Pasukan

Icarus Crypto

48 jam terakhir adalah antara jam paling gila yang pernah dialami oleh pasaran mata wang kripto. Ini berlaku selepas FTX, pertukaran mata wang kripto terbesar ke-3 di belakang Binance dan Coinbase, menjeda pengeluaran pengguna dan mengumumkan bahawa mereka sedang berusaha untuk mengumpul dana untuk mengelakkan kebankrapan. Apa yang menjadikan perkara ini lebih mengejutkan ialah pada Januari 2022, FTX telah mengumpulkan dana pada penilaian $32 bilion.

Peristiwa ini mula berlaku pada 2 November apabila kunci kira-kira Alameda Research (firma perdagangan utama yang mempunyai hubungan rapat dengan FTX) yang bocor telah diterbitkan di Coindesk. Kunci kira-kira ini menimbulkan kebimbangan selepas menunjukkan syarikat itu memegang sejumlah besar altcoin tidak cair termasuk $2.16 bilion FTT terkunci (token asli FTX). Nampaknya syiling ini adalah aset cagaran yang Alameda gunakan untuk membuat pinjaman dalam stablecoin yang disokong USD dan mata wang kripto lain. Apabila data ini dikeluarkan pada 2 November, jumlah had pasaran yang tidak cair bagi FTT ialah $3.35 bilion. Akhirnya, ini bermakna bahawa sebarang penjualan FTT yang ketara di pasaran terbuka akan menolak harga dengan ketara lebih rendah dan berkemungkinan mengakibatkan panggilan margin untuk Alameda yang perlu menjual sebahagian daripada FTT mereka untuk mengekalkan pinjaman mereka dan mengelakkan pembubaran. Selepas itu, pada 6 November apabila Binance mengumumkan bahawa mereka mencairkan $580 bilion FTT dalam perbendaharaan mereka, inilah yang berlaku.

Pada pagi Selasa, The Wall Street Journal melaporkan bahawa FTX telah melihat kira-kira $1.4 bilion ditarik balik, menjelang petang ini telah mencapai $6 bilion yang mengagumkan. Kemudian pada petang itu, ketakutan ramai orang telah direalisasikan apabila FTX menjeda pengeluaran. Sejak itu didapati bahawa FTX sedang berusaha untuk meningkatkan $ 8 bilion untuk memenuhi permintaan pengeluaran tertunggak. Ramai yang tertanya-tanya mengapa terdapat lubang hitam $8 bilion dalam dana pengguna dengan banyak hipotesis bahawa sebahagian daripada dana ini digunakan untuk membiayai panggilan margin untuk Alameda selepas harga FTT menjunam. Satu-satunya harapan untuk FTX kini ialah mengumpul dana untuk memenuhi permintaan ini. Walau bagaimanapun, sejak Binance menarik diri daripada cadangan pemerolehan malam tadi, ini kelihatan semakin sukar…

Walau apa pun, sama ada FTX bertahan atau runtuh sepenuhnya, acara ini akan menyediakan kerajaan dan pengawal selia dengan banyak peluru untuk menuntut peraturan baharu mengenai mata wang kripto dan syarikat berkaitan. Kesan penularan pada projek yang memegang dana perbendaharaan mereka pada FTX dan firma kripto lain yang mempunyai pendedahan sama ada kepada Alameda atau FTX hampir tidak dapat diukur pada ketika ini. Walau apa pun, kemalangan mengejut 'poster-child' industri ini merupakan bencana besar bagi seluruh pasaran.

Dalam berita yang lebih baik sedikit, Inflasi IHP AS jatuh lemah pada 0.4% M/M dan 7.7% T/Y, lebih rendah sedikit daripada jangkaan. Dalam jangka pendek, ini adalah kenaikan harga untuk aset berisiko dan nampaknya telah memperlahankan ranap yang dicetuskan oleh FTX. Walau bagaimanapun, ia masih harus dilihat sama ada ini akan mempunyai sebarang kesan berkekalan yang ketara ke atas pasaran mata wang kripto dalam jangka sederhana memandangkan berita FTX.

Lihat carta di TradingView laman web ini.