Pasukan

Fuh! No 10 Berturut-turut

Keluhan lega kedengaran bergema melalui rantaian blok apabila penurunan pasaran selama 9 minggu berturut-turut berakhir apabila lilin mingguan ditutup hijau pada malam Ahad. Ini menimbulkan persoalan: adakah kita telah menjumpai bahagian bawah kita atau adakah ini satu rali yang melegakan sebelum satu lagi kaki turun? Penguasaan Bitcoin telah melonjak kepada 47% daripada paras terendah Januari sebanyak 40% – mempamerkan penerbangan ke keselamatan dalam pasaran sejak beberapa bulan lalu, atau keluarnya kecairan daripada alt coin dan pasaran crypto secara amnya. 

Bitcoin telah mendapat sokongan sekitar $28,000, ini juga merupakan nisbah emas Fibonacci 0.618 tahap anjakan – isyarat berpotensi bahawa bahagian bawah interim telah ditemui. Walau bagaimanapun, dengan Fed telah memulakan pengetatan kuantitatif pada 1 Jun, impak sekuriti hutang bernilai $95 bilion yang telah dinyatakan oleh Fed yang akan mereka jual setiap bulan masih belum benar-benar dirasai. Pelepasan oleh Fed ini akan mendorong aset berisiko lebih rendah apabila aktiviti ekonomi menjadi perlahan dan kecairan menyusut dalam usaha untuk memerangi inflasi yang tinggi. 

Apabila membuat hipotesis di mana bahagian bawah yang lain adalah wajar untuk mengambil perhatian lokasi purata bergerak 200 minggu (WMA). 200 WMA telah terbukti sebagai penunjuk yang boleh dipercayai bagi bahagian bawah pasaran beruang bitcoin serantau. Pada tahun 2015, bitcoin mencapai titik terendah dan mendapat sokongan pada 200 WMA pada kira-kira $200. Pada penghujung 2018, bitcoin sekali lagi mendahului dan mendapat sokongan pada 200 WMA pada $3,150. Dalam kemalangan Covid pada bulan Mac 2020, bitcoin menguji semula 200 WMA, tetapi secara ringkas menembusi selama seminggu pada $5,500 – akhirnya mencecah paras terendah kira-kira $3,800. Hari ini, 200 WMA berada pada $22,300. Bolehkah ini menjadi lantai bitcoin seterusnya?

Bertemu dengan lokasi semasa 200 WMA, Asas Kos Dalam Rangkaian bitcoin pada masa ini ialah $23,800. Dari segi sejarah, pembelian dalam kedua-dua 200 WMA dan rantau Asas Kos Dalam Rangkaian telah sangat menarik dari perspektif risiko/ganjaran. Sebaliknya, masa-masa ini selalunya apabila ia merasakan crypto akhirnya berakhir dan memerlukan kekuatan psikologi yang serius untuk menekan butang hijau. Kali terakhir bitcoin memasuki wilayah ini adalah semasa kejatuhan Covid pada Mac 2020 dan akhirnya menjadi peluang belian tertinggi bagi pelabur yang cukup berani untuk mengambilnya semasa penyerahan pasaran puncak dan ketakutan, mengakibatkan dagangan bitcoin di bawah $6,000 selama seminggu.   

Minggu ini, Bitfinex longs juga mencapai paras tertinggi sepanjang masa dengan kira-kira 90,000 kontrak BTC bersamaan dengan $2.7 bilion. Nilai tertinggi sepanjang masa sebelumnya iaitu kira-kira 54,000 kontrak ialah 22 Julai 2021, yang menandakan permulaan kenaikan bitcoin ke tahap tertinggi baharu sepanjang masa. Persoalannya ialah: adakah peniaga-peniaga ini hanya melindung nilai telah pun mencairkan kedudukan spot mereka? Atau lebih optimistik, adakah mereka menggandakan dengan jangkaan sejarah berulang, kerana mereka meramalkan pasang surut dan bahagian bawah bitcoin telah berlalu?  

Tidak kira sama ada bahagian bawah berada dalam atau lebih banyak kelemahan berada di kaki langit, peserta pasaran yang purata kos dolar pada tahap ini berkemungkinan besar akan mengalami usaha yang menguntungkan jika tempoh masa mereka adalah beberapa tahun. Sebagai pelabur yang bijak pernah berkata "sudah tiba masanya di pasaran, bukan masa pasaran".