Tujuh Petua Untuk Berdagang Dalam Pasaran Bull 2021
Pasukan

Tujuh Petua Untuk Berdagang Dalam Pasaran Bull 2021

Sama ada anda berdagang saham atau mata wang kripto, anda perlu sentiasa memberi perhatian kepada arah aliran. Peniaga yang berpengalaman tahu betul bahawa “trend adalah kawan anda.” Namun, itu mungkin masih tidak mencukupi untuk bertahan dalam ketidaktentuan mata wang kripto. Berikut ialah tujuh petua untuk berdagang dalam pasaran kenaikan harga 2021.

Satu perkara tentang pasaran kewangan ialah harga boleh mengalami perubahan yang ketara. Tahun ini sahaja, terdapat beberapa turun naik dalam pasaran crypto. 

Walaupun begitu, peniaga berpengalaman menterjemah turun naik kepada peluang terima kasih kepada tujuh petua ini. Artikel ini akan menyelam lebih mendalam dan menyediakan panduan mudah untuk berdagang kripto dalam pasaran kenaikan harga 2021. 

Pasaran lembu jantan dan beruang

Dalam pasaran beruang, harga menurun. Ini sering berlaku kerana terdapat sentimen pasaran yang negatif dan peniaga berasa kurang yakin terhadap pasaran. Apabila ini berlaku, lebih ramai orang menjual. Ini seterusnya menyebabkan penurunan harga, yang membawa kepada lebih pesimisme dan, oleh itu, lebih banyak jualan.

Sebaliknya, pasaran menaik ialah keadaan di mana harga pasaran meningkat. Aliran kenaikan harga berlaku apabila terdapat peningkatan ketara dan berterusan dalam harga pasaran di seluruh papan. Walau bagaimanapun, ia memerlukan wawasan yang betul untuk meramalkan pasaran kenaikan yang akan berlaku. Pasaran kenaikan ditandakan oleh keyakinan pedagang/pelabur tentang pasaran – ia menggambarkan keadaan keyakinan keseluruhan tentang harga, yang membawa kepada kenaikan harga dan lebih optimistik.

Adakah anda tahu? Kedua-dua nama itu berasal dari arah dari mana haiwan itu menyerang. Lembu jantan menujahkan tanduknya ke atas, manakala beruang mengepit mangsanya.

Pasaran beruang dan lembu menjelaskan
Sumber: Investopedia

Pasaran kripto 2021 adalah contoh terbaik pasaran kenaikan harga kerana terdapat aktiviti pasaran meningkat yang sengit. Walau bagaimanapun, tidak seperti pasaran tradisional, ruang crypto dipengaruhi oleh beberapa faktor. Memahami faktor ini boleh membantu anda menjadi pedagang yang lebih baik. 

Artikel ini akan membincangkan 7 petua untuk berdagang dalam pasaran kenaikan harga 2021.   

Berdagang bukan tentang menjadi kaya dengan cepat di luar pasaran. Ramai orang telah belajar ini dengan cara yang sukar tahun ini. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu. Pelabur berpengalaman dan 1% teratas (mereka yang mempunyai kepentingan tertinggi) adalah mereka yang mendapat keuntungan daripada orang lain mengejar pam.

Selain itu, pasaran lembu bising kerana keseronokan, dan anda mesti menyaring bunyi harian. Turun naik pasaran tahun ini telah berlaku atas beberapa sebab yang tidak dapat diramalkan. Tweet Elon, FUD Binance, dan larangan China mempunyai peranan utama dalam bagaimana harga bergerak sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Tidak perlu berasa sedih kerana terlepas perhimpunan sebelumnya dan juga akan datang. Sebaliknya, sila beri perhatian kepada arah aliran dan mainkan dengan bijak. Peluang baru datang setiap hari!

Dalam pasaran menaik, adalah yang terbaik untuk mengikuti arah aliran. Strategi automatik boleh membantu anda memantau pasaran dan memasuki dagangan yang betul sambil mengehadkan kerugian.

