Pasukan

Gelembung atau Tiada

Dua minggu yang lalu sebahagian besarnya tidak lancar kerana pasaran telah menyaksikan tempoh turun naik yang rendah dan Bitcoin telah didagangkan antara sokongan $16,250 dan rintangan $17,000. 

Dari perspektif teknikal, penunjuk MACD hanya melintasi garis isyaratnya. Kali terakhir ini berlaku, pasaran menyaksikan peningkatan jangka pendek dalam momentum kenaikan harga. Bulls berharap momentum ini dapat dimainkan dan bitcoin akhirnya boleh menembusi paras $17,000 dan mencapai julat tertinggi baharu. Bears akan mencari penembusan di bawah $16,250 yang hanya akan meninggalkan $15,500 sebagai sokongan utama terakhir sebelum $14,000. RSI masih kekal neutral dan tidak memberikan sebarang sokongan utama untuk kedua-dua senario yang berpotensi setakat ini.

Terdapat perbualan berterusan sama ada pasaran akan melihat 'gelembung gema' (perhimpunan selepas gelembung yang menghasilkan gelembung lain yang lebih kecil) pada tahun 2023. Sebaran antara jangkaan pasaran untuk pivot Fed pada H2 2023 boleh membina jangkaan yang mungkin memberi keyakinan kepada lembu jantan. Ini disokong oleh Rizab Persekutuan baru-baru ini yang memulakan kenaikan kadar marah daripada kenaikan 75bps kepada kenaikan 50bps. Namun, ada bukti bahawa pasaran cenderung ke bawah selepas Fed membuat pangsinya, bukan sebelum ini. Ini akan mengukuhkan keadaan bahawa kita masih belum mencapai paras terendah pasaran beruang semasa ini.

Satu lagi acara utama yang memberi tumpuan kepada peniaga ialah pembukaan China daripada sekatan COVID. Adakah ini akan membuktikan inflasi bagi ekonomi dunia dan berpotensi menjejaskan kesan kenaikan kadar apabila rakyat China tergesa-gesa membelanjakan wang selepas 2 tahun berkurung? Kesan peristiwa ini patut diikuti dengan teliti. 

Sama ada pasaran melihat gelembung gema atau tidak, satu peristiwa yang akan mempunyai pengaruh besar terhadap hala tuju pasaran jangka pendek ialah pengumuman 18 Januari mengenai inflasi CPI. Ramai peniaga akan mencari inflasi yang rendah kerana ini akan memberikan aset berisiko, seperti bitcoin, sedikit kelegaan dan pada masa yang sama menyebabkan dolar dan hasil bon jatuh. Terlepas dari apa inflasi datang, peniaga akan mahu berhati-hati dalam kedudukan berleveraj pada masa ini kerana turun naik sudah pasti akan tinggi sekitar pengumuman.

Lihat carta di TradingView disini.