Pasukan

Keluar dari Kuali, Ke Dalam Api

Dari segi gambaran makroekonomi global, dua minggu kebelakangan ini adalah ribut api. Minggu lalu, kerajaan UK mengumumkan rancangan untuk pemotongan cukai yang tidak dibiayai dan pinjaman kerajaan tambahan dalam 'bajet mini'. Ini menyebabkan penurunan drastik dalam keyakinan pasaran. Akibatnya, Pound jatuh ke paras rendah sejarah berbanding dolar AS di bawah $1.04. Kemeruapan yang sedang berlaku dalam pasaran kewangan tidak pernah berlaku sebelum ini dan serupa dengan apa yang biasa kita alami dalam dunia mata wang kripto.

Semalam, untuk mencuba dan menghentikan penjualan, Bank of England mengubah arah dan mengumumkan bahawa ia akan terlibat dalam operasi pasaran. Ini akan melibatkan pembelian bon kerajaan UK bertarikh lama (dikenali sebagai gilts) dalam usaha untuk menghentikan penjualan kebakaran yang menjejaskan pemain kewangan utama seperti Dana Pencen.

Dengan operasi pasaran ini, kemungkinan besar paras inflasi UK akan merosot lebih tinggi daripada paras yang menarik perhatian mereka pada masa ini. Persoalannya kini menjadi, apakah bank pusat seterusnya yang akan berkelip dan bagaimana kekacauan pasaran berterusan ini akan memberi kesan kepada pasaran Crypto dan lain-lain? 

Sejak beberapa hari lalu, Crypto dan pasaran yang lebih luas telah bertahan dengan agak baik memandangkan keadaan gambaran ekonomi yang lebih luas. Walau bagaimanapun, dengan kemelesetan yang menjulang kemungkinan satu lagi kaki ke bawah kelihatan semakin berkemungkinan. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini kita telah melihat korelasi langsung antara tahap inflasi dan harga mata wang kripto tertentu. Apabila data inflasi AS masuk pada 13 September pada 8.3%, 0.2% lebih tinggi daripada jangkaan, harga Bitcoin menyusut 5% dalam beberapa minit. 

Sesetengah peramal pasaran beranggapan bahawa Rizab Persekutuan akhirnya perlu memutar dan melonggarkan dasarnya, mengundang inflasi yang lebih tinggi tetapi memelihara sistem kewangan global. Walau bagaimanapun, sedikit dalam komunikasi Fed setakat ini membayangkan bahawa ini sama ada berkemungkinan atau akan berlaku tidak lama lagi. Akhirnya, sama ada keputusan akan mempunyai akibat yang ketara untuk semua pasaran kewangan, termasuk mata wang kripto. Seperti yang dinyatakan, penangguhan pasaran dan kembali ke pasaran 'naik sahaja' nampaknya tidak mungkin pada masa hadapan yang boleh dijangka.

Lihat carta di TradingView laman web ini.