Pasukan

Masa untuk berubah?

Dua minggu lalu ialah dua minggu lagi turun naik yang rendah, menjadikan Oktober bulan dengan turun naik terendah untuk beberapa waktu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa hari lepas, Bollinger Band atas dan bawah telah mula menyimpang, membayangkan turun naik mula meningkat. Ramai peniaga aktif akan gembira melihat perubahan daripada pasaran sisi yang kami alami dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Dari sudut pandangan teknikal, kenaikan harga akan bergembira dengan hakikat bahawa kami akhirnya membalikkan rintangan $20,500 kepada sokongan dan sejak itu telah menguji semula tahap itu. Bulls kini akan memerhatikan paras $22,800 yang mereka harapkan untuk beralih untuk menerangi jalan ke arah $24,000. Walau bagaimanapun, kejatuhan di bawah paras $20,500 akan menyaksikan kembali kepada julat yang sebelum ini kami lepaskan. Beruang akan berharap untuk melihat penembusan di bawah paras sokongan $18,200 yang berkemungkinan akan menyebabkan paras terendah tahunan baharu. Satu lagi penunjuk penting yang perlu diperhatikan ialah MACD. Pada masa ini, terdapat sebaran yang sangat kecil antara garis MACD dan garis isyarat. Jika MACD melintasi di bawah garis isyarat, ini akan memberikan sokongan kepada idea bahawa kita sedang menuju kembali ke julat $18,000-$20,500.

Dalam berita lain, peletakan jawatan Perdana Menteri UK Liz Truss nampaknya telah memulihkan sedikit keyakinan dalam pasaran. Akibatnya, Pound telah memperolehi beberapa landasan yang serius kembali berbanding dolar. Ia kini didagangkan pada sekitar $1.16, paras tertinggi sejak 'bajet mini' bencana diumumkan. Dengan Perdana Menteri yang baru dipilih Rishi Sunak yang mempunyai latar belakang dalam perbankan dan kewangan, beliau berharap beliau mempunyai pemahaman yang kukuh tentang kepentingan menstabilkan inflasi dan ekonomi. Jika kerajaannya boleh melakukan ini, kita mungkin bersedia untuk prospek pasaran yang lebih menaik dalam beberapa bulan akan datang.

Selain itu, pengawal selia UK telah digesa untuk memudahkan keperluan cagaran untuk mengelakkan letupan dana pencen. Peserta pasaran akan memerhatikan perkara ini dengan teliti kerana kejatuhan dana pencen UK yang besar akan menghantar gelombang kejutan ke seluruh sistem kewangan dan akan menandakan prospek jangka pendek yang suram untuk ekonomi. 

Walau apa pun, kemungkinan besar dalam minggu dan bulan akan datang, hasil peristiwa makro penting akan menentukan hala tuju pasaran. Sama ada ia kembali kepada 'up-sahaja' atau lebih huru-hara, keadaan benar-benar mula menjadi panas.

Lihat carta di TradingView laman web ini.