Mengapa crypto down
BTC-Bitcoin Freebie Analisis Pasaran Pasukan

Mengapa Mata Wang Kripto Turun Hari Ini? Tetap Tenang Dan Pengurusan Risiko

Perdagangan mata wang kripto kebanyakannya menyerupai idea keuntungan dan pertumbuhan modal. Walau bagaimanapun, pada hakikatnya, ini datang dengan turun naik dan risiko. Pasaran kripto adalah tidak menentu, harga yang sentiasa berubah-ubah. Ramai pendatang baru mungkin bingung apabila, selepas kenaikan harga yang berterusan, akhirnya arah aliran berubah. Jadi, kenapa mata wang kripto turun? 

Kami akan memperkenalkan cara pasaran berfungsi dan faktor lain yang meningkatkan pembalikan arah aliran, seperti leveraj dan pembubaran, untuk menjawab soalan ini. 

Untuk lebih banyak petua tentang cara untuk memulakan perdagangan mata wang kripto, anda juga mungkin dapati artikel ini menarik.

Dalam 6 bulan yang lalu, Bitcoin memberi gambaran bahawa satu-satunya arah yang mungkin adalah menaik, menyiarkan paras tertinggi baharu sepanjang masa secara kerap. Memandangkan tindakan harga berlaku baru-baru ini, penembusan terbaharu kelihatan agak lemah, dan ia kini berbalik dengan cepat. Peniaga telah membeli penurunan hanya kerana itu sahaja yang mereka perlu lakukan selama enam bulan untuk memanfaatkan keuntungan. RSI memberikan gambaran yang jelas tentang kekuatan aliran semasa. Ia semakin lemah pada setiap kaki baru ke atas.

Aliran menaik Bitcoin semakin lemah

Cara pasaran berfungsi

Apabila mengambil bahagian dalam pasaran bebas seperti kripto, beberapa jenis pelabur mempengaruhi cara pasaran berfungsi. Pelabur jangka panjang yang sabar cenderung terkumpul. Perlahan-lahan, tetapi secara berterusan, harga mula meningkat. Paus dan pelabur besar memperuntukkan semula portfolio mereka, meningkatkan permintaan tanpa menjejaskan bekalan yang banyak. Seterusnya membawa kepada penembusan harga, menggalakkan lebih banyak modal segar mengalir. Aliran masuk modal baharu menyebabkan harga meroket, menyebabkan pelabur kurang sensitif terhadap harga. Memandangkan harga nampaknya tidak pernah turun, pelabur meningkatkan leveraj dan modal berisiko.

Kitaran Pasaran Kripto

Sebaik sahaja kegembiraan mencapai tahap yang berlebihan, harga akan kembali, membawa kepada pembubaran mereka yang mempunyai leverage yang tinggi. Di sini bekalan melebihi wajaran permintaan mendorong harga lebih rendah. Pembetulan mula mempercepatkan, dan mereka yang terlalu terdedah panik menjual, menyebabkan harga runtuh. Pedagang jangka pendek menjual spekulasi mengenai tindakan harga, manakala peniaga jangka panjang mengumpul secara beransur-ansur lebih agresif pada penurunan. Apabila tekanan jualan berkurangan apabila penjual memunggah kedudukan paling leverage, kitaran boleh kembali dari awal.

Leveraj dan pembubaran

Ramai pedagang menggunakan leverage untuk meningkatkan saiz kedudukan mereka dan meningkatkan pulangan pada dagangan mereka. Leverage ialah apabila peniaga menggunakan token mereka sebagai cagaran untuk meningkatkan saiz kedudukan mereka dengan meminjam dana daripada bursa. Teknik ini boleh membesarkan keuntungan, bagaimanapun, ia juga membesarkan kerugian dan meningkatkan risiko keseluruhan pasaran. Apabila pedagang menggunakan tahap leverage yang tinggi, dan pasaran bergerak menentang mereka, bursa ditutup di pasar kedudukan di mana margin tidak akan menampung lagi kerugian, mencetuskan pembubaran. Apabila pergerakan pasaran melampau, lebih ramai peniaga dibubarkan sekaligus, mendorong harga turun lebih rendah.

Leverage yang berlebihan adalah salah satu sebab utama mengapa mata wang kripto jatuh hari ini.

Contoh terbaru ialah apabila harga Bitcoin turun sebanyak 22% dari 21 Februari hingga 23 Februari, yang membawa kepada pembubaran kira-kira setengah juta dagangan bernilai keseluruhan $4.4 bilion merentas semua pertukaran crypto.

