Indeks ketakutan dan ketamakan Crypto Coinrule
Pasukan

Apakah Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto? Ia Mungkin Memberi Isyarat Untuk Membeli Bitcoin

Pasaran mata wang kripto menawarkan banyak peluang setiap hari. Peluang untuk mendapatkan pulangan yang tinggi dengan cepat menarik perhatian pedagang dan pelabur. Walau bagaimanapun, realitinya ialah pasaran Kripto juga sangat tidak menentu, dan ia mencabar untuk menavigasi semua naik dan turun harga. "Ketakutan Terlepas" mendorong peniaga untuk membeli ke dalam rali harga, manakala penurunan pasaran memaksa mereka untuk menjual aset mereka dalam kerugian. Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto ialah alat yang sangat berguna untuk mengimbas keadaan pasaran untuk melihat masa terbaik untuk membeli dan menjual Bitcoin atau mata wang kripto lain.

Apakah itu Indeks?

Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto ialah metrik yang menyediakan proksi keadaan pasaran Kripto. Dengan menganalisis berbilang elemen dan memberikan kepada setiap satu daripada mereka berat tertentu, indeks boleh mengatakan sama ada membeli Bitcoin atau mata wang kripto lain pada masa ini adalah idea yang baik atau tidak. Alternatif.me menerbitkan indeks setiap hari dan memperoleh skor tunggal yang mewakili semua sumber tersebut. 

Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto Semasa
Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto Semasa

Indeks itu dari segi sejarah melihat dengan ketepatan yang ketara pada masa terbaik apabila ia lebih menguntungkan untuk membeli Bitcoin atau Mata Wang Kripto lain. Menapis "kebisingan" harian kenaikan dan penurunan harga menyediakan panduan berharga untuk pedagang dan pelabur.

Bagaimanakah Indeks dikira?

Indeks dikemas kini setiap hari dan menggunakan berbilang penunjuk wajaran untuk menentukan meter mudah dari 0 hingga 100. 

Pada masa ini, kedua-dua penunjuk teknikal dan sentimen digabungkan dengan indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto.

  • Kemeruapan mengukur magnitud perubahan harga dalam 30 dan 90 hari yang lalu.
  • Momentum dan volum pasaran menangkap bagaimana peserta pasaran mengambil bahagian secara agresif dalam pergerakan harga.
  •  Analisis media sosial memberikan gambaran tentang sentimen pasaran semasa.
  • Penguasaan Bitcoin mengukur selera pelabur terhadap risiko. Secara amnya, semakin tinggi Penguasaan Bitcoin, dan semakin konservatif peniaga, kerana mereka mencari perlindungan dalam Bitcoin daripada mata wang kripto lain.
  • Trend menjejaki pelbagai pertanyaan carian berkaitan Bitcoin di Google.

Memahami indeks

Apabila indeks Kripto dan Ketakutan rendah, ia bermaksud "Ketakutan Melampau", manakala apabila ia mencetak nilai yang lebih tinggi, ia bermaksud "Ketamakan Melampau." 

Sebagai peraturan utama bagi setiap pedagang dan pelabur adalah untuk Beli Rendah dan Jual Tinggi, menggunakan indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto masuk akal kerana ia membantu untuk mengesan paras tinggi dan rendah setiap kitaran pasaran. 

Apabila indeks menandakan nilai perantaraan (antara 50 hingga 70), pasaran mungkin kelihatan tidak menentu atau berdagang secara mengiring. Itulah masa yang sesuai untuk menjalankan strategi khusus untuk keadaan pasaran ini.

Dengan Coinrule, anda boleh menangkap peluang untuk menjual ke dalam rali harga jangka pendek untuk menyasarkan untuk membeli balik Bitcoin atau mata wang kripto lain pada harga yang lebih rendah. Terima kasih kepada strategi seperti ini, anda boleh mengumpul lebih banyak syiling kegemaran anda apabila harga bergerak dengan turun naik yang rendah.