2. Jangan Tergoda untuk Margin Trade

Dagangan margin ialah cara terbaik untuk menggandakan saiz kedudukan anda dengan meningkatkan leverage anda. Walau bagaimanapun, selalunya risiko mengimbangi faedah perdagangan margin. Anda tiba-tiba boleh menghadapi kerugian besar apabila pembubaran berlaku. Pembubaran berlaku apabila bursa menutup kedudukan, meninggalkan pedagang dengan kerugian yang dia tidak akan pulih jika pasaran melantun kembali lebih tinggi.

Ramai pemula membuat kesilapan kerana terlalu memanfaatkan kedudukan mereka dalam dagangan margin. Ketakutan kehilangan segala-galanya dan melihat portfolio anda turun kepada sifar sepatutnya menjadi alasan yang mencukupi untuk mengelakkan dagangan margin sekarang. 

Untuk contoh kasar, dengan leverage 10x, langkah 10% terhadap anda menghapuskan anda, dan dengan leverage 100x, langkah 1% terhadap anda mencairkan keseluruhan modal anda. Angka sebenar adalah lebih menakutkan apabila anda mengambil kira komisen perdagangan dan yuran pembubaran.

Anda boleh berdagang menggunakan leverage dengan Coinrule untuk meningkatkan pulangan anda berpotensi, tetapi jangan lupa sentiasa menggunakan tahap leverage yang rendah.

3. Mempunyai Strategi Perdagangan

Itu mungkin terdengar seperti sesuatu yang diberikan begitu sahaja tetapi ia mungkin yang paling penting antara tujuh petua untuk berdagang ini.

Berdagang tanpa rancangan merancang untuk gagal. Kejayaan dalam pasaran crypto adalah tentang memahami corak pasaran dan kemudian menggunakannya untuk membuat perdagangan yang betul. Corak membantu anda meramalkan pergerakan, dan anda hanya boleh melihat corak ini apabila anda mempunyai strategi dagangan yang ditentukan.

Strategi atau pelan membantu anda melakukan usaha wajar anda sebelum memasuki perdagangan. Ia juga merupakan cara terbaik untuk mengehadkan bilangan kerugian, mencegah kerugian besar dan membuat keuntungan yang terlalu besar. 

Salah satu kelebihan utama menggunakan sistem perdagangan automatik ialah anda boleh dengan mudah mematuhi pelan awal tanpa tekanan atau emosi yang mengganggu keputusan perdagangan anda.

4. Lakukan Penyelidikan Sendiri

Terdapat banyak bunyi tentang crypto hari ini di internet dan media arus perdana. Bagi kebanyakan orang, tidak mudah untuk beralih antara apa yang berharga dan apa yang tidak. Inilah sebabnya kami mencadangkan agar anda sentiasa melakukan penyelidikan anda sendiri sebelum memasuki mana-mana dagangan, terutamanya untuk kripto berharga rendah dengan syiling topi pasaran yang kecil.

Pemula sering mencari cadangan kripto kepada orang lain dan akhirnya kehilangan wang. Apabila anda melakukan penyelidikan anda sendiri, anda memahami setiap syiling dengan lebih baik dan lebih berpengetahuan tentang masuk dan keluar perdagangan. 

Jangan kelirukan nasihat tulen dengan syiling. Jangan lupa bahawa ramai yang berminat untuk menambah gembar-gembur pada syiling yang mereka mempunyai kepentingan yang besar.

5. Perhatikan Pembalikan

Sebenarnya terdapat banyak maklumat, panduan dan cadangan yang tersedia di luar sana. Walau bagaimanapun, untuk memahami semuanya, anda perlu menggunakan apa yang anda ketahui dengan betul.

Dalam pasaran menaik, anda perlu sentiasa memerhatikan pembalikan mendadak. Ini membantu anda menentukan masa terbaik untuk keluar dari dagangan atau mengambil sedikit keuntungan daripada jadual.

