Pasukan

Kebangkitan Semula

Dalam dua minggu lalu, pasaran telah menyaksikan peningkatan ketara dalam momentum kenaikan harga menyebabkan ramai yang percaya bahawa cadangan 'gelembung gema' yang diramalkan ramai untuk 2023 mungkin benar-benar berlaku.

Pada mulanya tidak jelas apa yang mendorong momentum ini tetapi pasaran semakin yakin bahawa CPI akan terus menurun, serta peningkatan kecairan sementara terima kasih kepada yang berterusan. Siling Hutang AS meningkatkan krisis, nampaknya menjadi faktor penting. Data CPI AS yang diterbitkan pada 12 Februari adalah sejajar dengan jangkaan dengan pengurangan 0.1%. Terdapat bukti untuk mencadangkan bahawa jika inflasi CPI terus jatuh dalam kenaikan 0.1% M/M, dan jika ramalan kemelesetan berlaku seperti yang dijangkakan, maka FED berpotensi mencapai sasaran 2% Y/Y sejurus Mei. Perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah ini adalah cetakan CPI terakhir yang akan dikira berdasarkan metodologi semasa yang mengambil kira dua tahun data. Data Februari akan dikira pada satu tahun data yang bermaksud bahawa cetakan CPI 2023 akan datang akan berdasarkan penggunaan pada 2021 sahaja. Mempertimbangkan data 2021 dan bukannya 2020 dan 2021 berkemungkinan akan menurunkan angka CPI yang akan datang ke bawah penganalisis terkemuka untuk mempercayai bahawa FED sememangnya merekayasa pivot.

Satu peristiwa yang boleh menghentikan perhimpunan buat sementara waktu ialah Genesis, anak syarikat Kumpulan Mata Wang Digital, hari ini memohon kebankrapan bab 11. Terdapat tanda-tanda bahawa ini akan datang apabila diskaun pada $GBTC melebar kepada -43% sejak beberapa hari kebelakangan ini kerana ramai yang bimbang bahawa keruntuhan Genesis boleh memberi kesan penularan pada Skala Kelabu. Walau bagaimanapun, dari tafsiran awal, nampaknya pasaran sudah pun mempunyai harga acara ini kerana masih belum ada sebarang kesan ketara ke atas harga. Secara tradisinya, berita sebegini akan memberi impak yang besar kepada pasaran. Ini adalah tanda kenaikan harga kerana ia menunjukkan pasaran mempunyai kekuatan yang mencukupi pada masa ini untuk menahan berita seperti ini.

Dari perspektif teknikal, Bitcoin tercetus daripada corak baji jatuh dan merobek melebihi $20,000. Bulls akan mengharapkan penutupan mingguan di atas rintangan $21,000 yang akan mencerahkan jalan ke arah $28,700 yang merupakan garis leher kepala dan bahu sebelumnya dan tahap anjakan Fibonacci 61.8% daripada $3,782 2020 rendah kepada $69,000 2021 tinggi. Bears akan menyokong ramalan teori Elliot Wave bahawa rali yang diperhatikan adalah sebahagian daripada pembetulan Wave 4. Ini bermakna pasaran berpotensi masih mempunyai penjualan Wave 5 yang akan datang yang akan menguji tahap terendah. Carta mingguan Bitcoin di atas menunjukkan bahawa momentum kenaikan harga yang dialami pasaran pada tahun 2023 terletak dalam sempadan Wave 4 yang bermaksud bahawa pasaran mungkin belum keluar dari hutan lagi. 

Acara penting untuk ditonton dalam minggu-minggu akan datang ialah mesyuarat FOMC pada 1 Februari. Berikutan mesyuarat ini, FED akan mengeluarkan unjuran untuk Kadar Dana Persekutuan pada suku tahun akan datang yang akan mempunyai kaitan yang signifikan terhadap hala tuju pasaran jangka pendek. Kemeruapan akan tinggi pada masa ini dan berhati-hati harus dilakukan apabila memasuki kedudukan.

Lihat carta di TradingView laman web ini.