Sebaliknya, sebaik sahaja pelabur menjadi lebih tamak (ditandakan oleh nilai indeks melebihi 70), pasaran menjadi sangat meriah. Jadi strategi perdagangan lain membolehkan anda menangkap potensi terbalik untuk semua syiling di pasaran. Ini adalah contoh peraturan yang membolehkan scalping dagangan jangka pendek sambil mengekalkan henti rugi yang fleksibel untuk melindungi kedudukan anda.

Apakah yang ditunjukkan oleh Crypto Fear and Greed Index sekarang?

Pada masa ini, indeks ketakutan dan ketamakan berada pada 52, pulih daripada kejatuhan melampau pada 26 April yang mencecah paras 26, paras terendah yang telah direkodkan sejak April, 28 2020. Memandangkan ini menunjukkan bahawa indeks itu baru sahaja meningkat daripada tempoh ketakutan yang melampau, ini secara amnya menandakan masa yang baik untuk membeli Bitcoin. 
Menggunakan indeks sebagai penunjuk belian yang ketat adalah tidak digalakkan, namun menggunakannya di samping alat dagangan biasa anda, seperti penunjuk teknikal boleh menjadi pengesahan lanjut tentang titik masuk.

Nilai sejarah Crypto Fear and Greed Index.
Nilai sejarah Crypto Fear and Greed Index. Source.

Tahap indeks ditambah dengan penunjuk lain seperti RSI boleh membuktikan sebagai strategi yang hebat. Sama seperti Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto, RSI juga biasanya melihat peluang pembelian yang hebat untuk Bitcoin.

RSI untuk melihat peluang belian jangka panjang
Nilai rendah RSI menandakan peluang belian jangka panjang yang baik untuk Bitcoin

Menggunakan Indeks pada strategi anda

Cara terbaik untuk mengoptimumkan pulangan strategi dagangan anda adalah dengan menyediakan parameter mengikut keadaan pasaran.

Sebagai contoh, memandangkan Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto menunjukkan masih ketidaktentuan dalam pasaran, ini boleh menjadi peluang yang menarik untuk menjalankan strategi untuk keuntungan daripada perubahan harga secara mendatar seperti berikut.

Perdagangan sisi Bitcoin
Perdagangan sisi Bitcoin

Sekiranya nilai indeks meningkat melebihi 70, itu akan menjadi isyarat momentum positif. Strategi untuk membeli penurunan jangka pendek pada Altcoins boleh memberikan pulangan yang positif.

Strategi Kontrarian RSI

Pengambilan kunci

Secara keseluruhan, Indeks Ketakutan & Ketamakan boleh menjadi alat yang berharga untuk menjangka bila untuk melancarkan jenis peraturan tertentu mengikut keadaan pasaran. Akhirnya keuntungan peraturan dikaitkan dengan keadaan pasaran, wawasan tentang sentimen pasaran boleh menjadi aset berharga dalam peraturan penentududukan. 

  • Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto menganalisis emosi dan sentimen daripada sumber yang berbeza, kemudian mengagregatkannya ke dalam satu metrik.
  • Sifar pada indeks bermaksud "Ketakutan Melampau," dan 100 bermaksud "Ketamakan Melampau." Indeks ini memberikan lebih banyak bacaan masa nyata pasaran mata wang kripto daripada harga sahaja yang disediakan. 
  • Anda boleh menggunakan indeks untuk menilai keadaan pasaran semasa dan melancarkan strategi dagangan anda dengan sewajarnya.

Penafian

Saya bukan seorang penganalisis atau penasihat pelaburan. Semua yang saya sediakan di sini adalah untuk tujuan panduan, maklumat dan pendidikan semata-mata. Semua maklumat yang terkandung dalam siaran saya harus disahkan dan disahkan secara bebas. Saya tidak boleh didapati bertanggungjawab untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh bergantung kepada maklumat tersebut. Sila ambil perhatian tentang risiko yang terlibat dengan perdagangan mata wang kripto.