Pembalikan arah aliran Bitcoin
Perbezaan harga BTC jangka panjang dengan RSI

Ia juga penting untuk mempunyai sasaran harga dan menghentikan kerugian sebagai sebahagian daripada pelan dagangan anda. Mendapat kemasukan yang baik hanya separuh kerja. Anda juga perlu tahu bila untuk keluar dari perdagangan secara strategik, sama ada perdagangan itu sesuai untuk anda atau menentang anda.

6. Jangan Berdagang berdasarkan Emosi

Pasaran sangat tidak menentu dan, apabila bercakap tentang perdagangan, adalah lebih baik untuk menangani fakta dan data dan bukannya perasaan. Peniaga kerap perlu berurusan dengan emosi seperti ketakutan dan ketamakan. Adalah penting untuk bersedia untuk sebarang senario yang mungkin berlaku. Anda tidak mampu untuk berdagang berdasarkan perasaan anda. 

Untuk menjana wang dalam pasaran menaik seperti yang kami ada sekarang, anda memerlukan disiplin. Itulah sebabnya anda perlu sentiasa berpegang pada pelan dagangan anda. 

Bot tidak mempunyai perasaan. Mereka melaksanakan perdagangan dalam darah dingin berdasarkan persediaan sistem perdagangan anda. Dengan menetapkan peraturan logik yang jelas ke dalam algoritma, anda boleh mengurangkan yang kalah dan menunggang pemenang anda dengan lebih berkesan, cekap dan tanpa emosi.

7. Kepelbagaian adalah Penting

Kepelbagaian adalah salah satu petua terbaik untuk mana-mana pelabur dalam pasaran crypto hari ini. Anda boleh mengurangkan risiko dengan memperuntukkan dana merentas aset yang berbeza. Dengan cara ini, anda tidak perlu bergantung pada prestasi satu aset.

Tambahan pula, untuk kepelbagaian menjadi lebih berkesan, anda harus cuba pegang aset yang tidak berkorelasi antara satu sama lain

Untuk melangkah lebih jauh, Coinrule membantu anda mempelbagaikan strategi. Pakar tidak memberitahu anda bahawa mereka tidak sekali-kali hanya membeli atau hanya menjual – mereka sering melakukan kedua-duanya secara serentak untuk mengurangkan risiko pada bila-bila masa.

Kepelbagaian dompet dengan Coinrule
Coinrule Papan pemuka dengan pelbagai strategi

Anda boleh menjalankan berbilang strategi pada masa yang sama dengan Coinrule. Satu mungkin membeli dips pada syiling kegemaran anda, satu lagi boleh perdagangan jangka pendek kulit kepala, manakala satu lagi mengimbangi semula portfolio anda. Anda mempunyai fleksibiliti maksimum untuk menguruskan dompet anda.

Bundarkan

Mata wang kripto membentuk semula dunia kewangan, dan setiap hari, lebih ramai orang mencari untuk memperdagangkannya. Itu adalah berita baik untuk keseluruhan ekosistem kerana ini bermakna lebih banyak aktiviti pasaran, kecairan dan kecekapan. 

Walau bagaimanapun, turun naik adalah kebimbangan utama dengan pasaran crypto, terutamanya semasa masa yang belum pernah berlaku seperti ini. Jika anda memberi perhatian kepada tujuh petua untuk berdagang ini, anda memastikan bahawa anda membuat yang terbaik daripada arah aliran pasaran.   

At Coinrule, kami membantu anda membuat dagangan terbaik. Kami menyediakan pandangan holistik pasaran dan membantu anda untuk berdagang dengan lebih baik. 

PENAFIAN

Saya bukan seorang penganalisis atau penasihat pelaburan. Semua yang saya sediakan di sini adalah untuk tujuan panduan, maklumat dan pendidikan semata-mata. Semua maklumat yang terkandung dalam siaran saya harus disahkan dan disahkan secara bebas. Saya tidak boleh didapati bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh bergantung kepada maklumat tersebut. Sila ambil perhatian tentang risiko yang terlibat dengan perdagangan mata wang kripto.