada tahun 2020, harga melonjak lebih 150% dari bawah ke tinggi. Dalam dunia crypto, anda boleh melihat corak yang sama melihat harga Litecoin dalam terma BTC. Syiling itu tidak pernah pulih daripada pasaran beruang 2018 dan kekal kukuh dalam aliran menurun yang curam.

Walau bagaimanapun, pasaran akhirnya nampaknya telah memberi tumpuan kepada Litecoin, merombak tindakan harga. Sebagai nota, walaupun terdapat beratus-ratus mata wang kripto di luar sana yang boleh berada di bawah kategori "shitcoin", Litecoin ialah salah satu blok blok asli tertua yang telah berjalan dengan cekap dan tanpa penggodaman atau masalah sejak penubuhannya.

Selain itu, syiling tersedia secara meluas pada hampir setiap platform atau pertukaran kripto, jadi ia mempunyai salah satu pendedahan asas pengguna yang paling luas di antara semua mata wang kripto. Adakah ini panggilan untuk tergesa-gesa membeli Litecoin? Tidak semestinya.

Terdapat dua hidangan utama di sini. Pertama, membeli sesuatu yang kelihatan "murah" dari segi sejarah mungkin memberikan peluang terbaik dari perspektif jangka panjang. Lebih-lebih lagi jika apa yang anda beli telah terbukti kukuh dan boleh dipercayai dari semasa ke semasa.

Kedua, anda juga boleh melihat Litecoin sebagai proksi selera risiko pasaran. Apabila setiap syiling sudah melambung harganya, dalam beberapa kes, tanpa disokong oleh lebih daripada meme viral, masuk akal untuk memperuntukkan lebih banyak modal kepada syiling dengan potensi peningkatan yang lebih tinggi. Sebaliknya, syiling dinasour biasanya mendapat daya tarikan dalam peringkat terkini pasaran lembu yang boleh mengukuhkan kes untuk merancang strategi keluar atau mengambil sedikit keuntungan.