Cara Termurah Untuk Membeli Kripto Dengan Mata Wang Fiat
Pasukan

Cara Termurah Untuk Membeli Kripto Dengan Mata Wang Fiat

Cryptocurrencies dan Blockchain menjanjikan paradigma digital dan terdesentralisasi baharu untuk ekonomi global dan kehidupan seharian kita. Walaupun penerimaan bertambah baik setiap tahun pada kadar yang semakin meningkat, Crypto masih sangat bergantung pada kewujudan pintu masuk yang cekap dengan mata wang Fiat. Sama ada anda seorang peniaga kripto yang berpengalaman, atau anda mendekati ruang untuk kali pertama, anda perlu membiayai sekali sekala dompet kripto anda dengan modal baru. Kemudian soalan biasa ialah: apa yang cara termurah untuk membeli Crypto dengan mata wang Fiat?

Apabila ingin menukar Fiat kepada Crypto, adalah penting untuk memanfaatkan sepenuhnya wang anda, dan ini mungkin sukar kerana kebanyakan bursa mengenakan yuran transaksi yang tinggi. Memilih pilihan terbaik untuk membiayai dompet Crypto anda terdiri daripada mencari keseimbangan sempurna antara kemudahan kos transaksi dan kaedah pembiayaan yang disokong. Cara paling biasa untuk membiayai dompet crypto ialah kad pembayaran (kredit atau debit) atau pindahan bank. 

Berhati-hati dengan Yuran Tersembunyi.

Boleh dikatakan, Coinbase adalah syarikat crypto yang paling terkenal. Apabila menilai cara termurah untuk membeli Crypto dengan Fiat, ia pastinya berada di atas senarai kemungkinan untuk sebahagian besar pelabur dan pedagang. Coinbase mewakili gerbang Fiat-to-Crypto yang selamat dan mesra pengguna. Mereka menawarkan pilihan yang sangat mudah untuk membiayai akaun menggunakan pindahan bank. 

Reputasi Coinbase, bagaimanapun, diterjemahkan kepada harga premium yang sering tidak diketahui oleh pengguna. Struktur harga Coinbase memang bukan seperti mesra pengguna sebagai antara mukanya. Anda boleh membeli Bitcoin dengan Euro dalam beberapa klik sahaja dengan kos yang agak tinggi. Dalam contoh berikut, saya mensimulasikan pesanan beli untuk €10.

Coinbase mengenakan yuran tetap minimum pada pesanan, dalam kes ini, €0.99 (sama dengan kira-kira 10% daripada pesanan). Selain itu, harga yang saya akan beli Bitcoin ialah €8,031, iaitu 0.51% lebih tinggi daripada harga pasaran di Coinbase Pro atau Kraken (sekitar €7,990).

beli crypto dengan fiat di Coinbase
beli kripto dengan Fiat di Coinbase

Meningkatkan saiz pesanan hanya sedikit melancarkan kos transaksi. Jika anda membeli BTC bernilai $50, Coinbase mengenakan anda yuran transaksi $2.51, kira-kira 5.02%. Tidak mengambil kira mark-up yang digunakan pada harga, yang meningkatkan lagi kos keseluruhan.

Jika anda menggunakan Coinbase, adalah lebih murah untuk membeli kripto Coinbase Pro. Anda log masuk dengan pembelian kelayakan yang sama anda mempunyai akses kepada harga yang lebih baik. Anda berdagang terus dengan pedagang lain supaya anda boleh mendapatkan harga pasaran sebenar untuk syiling anda. Jika anda ingin membeli segera pilih "pasaran" sebagai parameter harga dan jumlah yang anda ingin beli. Berikut ialah contoh bagaimana ia akan kelihatan pada antara muka dagangan Coinbase Pro.

pesanan beli di Coinbase Pro
Pesanan Beli di Coinbase Pro

Perbezaan utama di sini ialah dalam contoh pertama Coinbase menjual syiling kepada anda, dalam yang kedua, anda berdagang di bursa dengan pedagang lain sebagai rakan niaga. Itu memberi anda kemungkinan untuk menyimpan sejumlah besar wang. Pilihan popular lain ialah Kraken dan Bitpanda Pro.

Apakah alternatif terbaik untuk Coinbase?

Walaupun mendakwa sebagai syarikat global, Coinbase kini meliputi kebanyakannya Eropah, Amerika Utara, Singapura dan Australia. Itu tidak termasuk beberapa kawasan geografi yang mempunyai tahap tertinggi penggunaan kripto. Pelabur dalam pasaran baru muncul, terutamanya Amerika Latin dan Asia, bergelut setiap hari dengan mencari cara yang paling cekap dan paling murah untuk membeli Crypto dengan Fiat. 

