Pasukan

Bollinger Bands disiarkan secara langsung Coinrule!

Meneruskan tawaran penunjuk teknikal baharu kami, Bollinger Bands kini disiarkan secara langsung Coinrule!

Apa itu Bollinger Bands?

Bollinger Bands adalah antara penunjuk analisis teknikal yang paling terkenal dan digunakan secara meluas. Mereka dicipta oleh John Bollinger pada awal 1980-an. Bollinger Band ialah alat analisis teknikal yang ditakrifkan oleh satu set garisan tren secara tradisinya memplot dua sisihan piawai (positif dan negatif) dari purata bergerak mudah (SMA) harga aset. SMA (garisan tengah) kemudiannya berfungsi sebagai asas untuk Band Atas dan Bawah yang digunakan sebagai cara untuk mengukur turun naik dengan memerhatikan hubungan antara Band dan harga. Apabila Pancaragam itu bertumpu dan jurang di antaranya kecil, ini menunjukkan bahawa turun naik adalah rendah dan pemecahan mungkin akan berlaku.

Menentukan arah pelarian 

Menentukan arah pelarian agak lebih mencabar. John Bollinger mencadangkan menggunakan gabungan penunjuk lain, seperti RSI, bersama-sama dengan Bandnya untuk mencuba dan mengenal pasti arah pelarian.

Selain itu, jika terdapat perbezaan positif, iaitu jika penunjuk menuju ke atas semasa harga menuju ke bawah (atau kekal secara relatif stabil), ia adalah isyarat kenaikan harga dan oleh itu penembusan ke atas lebih berkemungkinan. Sebaliknya, jika harga bergerak lebih tinggi tetapi kedua-dua jalur menunjukkan perbezaan negatif, penembusan menurun adalah senario yang lebih berkemungkinan. Isyarat penting lain boleh datang apabila harga menembusi Band Atas dan Bawah. Apabila harga menembusi Jalur Bawah, ia boleh bertindak sebagai isyarat beli dan sebaliknya berlaku apabila harga menembusi jalur atas. Mari kita lihat contoh:

Dalam contoh di atas, pengetatan Pancaragam memberikan petunjuk bahawa pemecahan mungkin akan berlaku. Apabila harga menembusi jalur bawah, ia akan menjadi peluang belian yang hebat kerana terdapat penembusan ke atas yang besar berikutan isyarat ini. 

Lihat beberapa templat Bollinger Bands kami untuk mula membina penunjuk ini ke dalam strategi anda. 

Kami harap anda menikmati ciri baharu. Selamat berdagang!