Pasukan

Rehat Akhirnya!

Dua minggu terakhir dalam kripto agak kurang menentu berbanding dua minggu sebelumnya dan akhirnya kelihatan seperti kami mendapat penangguhan. Operasi pasaran di mana Bank of England mula terlibat nampaknya telah berjaya dalam menyejukkan penjualan pound kerana ia telah mendapat sedikit sokongan berbanding dolar. Ini nampaknya, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, membawa ketenangan kepada pasaran kewangan. Selepas itu, Bitcoin kekal stabil kerana ia telah didagangkan dalam julat $18,000 hingga $20,500. Ini datang sebagai satu perubahan yang mengalu-alukan kepada perubahan harga yang besar yang telah kami perhatikan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Dari perspektif teknikal, nampaknya harga Bitcoin mungkin menghampiri titik tumpu kerana ia adalah mata wang yang berada tepat pada julat sokongan utama $17,600-$18,500. Beruang akan berharap bahawa kita kehilangan julat ini dan melihat satu lagi kaki ke bawah. Kehilangan julat ini akan membawa paras terendah yang tidak pernah dilihat oleh pasaran sejak 2020, mungkin sekitar julat $15,800-$16,100, dan akan mengakibatkan prospek pasaran jangka pendek yang suram untuk crypto. 

Walaupun harga Bitcoin agak stabil sejak dua minggu lalu, carta mingguan Bitcoin menunjukkan bahawa kita mungkin bersedia untuk beberapa bunga api. Kenaikan harga akan mendapat ketenangan dalam fakta bahawa carta mingguan menunjukkan contoh jelas tentang baji jatuh. Penembusan di atas baji ini boleh menandakan perubahan dalam sentimen pasaran dan membolehkan Bitcoin meningkat ke arah julat tertinggi baharu, membolehkan kenaikan harga untuk menuntut semula beberapa kelemahan terhadap penurunan. Satu lagi penunjuk kenaikan harga yang memberikan sokongan kepada idea ini ialah hakikat bahawa Indeks Kekuatan Relatif (RSI) Bitcoin pada carta mingguan telah berlegar di sekitar tahap terlebih jual untuk beberapa waktu yang menunjukkan bahawa kita mungkin bersedia untuk pembalikan dan perubahan dalam sentimen.

Satu lagi perkara penting yang perlu diperhatikan ialah angka inflasi. Inflasi CPI AS baru sahaja mencapai 8.2% untuk bulan September, 0.1% lebih tinggi daripada 8.1% yang dijangkakan. Walaupun ini hanyalah sedikit sisihan daripada nilai yang dijangkakan, kami telah melihat dalam beberapa bulan kebelakangan ini bagaimana paras inflasi yang masuk lebih tinggi sedikit daripada jangkaan boleh membawa kesan yang ketara kepada pasaran kewangan, termasuk kripto. Nampaknya kenaikan kadar Fed tidak banyak membantu mengurangkan inflasi teras setakat ini dan jangkaan pasaran terhadap kenaikan kadar selanjutnya adalah kukuh. Sementara itu dan walaupun penjualan pound semakin perlahan, pasaran sentiasa memantau dengan teliti apa yang akan berlaku dengan krisis Dana Pencen UK yang semakin meningkat. Pada peringkat makro, perkara mungkin akan mula menarik.

Walau apa pun, sama ada kesakitan atau keuntungan, kemungkinan besar kita akan mempunyai idea yang lebih jelas tentang apa yang akan berlaku pada masa penutupan mingguan berlaku pada hari Ahad.

Lihat carta di TradingView laman web ini!