Pasukan

Antara BlackRock dan Tornado

Hubungan antara kewangan tradisional dan kripto lebih berkait rapat berbanding sebelum ini apabila permintaan institusi untuk kelas aset berharga kami meningkat dengan pesat. Minggu lalu kami melihat BlackRock, pengurus aset terbesar di dunia dengan kira-kira $8.5 bilion di bawah pengurusan, menyokong bitcoin dengan menawarkan kepercayaan peribadi bitcoin spot kepada pelabur mereka yang berpangkalan di AS. Sebagai pengurus aset terbesar di dunia, kemungkinan besar semua pesaing mereka akan segera mengikutinya untuk memastikan mereka turut menawarkan keupayaan kepada pelanggan mereka.

Untuk menyediakan akses tambahan, BlackRock juga bekerjasama dengan Coinbase untuk menyediakan infrastruktur untuk pelanggan institusi mereka untuk melabur dalam aset kripto. Perisian pengurusan portfolio terkemuka industri BlackRock, Aladdin, digunakan oleh lebih 200 pelabur institusi terbesar di dunia dan mengurus lebih $21 trilion dalam aset. Aladdin dan Coinbase akan menggabungkan kuasa untuk menawarkan sistem pengurusan portfolio yang lancar untuk crypto, dengan Coinbase mengendalikan pelaksanaan dan penjagaan aset manakala Aladdin akan mengendalikan aspek pengurusan portfolio melalui antara muka Aladdin. Boleh dikatakan ini adalah langkah utama dalam membuktikan kesahihan bitcoin, terutamanya dengan BlackRock menjadi pengaruh utama dalam pelaburan ESG. Ia juga mempamerkan permintaan untuk pendedahan kepada aset daripada pelanggan institusi BlackRock.

Tornado Cash – perkhidmatan pencampuran popular yang membolehkan privasi dalam rantaian – mendapat kecaman hebat minggu lalu daripada kerajaan di seluruh dunia. Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) Jabatan Perbendaharaan AS membenarkan protokol tersebut – membawa kepada mana-mana orang Amerika yang menggunakan tapak tersebut melanggar undang-undang sekatan. Sekatan itu dihujahkan kerana jumlah dana haram yang didakwa tinggi dicuci melalui protokol dan untuk menghalang kumpulan penggodam, seperti Kumpulan Lazarus, daripada mencuci dana crypto yang dicuri. Pihak berkuasa Belanda menahan salah seorang pemaju protokol dan telah menyatakan mereka akan mengambil tindakan selanjutnya terhadap DAO yang mungkin membolehkan pengubahan wang haram. Mungkinkah ini permulaan perang terhadap Kewangan Terdesentralisasi (DeFi)?

Implikasi dikaitkan dengan, atau dilihat memudahkan aktiviti dalam rantaian, dengan dompet yang berkaitan dengan Tornado Cash juga telah mendorong protokol "terdesentralisasi" untuk melarang alamat daripada menggunakan perkhidmatan mereka untuk kekal mematuhi badan kawal selia. Disebabkan oleh ketelusan dan kebolehaksesan kripto, mana-mana individu boleh menghantar apa sahaja ke mana-mana alamat dompet, dengan pemilik tidak dapat menghentikan dompet mereka daripada menerima transaksi.

Pengharaman Tornado Cash mencetuskan serangan pengeluaran daripada protokol ke dompet persona terkenal, seperti Jimmy Fallon dan Dave Chappelle, menyebabkan mereka melanggar undang-undang sekatan dan boleh dihukum sehingga 30 tahun penjara… dari segi teknikal. Aave, protokol peminjaman dan peminjaman yang popular, mengharamkan dompet pengasas Tron, Justin Sun, kerana dia telah dihantar dana daripada Tornado Cash oleh entiti yang sama tidak diketahui.

