Pasukan

Tahun Angsa

Pada 13 dan 14 Disember masing-masing, Biro Perangkaan Buruh dan Rizab Persekutuan (FED) menerbitkan pengumuman mereka mengenai angka inflasi dan kadar faedah. Inflasi CPI AS jatuh pada 7.1%, kurang daripada 7.3% yang dijangkakan. Oleh itu, FED kekal pada kenaikan 50 bps yang dibayangkan sebelum ini. Walaupun pasaran melihat lantunan kecil berhubung dengan peristiwa ini, ia telah diperbetulkan kembali ke tahap awal Disember selepas pelbagai khabar angin mula tersebar di sekitar Binance.

Sesetengah peniaga bimbang bahawa stablecoin milik Binance, BUSD, menghadapi masalah kerana permodalan pasarannya menurun dengan cepat sebanyak $3 bilion. Kegilaan media sosial berlaku di mana ramai yang mempersoalkan kesolvenan Binance. Pada hakikatnya, ini ternyata merupakan tindak balas yang berlebihan kerana Binance hanya membeli $3 bilion USDC dengan BUSD (dengan itu menurunkan had pasaran) di kaunter untuk menghormati pengeluaran USDC di bursa. Selepas khabar angin potensi insolvensi FTX mula berkembang, rizab pertukaran telah habis lebih 90% dalam masa 48 jam. Namun selepas soalan dibangkitkan mengenai kesolvenan Binance, rizab mereka hanya jatuh kira-kira 6%. Terima kasih kepada sistem rizab bukti Merkle Tree Binance, data dalam rantaian menunjukkan bahawa larian pada rizab mereka telah dihentikan bermakna pertukaran mata wang kripto terbesar adalah selamat, sekurang-kurangnya buat masa ini. 

Dari perspektif teknikal, carta harian Ethereum telah terikat dengan turun naik yang rendah selama beberapa minggu dan telah didagangkan antara tahap sokongan dan rintangan utama. Pedagang mungkin melihat untuk pergi membeli jika pasaran menembusi di atas tahap rintangan $1,350 kerana ia adalah udara bersih ke arah tahap 1.618 Fibonacci. Sebaliknya, jika harga menembusi di bawah paras sokongan $1,080, ramai pedagang akan melihat untuk merosot kerana kehilangan tahap ini berkemungkinan akan membawa paras terendah baharu di bawah $1,000. Sementara itu, RSI Ethereum kekal neutral, tidak memberikan sebarang sokongan penting untuk kedua-dua senario. 

2022 secara keseluruhannya telah menjadi tahun "Angsa Hitam" untuk kripto. Daripada kejatuhan LUNA dan FTX kepada ketidaksolvenan Three Arrows Capital dan BlockFi, keseluruhan ruang crypto telah mengalami kemerosotan yang serius dalam kredibilitinya. Walau bagaimanapun, di bawah pengawasan yang semakin meningkat daripada kerajaan dan pengawal selia, jika industri itu akan bertahan dalam jangka panjang, kunci utamanya ialah mana-mana pemain yang menipu dan muflis dikeluarkan dan dipertanggungjawabkan. Dengan persekitaran makro yang masih kelihatan mencabar, kami masih boleh kekal berharap bahawa 2023 sekali lagi akan menjadi tahun kegemilangan.

Lihat carta di TradingView laman web ini.