Pasukan

Biarkan Muzik Dimainkan

Ia telah menjadi perjalanan liar, sememangnya. Bermula dari bawah pada Mac 2020, jumlah permodalan pasaran telah meningkat lebih 20 kali ganda. Apa yang diharapkan sekarang?

“Apabila muzik berhenti, dari segi kecairan, perkara akan menjadi rumit. Tetapi selagi muzik dimainkan, anda perlu bangun dan menari. Kami masih menari.”

Chuck Prince, Ketua Pegawai Eksekutif Citigroup – 9 Julai 2007

Petikan yang tidak terkenal ini mungkin kelihatan berfungsi dengan sempurna memandangkan keadaan pasaran semasa.

Walaupun turun naik yang lebih tinggi pada bahagian bawah pada tahun 2021, trend permodalan pasaran crypto telah berkembang dengan mantap sejak 2020. Penilaian didagangkan pada kebanyakan masa dalam saluran hijau sementara mempunyai sisihan singkat ke arah atas pada awal tahun 2021. Itu adalah petanda bahawa pasaran terlalu panas, dan itu akhirnya membawa kepada pembetulan yang lebih luas.

biarkan rancangan muzik untuk crypto

Mengunjurkan tahap anjakan Fibonnaci bagi pergerakan menaik dari 2020 hingga awal 2021, pembetulan itu mendapati sokongan padu pada tahap 0.5 dan kemudian pada 0.23. Itulah yang anda jangkakan daripada trend sihat yang membina semula momentum. Hari ini pasaran berlegar di sekitar paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya. Sekiranya itu bertahan, kaki kuat baharu di bahagian atas berkemungkinan besar.

Pasaran masih dalam kitaran kenaikan harga, dan oleh itu anda perlu mengingati dua elemen utama.

Pertama, lebih banyak harga kripto disatukan dalam saluran, lebih besar kemungkinan pasaran akan mengalami langkah hebat baru. Apabila masa berlalu, magnitud langkah ini mungkin lebih besar. Apabila bahagian atas saluran semakin tinggi dan lebih tinggi, pelabur dan pedagang akan menetapkan sasaran mereka dengan sewajarnya.

Sebagai anggaran kasar, sasaran akan menjadi sekitar 150% dalam satu bulan, dan dalam tiga bulan, ia akan menjadi 250%.

Sebaliknya, jangan lupa bahawa semakin tinggi kenaikan, semakin sukar kejatuhan. Kami berkemungkinan berada pada tahap matang pasaran kenaikan harga, yang bermakna walaupun kenaikan 200% kelihatan menarik, itu datang dengan risiko penurunan sebanyak 70-80%. Dalam hal ini, perbezaan pada RSI kelihatan seperti awan gelap yang tidak menyenangkan di atas pasaran.

Ia menjadi semakin penting untuk menetapkan sasaran anda dan mematuhi pelan anda dengan tegas. Memutar sebahagian daripada portfolio anda secara beransur-ansur menjadi syiling berkualiti tinggi dan syiling stabil akan melindungi modal anda apabila pembetulan yang lebih teruk melanda pasaran.

“Biarkan muzik dimainkan” adalah mantera baharu. Sebagai peringatan, muzik berhenti tiga bulan selepas petikan Prince apabila gelembung pasaran perumahan muncul. Sejarah mungkin tidak berulang tetapi selalunya berirama.

Carta bonus: syiling stabil adalah gajah di dalam bilik. Pelabur tidak memberi perhatian yang cukup kepada magnitud pertumbuhan syiling stabil sejak beberapa tahun kebelakangan ini. USDT dan USDC sahaja mempunyai penilaian melebihi $110 bilion, tidak termasuk syiling lain yang dipancangkan USD serupa seperti BUSD, USDT dan DAI.

pertumbuhan penilaian syiling yang stabil

Semua kecairan ini diketepikan dan boleh mewakili aliran masuk modal baharu baharu yang ketara untuk mata wang kripto. Sebaliknya, apabila struktur pasaran berkembang lebih dan lebih bergantung pada syiling yang stabil, mereka menjadi titik tunggal kegagalan sistem yang berpotensi. Sementara itu, nampaknya kebanyakan kecairan mencari kepentingan berisiko rendah daripada protokol DeFi lebih daripada cuba mengejar peluang spekulatif.