Rujukan sejarah

Sejarah Bitcoin bukanlah sesuatu yang asing dengan penurunan harga secara tiba-tiba dalam lingkungan 20-30%. Pada Disember 2017, Bitcoin menetapkan paras tertinggi baharu sepanjang masa sebanyak $16,638; ini diikuti dengan pembetulan harga sekitar 25%. Melihat kepada rujukan sejarah, menjadi jelas bahawa pembetulan 20% bukanlah sesuatu yang luar biasa untuk aset yang tidak menentu seperti Bitcoin. Antara 2017 dan 2018, harga turun sehingga 30% 9 kali ganda, meningkat lebih 3000% dalam tempoh yang sama.

Asas Pasaran Kripto

Melihat kepada asas pasaran mata wang kripto boleh membantu pedagang memahami ke mana arah tuju pasaran. Satu metrik penting yang boleh dianggap sebagai penunjuk kejayaan pasaran ialah jumlah nilai yang dikunci dalam Dapps Kewangan Terdesentralisasi. Ini kini berada pada $38.52B dan terus berkembang. Jumlah nilai yang dikunci menunjukkan minat terhadap DeFi, dan penggunaan mata wang kripto semakin berkembang.

Penunjuk lain ialah Hashrate BTC, yang berada pada tahap tertinggi pernah. Ini menunjukkan bahawa rangkaian Bitcoin adalah lebih selamat berbanding sebelum ini. Selain itu, menunjukkan bahawa terdapat ramai orang yang melombong pada masa ini. Ditambah dengan fakta bahawa lebih banyak institusi memasuki pasaran Bitcoin meyakinkan peniaga bahawa asas yang kukuh menyokong kenaikan harga.

Kadar Hashrate Bitcoin. Source

Pengurusan Risiko

Sama ada niaga hadapan atau spot, adalah penting untuk mengamalkan pengurusan risiko yang kukuh. Semasa kitaran kenaikan harga, pelabur cenderung untuk menyerah kepada emosi dan mula percaya aset yang mereka laburkan tidak akan pernah berkurangan dalam harga, tanpa mengira andaian seseorang mengenai kos pelaburan atau kepercayaan mereka terhadap potensi.

Mempraktikkan pengurusan risiko dengan hanya melabur apa yang anda mampu kehilangan adalah penting. Cara paling mudah untuk melindungi dana anda walaupun dalam aliran menaik adalah dengan menetapkan henti rugi. Stop-loss melindungi dana anda sekiranya berlaku pembalikan. Pilihan lain ialah menggunakan niaga hadapan untuk menjual pendek mata wang kripto untuk mendapat keuntungan daripada penurunan harga.

Dengan Coinrule, mudah untuk menangkap peluang pada bahagian bawah, sama seperti apabila arah aliran pasaran meningkat.

Strategi Jualan Pendek Bitcoin Dihidupkan Coinrule

Ambil Tindakan apabila

Memahami pasaran mata wang kripto membolehkan pedagang mempunyai strategi dan mengambil tindakan sewajarnya. Menggunakan alat automasi perdagangan seperti Coinrule membolehkan pedagang melaksanakan strategi mereka dengan cepat dan tepat pada masanya semasa pergerakan pasaran. Melancarkan peraturan henti rugi atau pengumpulan mudah seperti yang dilihat di bawah boleh memberi manfaat yang besar semasa pembalikan harga.

Peraturan ini ditetapkan untuk menjual Bitcoin apabila harga menurun sebanyak 4% dan kemudian beli semula apabila harga turun lagi. Oleh itu, melindungi dana anda dan menambah bilangan token yang dipegang juga. Peraturan seperti ini membolehkan peniaga menguruskan risiko mereka dengan mudah dan cekap tanpa menjejaki harga secara berterusan.

Strategi Pengurusan Risiko Dihidupkan Coinrule

Takeaways Utama

  • Pasaran mata wang kripto berfungsi secara kitaran, dan emosi merupakan faktor pendorong dalam kitaran Crypto. Apabila harga meningkat, pelabur mula FOMO ke dalam aset yang memacu harga naik dan terlebih memanfaatkan diri mereka sendiri. Ini akhirnya membawa kepada pembetulan mendadak di mana ramai peniaga menjual aset dan menetapkan semula kitaran untuk pelabur jangka panjang mula mengumpul sekali lagi.
  • Ramai peniaga membuka posisi dengan leverage yang tinggi. Semasa pergerakan pasaran yang mendadak, perlu menutup kedudukan mereka kerana pembubaran. Itu mendorong memburukkan lagi magnitud penurunan harga.
  • Sejarah berulang. Pembetulan 20-30% adalah tipikal untuk aset yang tidak menentu seperti Bitcoin. Kami telah melihat penurunan yang serupa dengan yang kami lihat beberapa kali dalam kitaran Bitcoin Bulls sebelumnya. 
  • Sama seperti mana-mana pasaran, pasaran Cryptocurrency mempunyai asasnya. Walau bagaimanapun, metriknya berbeza daripada pasaran lain. Satu metrik sedemikian ialah nilai yang dikunci dalam Defi, yang menunjukkan minat dalam Kewangan Terdesentralisasi.