Tindakan Aave mengharamkan alamat dompet telah mencetuskan kekecohan dalam komuniti crypto, dengan ramai individu meragui betapa terdesentralisasi protokol ini sebenarnya dengan keupayaan mereka untuk campur tangan dan mengharamkan alamat dompet. Beberapa pengulas berpendapat tindakan penyerahan kerajaan benar-benar bercanggah dengan etos crypto dan DeFi. Coin Centre, kumpulan advokasi privasi kripto, telah menyatakan mereka akan mencabar sekatan itu kerana ia “melebihi kuasa berkanun [OFAC]”.

Sejak kripto bermula, negara-negara yang menggunakan kripto untuk kepentingan mereka sendiri dilihat sebagai bos terakhir sebelum diterima pakai secara global. Minggu lepas Iran membiayai import bernilai $10 juta menggunakan crypto. Penggunaannya telah dicetuskan kerana mereka menjadi negara kedua paling dibenarkan di dunia di belakang Rusia - mengehadkan keupayaan mereka untuk berdagang dengan negara lain menggunakan sistem perbankan sedia ada. Salah seorang menteri negara itu juga menyatakan bahawa "Menjelang akhir September, penggunaan mata wang kripto dan kontrak pintar akan digunakan secara meluas dalam perdagangan asing dengan negara sasaran."

Peningkatan penggunaan kripto dari negara seperti Iran boleh dilihat sebagai pedang bermata dua. Ia menunjukkan prinsip utama kedaulatan dan kesaksamaan di mana setiap individu harus mempunyai hak untuk memindahkan nilai. Walau bagaimanapun, bergantung pada keutamaan geopolitik anda ia boleh dianggap hanya berguna oleh mereka yang tidak diterima ke dalam sistem dan boleh dikatakan orang yang salah.

Kes penggunaan yang meningkat dalam kelaziman ini juga boleh memberikan kepercayaan lebih lanjut kepada kerajaan untuk mengharamkan dan mengawal selia kripto dengan hujah dan kad truf keselamatan negara. Sebaliknya, Ukraine telah menggunakan kripto untuk mengumpul derma melebihi $100 juta untuk membantu perjuangan mereka menentang Rusia – yang mungkin akan dilihat sebagai positif oleh orang yang sama yang mengecam penggunaannya oleh Iran. Seperti mana-mana teknologi, penggunaan dan pengguna menentukan moralnya, walaupun teknologi sentiasa kekal tidak memihak.

Apabila menganalisis tindakan harga, perkembangan ini tidak mempunyai kesan besar terhadap harga bitcoin. Dari perspektif teknikal, bitcoin diletakkan di antara batu dan tempat yang sukar dalam saluran menaik, dengan tahap $24,500 terbukti sukar untuk dipecahkan. Purata pergerakan 100 Hari juga berlegar pada tahap ini. Penutupan jangka masa yang lebih tinggi di atas paras ini boleh menjadi petunjuk kukuh bahawa rali itu boleh diteruskan dengan sasaran seterusnya berkemungkinan paras $28,000 di mana lilin tahunan 2021 dibuka dan tempat kami disatukan sepanjang musim panas 2021. Penolakan dari sini boleh menyaksikan kami menguji semula tahap yang lebih rendah dan Purata pergerakan 200 minggu yang terletak sekitar $23,000.

Walau bagaimanapun, dengan ketakutan dan ketamakan mencapai tahap tertinggi yang dilihat dalam 4 bulan lalu dan Dogecoin dan Shiba Inu mengepam dengan kuat, ini adalah petanda bahawa puncak pasaran interim mungkin terbentuk. S&P 500 juga menyentuh beberapa rintangan yang kuat di sekitar paras $4,300 dan dengan penglibatan institusi yang lebih jauh dan sistem pengurusan portfolio yang saling berkaitan, penolakan daripada tahap ini boleh menjadi pemangkin untuk kembali ke tahap yang lebih rendah – dengan kripto berpotensi menerima kesan paling teruk.

Bina peraturan dan automatikkan dagangan BTC anda sekarang menggunakan Coinrule! (https://coinrule.com/)