Tidak Semua Mata Wang Fiat Sama.

Binance cuba menyelesaikannya, kerap menambah mata wang baharu sebagai pilihan pembiayaan untuk dompet mereka. Binance berkemungkinan pertukaran global yang meliputi bilangan terbesar mata wang fiat yang disokong. Di sini ialah senarai mata wang Fiat bukan USD yang disokong. Dalam sesetengah kes, Binance membenarkan menambah akaun menggunakan pindahan bank secara langsung, tetapi kebanyakan masa, gerbang Fiat-to-Crypto berfungsi melalui kad pembayaran, debit atau kredit. 

Membiayai dompet anda melalui pembayaran kad membolehkan dana dikreditkan dalam masa nyata supaya pertukaran dapat menyelesaikan pembelian syiling dengan segera. Had utama untuk pindahan bank ialah masa pemprosesan, di mana pemindahan boleh mengambil masa sehingga tiga hari bekerja untuk diselesaikan. Sebaliknya, pemindahan SEPA dalam Kawasan Euro tidak membawa sebarang kos tambahan. Pertukaran akan mengkreditkan jumlah dana yang sama yang anda depositkan. Hanya di AS, apabila menggunakan Pindahan Kawat, deposit tertakluk pada bayaran, biasanya sekitar 0.05% daripada jumlah.

Namun begitu, terutamanya jika anda ingin membeli Crypto paling cepat, pembayaran kad adalah penyelesaian yang optimum. Sudah tentu, itu tidak murah. Memproses pembayaran boleh menjadi mahal kerana ia melibatkan banyak perantara. Di sesetengah bursa, yuran transaksi boleh meningkat sehingga 6%. Jadi pastikan anda boleh menilai yuran transaksi sebelum mengesahkan pembayaran.

Bagi pelabur yang mencari pengalaman pengguna yang lancar dan kemungkinan membeli Crypto dalam beberapa klik sahaja. Pelayar Berani telah melampaui batas untuk memberikan kemudahan dalam pembelian Crypto. Dengan kerjasama Binance, syarikat itu melancarkan cara baharu untuk membeli Crypto terus pada Pelayar Brave. Apa yang anda perlu lakukan ialah menyambungkan akaun Binance anda dan kemudian membuat pesanan belian dengan mudah dengan memilih jenis syiling yang anda ingin beli. Kemudian anda boleh menetapkan kuantiti untuk membeli, dan syiling akan ditambahkan pada dompet anda hampir serta-merta.

Adakah anda benar-benar memiliki Crypto yang anda beli?

Pertukaran berpusat dijalankan pada pelayan entiti persendirian. Walaupun syiling yang anda berdagang bergantung pada teknologi terdesentralisasi, anda berinteraksi dengan aset anda melalui perantara, pertukaran. 

Ini membawa kita kepada salah satu frasa yang paling biasa digunakan dalam dunia Crypto: “Bukan Kunci Anda, Bukan Kripto Anda” oleh Andreas Antonopoulos. Petikan mencadangkan bahawa jika anda tidak menyimpan kunci peribadi anda, maka anda tidak mempunyai sebarang jaminan pemilikan syiling anda. Pertukaran menyimpan semua data anda, termasuk Kunci Peribadi dan Awam anda. Dengan kata lain, jika penggodam mendapat akses kepada kunci ini, mereka boleh mencuri dana anda! 
Pada masa kini, pertukaran Crypto global mempunyai langkah keselamatan lanjutan untuk mencegah serangan berniat jahat. Walaupun dalam kejadian yang tidak mungkin berlaku penggodaman selalunya mereka menyediakan insurans untuk melindungi pengguna daripada kerugian. Sebagai contoh, Dana insurans Binance sangat terkenal dalam industri kripto sehinggakan akronimnya (SAFU) mengilhamkan meme yang tidak terkira banyaknya.

Meme kripto dana insurans Binance

Selain daripada penggodaman, kes lain mungkin membawa kepada situasi di mana anda kehilangan akses kepada dana anda. Bagaimana jika bursa bankrap atau pengawal selia membekukan akaun bursa? 

Beli Kripto Terus Ke dalam Dompet Anda SENDIRI.

