Di manakah syiling saya? ABC Crypto
Pasukan

Di Mana Syiling Saya? ABC Crypto

Walaupun peniaga dan pelabur sibuk membuat keuntungan dalam pasaran Bull, selalunya mereka terlupa tentang beberapa langkah keselamatan asas untuk mengelakkan kehilangan kripto mereka. Selepas banyak usaha terkumpul, di manakah syiling saya sekarang?

Kehilangan kripto semakin menjadi perkara biasa sejak tiga tahun yang lalu, dan ia telah menarik banyak perhatian. Satu kajian baru-baru ini mendedahkan bahawa pengguna kehilangan 20% daripada BTC, dan tiada cara untuk memulihkannya. Walau bagaimanapun, persoalan besar ialah bagaimana crypto boleh hilang dan disimpan dalam lejar yang dilindungi? Ia tidak masuk akal.

Walaupun begitu, beberapa cara boleh membuat anda berpisah dengan kripto hasil titik peluh anda. Sesetengah keadaan adalah daripada kesilapan anda atau orang lain. Di bawah ialah pecahan beberapa cara anda boleh kehilangan crypto.

Simpan Kunci Peribadi Anda dengan Selamat

Crypto HODLers mempunyai rentetan panjang huruf dan nombor yang digunakan sebagai kunci untuk mengakses dompet mata wang kripto dan membuat transaksi. Tidak seperti kata laluan akaun bank anda, anda adalah pemilik tunggal kunci tersebut. Tanpa mereka, anda tidak boleh mengakses dana anda. Sekiranya anda kehilangan kunci, kripto anda hilang selama-lamanya. Sama seperti itu, dana anda habis.

Untuk mengelakkan masalah ini, sandarkan kunci peribadi di berbilang lokasi selamat. Improvisasi cara seperti mengeksport kunci sebagai salinan lembut, mencetak kunci sebagai dompet kertas, menulisnya di tempat yang selamat atau menggunakan mnemonik untuk menghafalnya. Lakukan segala yang mungkin untuk memastikan anda tidak kehilangan kunci anda.

Elakkan Phishing 

Pancingan data ialah salah satu cara yang paling meluas untuk mengakses butiran log masuk dan kunci rahsia. Penyerang menduplikasi laman web crypto asal, membuat salinan tepatnya. Pancing data ini akan mendekati anda menyamar sebagai kakitangan tulen dalam industri kripto, seperti dompet atau pembekal pertukaran, dan memikat anda untuk memberi mereka kelayakan anda. Sebaik sahaja anda terperangkap dan memberikan mereka kelayakan kunci anda, mereka akan menarik balik segala-galanya daripada akaun anda.

Kadangkala, penipu ini meniru reka letak e-mel pertukaran yang sangat menyerupai e-mel pertukaran asal. E-mel akan menggesa anda mengklik pautan untuk menyelesaikan isu dengan akaun. Kemudian, pautan itu akan mengubah hala anda ke halaman palsu, tempat penyerang mengumpul butiran log masuk anda. 

Untuk mengelakkan anda daripada menjadi mangsa skim ini, elakkan daripada mengklik pautan rawak yang mencurigakan. Ia akan membantu jika anda turut menaip URL terus pada bar alamat. Selain itu, pastikan anda tidak memuat naik kunci peribadi anda di tapak web, malah yang tulen, dan anda harus sentiasa menyemak semula maklumat pada saluran komunikasi untuk mengelakkan helah ini.

Lindungi Daripada Perisian Hasad  

Perisian hasad boleh mencuri mata wang kripto anda melalui pelbagai kaedah. Contohnya, perisian hasad di tapak lanun atau di Gedung Google Play direka untuk mencuri mata wang kripto daripada pengguna yang tidak curiga. 

Lindungi daripada perisian hasad

CookieMiner, sebagai contoh, mengumpul kuki penyemak imbas dan kata laluan yang disimpan pada Chrome untuk mengakses tapak web bursa dan dompet anda. Pertukaran biasanya menyimpan kuki daripada pengguna ke dalam penyemak imbas untuk mengesahkan status log masuk. Oleh itu, penggodam yang memiliki kuki pengguna berpotensi melog masuk ke tapak web untuk menyerbu syiling mangsa. 

Terdapat juga pemotong perisian hasad. Aplikasi trojan yang mencuri mata wang kripto dengan membuat pengguna menyalin dan menampal alamat dompet. Katakan anda sudah biasa memindahkan kripto ke alamat yang biasanya anda salin dan tampal kerana ia adalah rentetan besar aksara ganjil. Dalam kes itu, virus clipper akan menukar alamat dompet apabila anda menampal, menjadikan anda memindahkan kripto ke alamat yang salah. Sentiasa semak semula alamat destinasi sebelum mengesahkan pemindahan!

