Pasukan

Rintangan kepada Perubahan

Julai adalah bulan yang meyakinkan untuk crypto, dan pasaran kewangan secara amnya, dirangsang oleh Rizab Persekutuan memutuskan kenaikan kadar 0.75% sudah memadai untuk memperlahankan inflasi. Mereka juga menyatakan kadar dana persekutuan 2.25-2.50% kini neutral - tidak lagi menyumbang kepada pertumbuhan atau penguncupan dalam ekonomi. Ini menyebabkan pasaran rali pada jangkaan mungkin tidak banyak lagi kenaikan kadar dan kemungkinan yang paling teruk mungkin berlaku di belakang kita.

Tahun lepas, Julai menandakan bahagian bawah pembetulan musim panas dan permulaan rali yang menghasilkan paras tertinggi baharu sepanjang masa. Tahun ini, Julai menyaksikan keuntungan bulanan sebanyak 16.6% untuk bitcoin – keuntungan bulanan tertinggi sejak Oktober 2021. Ini diatasi oleh keuntungan bulanan monumental eter kira-kira 57% – yang terbesar sejak keuntungan 2021% Januari 78 dan bulan kelima terbaik sepanjang masa lalu 5 tahun. Carta ETH/BTC menyampaikan tontonan ini dengan baik. Ether dihargai sebanyak 28% berbanding BTC sejak awal bulan Jun – menunjukkan peningkatan peningkatan Ethereum berbanding rakan sejawatannya yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, minggu lepas ia adalah Ethereum Classic (ETC), yang menyaksikan keuntungan terbesar. ETC menyaksikan lonjakan 94% dalam masa 4 hari, dengan harga masih didagangkan dalam 20% daripada paras tertinggi. Ia disyaki ini disebabkan oleh The Ethereum Merge yang akan menyebabkan Ethereum beralih daripada bukti-pegangan kepada bukti-kerja (POW). Ini akan menyebabkan peralatan mahal pelombong Ethereum, yang digunakan untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang digunakan dalam POW, usang dan hasil tahunan pelombong bernilai $18 bilion hilang. Sebaliknya, Ethereum Classic akan kekal sebagai bukti kerja, mendorong pelombong Ethereum untuk menggunakan peralatan mereka untuk melindungi rantaian Ethereum Classic. Walau bagaimanapun, hasil perlombongan Ethereum Classic berjumlah hanya 3% daripada Ethereum.

AntPool, salah satu kolam perlombongan terbesar dan gabungan Bitmain, pengeluar peralatan perlombongan besar, mengumumkan ia akan melabur $10 juta untuk membangunkan dan mencipta aplikasi baharu pada ekosistem Ethereum Classic dalam usaha untuk meningkatkan penggunaan blockchain, dan penjualan pelantar mereka. Bitmain juga menyatakan mereka akan menerima pembayaran untuk jentera mereka di DLL. Adakah fundamentalis Ethereum akan menang? Pada 2 Ogos, jumlah nilai terkunci (TVL) ETC berjumlah $230,000 dan volum urus niaga ialah $162 juta berbanding volum urus niaga $57 bilion TVL dan $3.8 bilion ETH. Mereka yang setia akan memerlukan beberapa kesan rangkaian yang serius untuk menangkap sebarang bahagian pasaran.

Fidelity telah menyatakan bahawa bitcoin akan menjadi satu-satunya produk kripto 401(k) yang akan mereka tawarkan dengan had peruntukan 20% bagi setiap portfolio. Ia boleh dikatakan bahawa ini adalah langkah besar ke arah yang betul dengan pengurus aset raksasa, seperti Fidelity, mempercayai bitcoin adalah produk yang sesuai untuk rancangan persaraan. Sebaliknya, ia juga menunjukkan ruang selebihnya secara amnya dianggap sebagai tidak terbukti dan tidak dipercayai. Pendapat ini disuarakan oleh tiga senator anti-crypto Amerika minggu ini yang menganggap langkah Fidelity untuk memasukkan bitcoin sebagai "sangat membimbangkan".

Keraguan institusi terhadap altcoin boleh difahami apabila mempertimbangkan penghindaran risiko institusi. Sifat ruang kripto yang baru muncul di mana pendekatan "bina dengan pantas dan pecahkan sesuatu", yang kadangkala boleh diambil kesempatan, juga merupakan penghalang. Insiden seperti eksploitasi $190 juta ke atas jambatan token popular Nomad yang berlaku minggu ini adalah contoh. Solana juga mengalami masalah minggu ini dengan dompet Solana, Phantom, Slope dan Trust Wallet yang popular, yang dieksploitasi dengan dana pengguna mereka disalirkan daripada lebih 8,000 dompet.

Selepas kejatuhan CeFi dan kini pelanggaran pada dompet panas ini, keselamatan aset crypto telah menjadi keutamaan yang lebih besar untuk semua pengguna crypto. Ledger, penyedia dompet perkakasan yang popular, telah menepati masa dengan sempurna perbincangan khabar anginnya untuk mendapatkan tambahan $100 juta dalam pembiayaan. Dikhabarkan pusingan itu akan berada pada penilaian yang lebih tinggi daripada kenaikan $380 juta mereka sebelum ini pada penilaian $1.5 bilion pada Jun lalu – mempamerkan permintaan yang semakin meningkat untuk melindungi kekayaan crypto walaupun semasa kemelesetan pasaran ini.

Syukurlah, penentangan terhadap perubahan boleh memberikan peluang yang menguntungkan kerana kumpulan itu menjauhi aset "berisiko". Perincian Howard Marks dalam bible pelaburannya, "The Most Important Thing", bahawa pulangan terlaras risiko tertinggi diperoleh apabila membeli aset yang dianggap "tidak difahami sepenuhnya, secara asasnya boleh dipersoalkan di permukaan, kontroversi, tidak wajar atau menakutkan, dianggap tidak sesuai untuk portfolio "dihormati" atau baru-baru ini subjek kehilangan pelaburan". Kami tertanya-tanya apakah kelas aset yang memenuhi kriteria ini…

Bina peraturan dan automatikkan dagangan ETH/BTC anda sekarang menggunakan Coinrule! (https://coinrule.com/)