Pasukan

Masa Powell

Dua minggu yang lalu agak tenang kerana Bitcoin didagangkan dalam julat $16,000 hingga $17,500. Nampaknya kesan penularan daripada keruntuhan FTX perlahan-lahan mula pudar, namun dalam beberapa hari lalu lebih banyak maklumat telah muncul di sekitar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dan potensi ketidakmampuan bayarnya.

Pada hari Rabu GBTC ditutup turun -7.42%, memberikan bakal pembeli rekod diskaun 43% pada Bitcoin. Ramai yang membuat hipotesis bahawa pelabur institusi besar membuang saham ETF untuk menampal lubang dalam kunci kira-kira mereka dan mengekalkan kesolvenan. Lagipun, sejak itu telah didedahkan bahawa ramai pemain institusi, seperti syarikat induk Grayscale (Kumpulan Mata Wang Digital), mempunyai pendedahan yang ketara kepada FTX dan syarikat bersekutunya. Anda akan menganggap bahawa pelabur akan berpusu-pusu untuk membeli pada tahap diskaun ini, namun Grayscale kini sedang disaman oleh dana lindung nilai Fir Tree untuk menyiasat kemungkinan salah urus dan konflik kepentingan. Berkemungkinan ramai pelabur akan menunggu keputusan litigasi ini sebelum membuat keputusan muktamad. 

Dalam berita lain, Jerome Powell, pengerusi Rizab Persekutuan (Fed), memberi ucapan pada 30 November di mana beliau memperincikan bahawa kenaikan kadar 50 mata asas akan datang. Menariknya, ini serta-merta menyebabkan lonjakan dalam aset risiko dan ekuiti, bertentangan dengan ramalan teori makroekonomi. Ini berkemungkinan disebabkan oleh pasaran bertindak balas terhadap kebarangkalian "jeda" yang lebih tinggi (tempoh di mana bank pusat mengekalkan kadar tetap untuk menilai sama ada dan cara polisinya berfungsi) berdasarkan Powell yang menunjukkan bahawa kenaikan kadar pada masa hadapan mungkin kurang ketara. Walau bagaimanapun, nampaknya pasaran terlalu bertindak balas terhadap berita ini kerana keuntungan dalam ekuiti berikutan ucapan itu telah dihapuskan kerana S&P500 telah diperbetulkan ke tahap sebelum ucapan itu.

Dari perspektif teknikal, penurunan harga akan mengharapkan penembusan di bawah paras sokongan $15,500 yang berkemungkinan membawa paras terendah pasaran baharu yang tidak dilihat sejak 2020. Sokongan ini telah bertahan sejak kemas kini pasaran terakhir kami namun ia masih belum diuji semula. Selain itu, sejak kemas kini terakhir kami di mana MACD pada mulanya melepasi garis isyaratnya, momentum menaik jangka pendek telah dimainkan dan histogram kekal menaik. Satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah Indeks Aliran Wang (MFI) telah menunjukkan arah aliran menaik sejak ia melantun daripada paras terlebih jual pada awal November. Jika trend ini terus bermain dan pengayun bergerak ke arah 80, pedagang mungkin melihat untuk keluar dari posisi beli dan mula mencari entri pendek.

Dua acara utama untuk ditonton dalam minggu-minggu akan datang ialah pengumuman 13 Disember mengenai inflasi IHP AS dan pengumuman 14 Disember Rizab Persekutuan mengenai kadar. Jika inflasi menjadi lemah, kemungkinan aset berisiko dan pasaran ekuiti akan menyaksikan sekurang-kurangnya peningkatan jangka pendek dalam momentum kenaikan harga. Angka inflasi mungkin akan menentukan keputusan Fed pada kadar pada hari berikutnya dan akan menentukan sama ada mereka berpegang pada kenaikan 50 mata asas yang dibayangkan oleh Powell. Kedua-dua acara ini akan mempunyai pengaruh besar terhadap hala tuju pasaran jangka pendek. Walau bagaimanapun, jika GBTC terus menyerah dan dana itu benar-benar berehat, masa depan jangka pendek akan menjadi suram untuk crypto.

Lihat carta di TradingView laman web ini.