Pasukan

berjangkit?

Dua minggu lalu telah dipenuhi dengan lebih kesakitan kerana kesan penularan daripada FTX terus merebak dan pasaran telah mula mendapat lebih banyak maklumat mengenai peristiwa yang memuncak dalam skandal FTX. 

Pada 11 November, Sam Bankman Fried (SBF) meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif FTX. Tidak lama selepas itu, John Ray III dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif baharu, seorang peguam yang berpangkalan di Chicago yang pernah berkhidmat sebagai pegawai penstrukturan semula dalam pelbagai kes kebankrapan berprofil tinggi. Sejak dilantik, John telah menyatakan "Tidak pernah dalam kerjaya saya saya melihat kegagalan sepenuhnya kawalan korporat dan ketiadaan maklumat kewangan yang boleh dipercayai seperti yang berlaku di sini." Kenyataan mengerikan daripada individu yang mengendalikan penstrukturan semula Enron, sebuah syarikat yang menggunakan SPV untuk menyembunyikan hutang $38 bilion.

Memandangkan penularan itu mengancam untuk merebak dan pertukaran semakin tertekan, pasaran telah memerhatikan dengan teliti apa yang akan berlaku kepada Kumpulan Mata Wang Digital dan anak syarikatnya Genesis dan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Genesis, antara meja OTC dan pemberi pinjaman terbesar di angkasa, nampaknya berada di bawah tekanan besar selepas khabar angin diedarkan bahawa mereka cuba mengumpul $1B untuk mengelakkan kebankrapan. Tambahan pula, GBTC mungkin masih berehat, berpotensi mengeluarkan ratusan juta BTC dan ETH ke pasaran. Memandangkan GBTC memiliki 640K BTC, 3.3% daripada bekalan edaran semasa, implikasi untuk pasaran akan menjadi sangat besar. 

Dari perspektif teknikal, tindakan harga carta harian bitcoin akan memuaskan tontonan penurunan harga selepas harga susut nilai dengan ketara berikutan kejatuhan. Kenaikan akan mendapati sedikit keyakinan dalam penunjuk MACD yang melintasi garis isyaratnya yang boleh menjadi bukti perubahan jangka pendek dalam sentimen. Satu tahap penting yang setakat ini bertahan ialah sokongan $15,500. Jika tahap ini hilang, pasaran sunyi yang sentiasa wujud sejak dua minggu lalu boleh menjadi lebih teruk. Satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah penunjuk Bollinger Bands pada masa ini mempunyai sebaran yang besar sekali gus membayangkan turun naik adalah tinggi, pemandangan yang dialu-alukan untuk scalper.

Kami benar-benar akan mengetahui sejauh mana skandal itu apabila lebih banyak maklumat didedahkan berikutan pemfailan kebankrapan FTX. Sehingga itu, tahap kejatuhan kemungkinan besar akan bergantung pada kesalinghubungan antara FTX dan peserta pasaran lain.