Memasang Sambungan Penyemak Imbas yang disahkan

Terdapat pemalam pelayar crypto yang boleh dipercayai seperti MetaMask dan Lolli, yang menjadikan pengalaman dalam talian menyeronokkan. Walau bagaimanapun, ia tidak sama untuk semua sambungan lain. Sambungan berniat jahat bersedia untuk memangsa mangsa yang tidak mengesyaki yang tidak mengetahui kebenaran mereka. 

Mereka kemudian akan mengumpulkan bukti kelayakan log masuk anda dan mengambil semua wang dalam dompet anda. Oleh itu, sebelum memasang pemalam penyemak imbas, lakukan kerja rumah anda. 

Baca ulasan, cari maklumat di Google dan pastikan anda mengetahui kebenaran yang anda berikan kepada perisian tersebut. Jika boleh, gunakan sambungan sumber terbuka pada setiap masa.

Menggunakan Kata Laluan yang Kuat dan Menggunakannya Semula

Untuk memastikan kata laluan dompet anda selamat:

  1. Gunakan yang kompleks yang tiada siapa dapat meneka dengan mudah. Kata laluan hendaklah mengandungi kedua-dua huruf besar dan huruf kecil.
  2. Campurkan huruf ini dengan nombor dan simbol.
  3. Walaupun anda membuat kata laluan anda rumit, pastikan ia cukup panjang supaya penggodam sukar untuk memecahkan kata laluan. 
gunakan kata laluan yang kuat

Walau bagaimanapun, menggunakan kata laluan yang kuat sahaja tidak cukup selamat. Jika anda menggunakan kata laluan yang sama pada platform lain, maka dompet anda tidak cukup selamat. Pelanggaran data pada salah satu tapak tersebut mungkin mempunyai akibat untuk semua akaun anda yang menggunakan kata laluan tersebut. 

Gunakan pengurus kata laluan untuk mencipta kata laluan yang unik dan kompleks untuk setiap tapak web.

Gunakan Pengenalan Dua Faktor(2FA).

Sebarang operasi crypto utama memerlukan pengesahan dua faktor. Penjenayah mungkin mendapat akses kepada akaun anda hanya menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda jika anda tidak menggunakan dua faktor. Ia adalah perkara biasa bagi syarikat untuk digodam. 

Akibatnya, maklumat anda boleh dengan mudah sampai ke tangan yang tidak dibenarkan. Contohnya, jika anda mempunyai set pengesahan dua faktor, penggodam akan memerlukan akses fizikal ke telefon, akaun e-mel atau diri anda sendiri untuk mendapatkan permit.

Kebanyakan sistem mata wang kripto membenarkan kaedah pengesahan ini tetapi jenis yang tersedia berbeza-beza. Yang lain menggabungkan alat pengesahan seperti Authy atau Google Authenticator, manakala yang lain menggunakan SMS dan e-mel. Beberapa firma juga menggunakan biometrik. Walau bagaimanapun, walaupun dengan ukuran keselamatan dua faktor, penjenayah cukup cerdik. Mereka mungkin menggunakan taktik seperti pertukaran sim untuk mengatasi langkah keselamatan.

Melindungi anda Coinrule akaun dengan mendayakan pengesahan Dua faktor.

2FA dihidupkan Coinrule
2FA dihidupkan Coinrule

Sulitkan Maklumat Kritikal

Adalah tidak digalakkan untuk menyimpan butiran akaun dompet crypto anda pada komputer anda sebagai teks biasa kerana ia mudah diakses. Sebarang data sensitif yang anda simpan pada komputer anda, seperti kunci rahsia dan kata laluan, hendaklah disulitkan dan dilindungi kata laluan. Sulitkan e-mel anda dan mana-mana saluran komunikasi lain yang anda boleh untuk menawarkan tahap perlindungan tambahan.

Ada kalanya, penggodam boleh mendapatkan akses kepada maklumat anda dengan cepat melalui perisian hasad atau bahkan pengelog papan kekunci. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan kaedah lain untuk menyimpan kata laluan anda selain daripada komputer anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk menuliskannya dan menyimpannya dalam peti deposit keselamatan. Untuk perlindungan lanjut, tulis kata laluan sebahagiannya dalam kertas yang berbeza dan simpannya dalam berbilang kotak keselamatan atau lokasi lain yang tersembunyi di rumah atau pejabat. 

Ucapan penutup

Kehilangan wang titik peluh anda boleh menjadi sangat menyakitkan. Terlepas dari banyak kelebihan yang ditawarkan crypto, tiada insurans untuk mata wang digital yang hilang. Memastikan kripto anda selamat datang dengan rasa tanggungjawab yang besar. Patuhi petua di atas untuk menjauhkan akaun anda daripada penjenayah siber yang mengintai dalam kegelapan.

Menjaga syiling anda selamat adalah penting jika anda percaya Kripto adalah masa depan kewangan dan anda menganggapnya sebagai pelaburan jangka panjang!