Dengan mengandaikan anda tidak sanggup menukar semua syiling anda dengan kerap dan keselamatan adalah keutamaan utama untuk anda, membeli Crypto dan menerima syiling terus ke dalam dompet terdesentralisasi mungkin merupakan pilihan terbaik untuk keperluan anda. Penyedia suka Changelly bergantung pada protokol peer-to-peer yang menghantar syiling terus ke dompet anda, setelah pembayaran selesai. 

Changelly telah bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga untuk memproses pembayaran anda. Sebelum mengesahkan transaksi, anda mempunyai peluang untuk menyemak pilihan yang anda suka berdasarkan yuran transaksi dan harga yang ditawarkan. Dalam kes ini, anda adalah pemilik tunggal kunci peribadi anda. Oleh itu, anda adalah bank anda sendiri. 

pilihan harga changelly
Pilihan Harga Changelly

Satu lagi alternatif popular jika anda ingin mengelakkan entiti berpusat dan anda tidak selesa dengan KYC, yang bermaksud Kenali-Pelanggan-Anda, ialah membeli Crypto di pasaran rakan sebaya. Peraturan di seluruh dunia menjadi semakin ketat. Setiap syarikat yang menguruskan wang bagi pihak pengguna perlu mengumpul data untuk menjejaki dari mana dana itu datang. Apabila syarikat beroperasi pada skala global, mereka mesti mematuhi peraturan tempatan dalam setiap pasaran tempat mereka bekerja. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan aplikasi peer-to-peer, anda tidak memerlukan KYC kerana transaksi berlaku antara pengguna tunggal.

Platform paling popular yang menawarkan perkhidmatan sedemikian ialah LocalBitcoins. Pembeli dan penjual menyiarkan permintaan harga dan kaedah pembayaran mereka, membenarkan tahap fleksibiliti maksimum untuk transaksi. Apabila kedua-dua pihak bersetuju dengan syarat, pembayaran diproses dan penjual menghantar syiling terus ke dompet pembeli.

Aspek Utama Untuk Dipertimbangkan.

Apabila menilai cara paling murah untuk membeli Crypto dengan Fiat untuk keperluan anda, terdapat empat aspek utama yang perlu diperhatikan sebelum mengesahkan transaksi.

Kaedah pembiayaan

Pindahan bank jauh lebih murah daripada pembayaran kad, namun ia lebih perlahan. Dalam sesetengah kes, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk membiayai dompet anda; dalam keadaan lain, anda mungkin sanggup membayar harga premium untuk transaksi yang lebih pantas. Selain itu, bergantung pada lokasi anda, pembayaran kad boleh menjadi satu-satunya pilihan yang berdaya maju untuk membayar dengan mata wang tempatan anda.

Harga yang ditawarkan

Beri perhatian kepada harga aset yang dipaparkan pada masa pembelian. Apabila membeli terus daripada Exchange, seperti Coinbase, platform menambah markup pada harga yang dipaparkan. Pelarasan harga ini meningkatkan kos keseluruhan pembelian. Cara terbaik untuk mengelakkannya ialah menggunakan platform dagangan, iaitu Coinbase Pro, di mana anda membuat pesanan anda berbanding pedagang lain di bursa yang sama. Hanya dengan cara ini, anda akan boleh mendapatkan harga pasaran sebenar untuk syiling dan menjamin pelaksanaan pada kadar terbaik.

Keselamatan

Pertukaran berpusat menyimpan syiling anda bagi pihak anda. Ini adalah pilihan terbaik jika anda akan sering berdagang syiling anda. Namun, dalam kes ini, anda perlu memberi perhatian yang besar kepada tahap keselamatan yang boleh dijamin oleh pertukaran. Reputasi adalah aset kritikal dalam industri crypto. Alternatif untuk HODLers adalah menggunakan dompet terdesentralisasi dan melindungi kunci peribadi mereka dengan kaedah yang sesuai dengan keperluan mereka sendiri.

KYC dan pengesahan ID

Kebanyakan gerbang Fiat-to-Crypto pada masa kini memerlukan proses KYC yang lulus dan memberikan ID anda untuk pengenalan peribadi. Jika anda tidak bersedia untuk berkongsi data peribadi dan peribadi fiskal, pasaran rakan ke rakan ialah tempat yang sesuai untuk menjalankan transaksi anda.

Semua jalan menghala ke tempat yang sama, manakala ada yang lebih cekap dan selamat, yang lain lebih mudah. Ia sentiasa sesuai untuk menilai dengan teliti yang mana antara cara membeli Crypto ini sesuai dengan keperluan anda untuk mengelakkan halangan dan kos yang tidak perlu.