Pasukan

Masa Gabung

ETH 2.0 ada di sini! Semalam, sekitar jam 3 pagi EST, peralihan Ethereum yang ditunggu-tunggu daripada Bukti Kerja kepada Bukti Pegangan telah berlaku. Sebelum acara itu, ramai yang tertanya-tanya apakah kesan daripada kejadian penting ini di pasaran. Adakah penggabungan yang berjaya akan membawa kepada prospek pasaran yang lebih menaik? Atau adakah penggabungan yang gagal membawa kepada penyerahan dan kekacauan yang lebih lanjut?

Pada pandangan pertama, nampaknya gabungan itu telah berjaya. Acara ini akan mengalihkan blockchain Ethereum kepada nod pengesahan Bukti Pegangan baharu yang memerlukan 32 ETH untuk menjadi pengesah pada rangkaian. Bagi pelabur, memegang ETH kini lebih menarik kerana hakikat bahawa ia kini deflasi. Ini bermakna bahawa Ethereum kini merupakan aset deflasi permodalan pasaran tertinggi di planet ini. Pemindahan daripada sistem Bukti Kerja yang lama dicadangkan untuk membawa kepada pengurangan sekitar 99% dalam penggunaan tenaga rangkaian. Ringkasnya, ini akan menjadikan Ethereum lebih cekap dan membolehkan langkah penting dilakukan ke arah masa depan crypto yang mampan alam sekitar. Selain itu, dengan naratif ESG semasa dalam pelaburan, kecekapan yang dipertingkatkan ini boleh menarik pelabur institusi baharu ke dunia kripto yang sebelum ini mungkin telah mengelak sektor tersebut untuk mengekalkan imej hijau.

Satu lagi implikasi penting penggabungan ialah bilangan token ETH yang dikeluarkan sebagai ganjaran blok akan berkurangan dengan ketara. Sebelum penggabungan, kira-kira 13,000 Eter telah dilombong setiap hari. Kini, jumlah ini akan berkurangan kepada kira-kira 1,600 Eter setiap hari. Ini adalah satu lagi implikasi kenaikan harga penggabungan kerana tekanan jualan akan berkurangan dengan ketara ke atas Ethereum daripada pelombong yang menjual ganjaran mereka.

Dari perspektif teknikal, mula-mula nampaknya pasaran sudah mempunyai harga acara ini kerana dalam beberapa jam pertama selepas penggabungan, kami tidak mengalami sebarang turun naik ketara yang dijangkakan ramai. Pada rangka masa harian, terdapat contoh yang jelas bagi corak segi tiga simetri. Lembu jantan tidak sabar-sabar memerhatikan carta ini kerana pecahan di atas segi tiga ini mungkin memberi laluan kepada julat tertinggi baharu. Ramai menjangkakan penembusan di atas segi tiga ini kerana MA9 dan kelihatan bersedia untuk menyeberangi di atas MA50 yang akan menandakan isyarat beli yang kukuh. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, beruang mendapat laluan mereka apabila corak segi tiga rosak dan kami merempuh belakang di bawah $1,500 menyebabkan MA9 dan MA50 menyimpang. Bulls akan berharap bahawa kita boleh mendapatkan sedikit masa ke arah julat sokongan $1,400 – $1,450. Sebab penurunan itu sebahagian besarnya tidak diketahui namun ramai spekulator percaya bahawa ia disebabkan oleh peniaga yang memunggah ETH yang mereka beli sebelum ini untuk membuat spekulasi pada fork. Sebab lain mungkin kerana harga sebelum ini disokong oleh pedagang yang membeli atau meminjam ETH tambahan untuk menuntut Ethereum tambahan semasa kami beralih kepada Bukti Pegangan. Kini, peniaga ini menjual lebihan ETH ini menyebabkan harga jatuh ke tahap permintaan yang lebih rendah semasa.

Lihat carta di TradingView laman web ini.