Pasukan

Kadang-kadang Wang Tunai Bukan Sampah?

Ray Dalio, pelabur legenda dan pengasas dana lindung nilai terbesar di dunia Bridgewater Associates, mencipta istilah "tunai adalah sampah". Walau bagaimanapun, boleh dikatakan dalam tempoh 8 bulan yang lalu wang tunai telah mengharungi ribut ekonomi yang terbaik, dengan dolar menjadi yang paling kukuh antara mata wang utama. 

Minggu ini kita melihat contoh berbilang mata wang fiat yang mendapat pukulan teruk berbanding dolar. Indeks Mata Wang Dolar (DXY), yang mengukur kekuatan dolar berbanding enam mata wang lain, mencapai paras tertinggi sejak 2002 minggu ini.

Lira Turki dilaporkan mengalami inflasi tahunan sebanyak 78.6% - tertinggi dalam 24 tahun mengakibatkan penurunan 3% berbanding dolar. Krisis tenaga Eropah yang berterusan telah menyebabkan euro juga menghampiri pariti dengan dolar, dengan penurunan 3.5% dua minggu ketika pelabur mencari keselamatan. Rakyat Argentina telah cuba melarikan diri daripada peso Argentina dengan menukar kepada Tether (USDT) kerana menteri ekonomi mereka digantikan oleh calon yang dianggap kurang prihatin dengan inflasi 60% mereka. Apabila dalam denominasi peso Argentina, ini mendorong harga USDT naik lebih 12% daripada sebelum penggantian.

Walau bagaimanapun, ia bukan semua berita baik untuk Tether. Permodalan pasaran USDT telah terjejas sejak dua bulan lalu, jatuh daripada $83 bilion, pada awal Mei, sebanyak 19% kepada $66 bilion. Sementara itu, Syiling USD (USDC) Circle terus mencatatkan paras tertinggi baharu sepanjang masa dalam permodalan pasaran mencecah $55 bilion minggu ini – menunjukkan bahawa kita mungkin mempunyai stablecoin berbalik di kaki langit.

Peningkatan kos tenaga digabungkan dengan penurunan harga bitcoin telah menyebabkan pelombong cuba mengukuhkan kunci kira-kira mereka sepanjang suku kedua 2022. Secara agregat, pelombong menjual lebih daripada jumlah yang mereka lombong pada bulan Mei dan Core Scientific, yang merupakan bitcoin dagangan awam terbesar penambang dari segi pegangan bitcoin, mengeluarkan berita minggu ini bahawa mereka telah menjual 7,202 bitcoin pada bulan Jun. Penjualan ini telah mengurangkan pegangan mereka sebanyak 79% untuk menampung pembayaran balik hutang dan melabur dalam infrastruktur mereka. Bitfarms juga menjual 3,000 BTC pada bulan Jun – mengurangkan pegangan mereka sebanyak 47%. Compass Mining juga dilaporkan telah kehilangan salah satu kemudahannya kerana tidak membuat pembayaran elektrik dan bayaran hosting kepada pemilik fasilitinya.  

Pelombong Bitcoin adalah yang paling mudah terdedah kepada perubahan harga aset dengan hasil dan margin keuntungan mereka diperoleh daripada harga bitcoin. Semasa pasaran meningkat, objektif pelombong adalah untuk memegang bitcoin sebanyak mungkin – meningkatkan nilai asas aset mereka dan membolehkan mereka mengumpul kewangan tambahan. Insentif ini lebih besar lagi untuk pelombong yang didagangkan secara terbuka kerana nilai saham mereka juga boleh meningkat seiring apabila kunci kira-kira mereka berkembang. Semasa pasaran kenaikan harga, ini bertindak sebagai positif dan mengurangkan syiling baharu yang memasuki pasaran bertindak sebagai kecairan bahagian jualan – memanjangkan pasaran kenaikan harga dan menghasilkan penilaian yang berpotensi lebih tinggi untuk bitcoin dan dengan itu kunci kira-kira pelombong. 

Sebaliknya, apabila bitcoin merosot semasa pasaran beruang, pilihan pelombong paling selamat dan paling mampan ialah menjual ganjaran mereka untuk wang tunai untuk membayar pembayaran balik hutang dan perbelanjaan operasi. Mereka juga mungkin menjual bitcoin yang dipegang dalam perbendaharaan mereka, seperti yang dilihat sepanjang suku yang lalu, untuk memastikan mereka mempunyai kecairan yang mencukupi. Semasa pasaran menurun, ini bertindak sebagai tekanan jualan tambahan yang melembapkan harga lagi dan memanjangkan penurunan apabila pelombong menyerah.  

Penurunan permintaan untuk peralatan perlombongan, yang diklasifikasikan oleh pelombong sebagai aset pada kunci kira-kira mereka, juga menyebabkan mereka menderita. Sesetengah pelombong menggunakan peralatan mereka sebagai cagaran untuk mengakses pembiayaan tambahan. Apabila permintaan dan nilai peralatan merosot, mereka dikehendaki meletakkan cagaran tambahan untuk menyokong pinjaman mereka. Ini adalah masalah bagi peserta yang tidak mempunyai akses kepada wang tunai tambahan – mendorong mereka untuk menjual aset mereka, dalam kebanyakan kes bitcoin yang disimpan dalam perbendaharaan mereka. Sebagai alternatif, mereka boleh menjadi semakin terpengaruh dan mengambil lebih banyak hutang dengan syarat yang kurang menarik untuk membayar hutang sebelumnya. Dilaporkan terdapat $4 bilion nilai pinjaman yang disokong peralatan ini menunjukkan kerapuhan industri jika harga terus jatuh.

Faktor-faktor ini nampaknya telah menyumbang kepada kemerosotan yang telah kita lihat sepanjang suku lalu yang membawa kepada suku bitcoin yang berprestasi paling teruk sejak 2011. Persoalan utama ialah sama ada pelombong akan mempunyai pendapatan dan rizab tunai yang mencukupi untuk terus mengalami penurunan.

Kematian pelombong yang kurang kukuh dari segi kewangan boleh membawa kepada penyatuan industri. Yang paling bermodal mungkin bertahan dan memperoleh entiti yang lebih kecil sementara penilaian mereka dikurangkan. Dalam jangka masa panjang, ini boleh menjadi manfaat, yang membawa kepada lebih ramai pelombong yang kukuh dari segi kewangan yang berpotensi memegang jumlah syiling yang meningkat – seterusnya mengehadkan syiling tambahan daripada dijual di pasaran dengan mengekalkan lebih banyak ganjaran mereka. 

Kadar hash Bitcoin, jumlah kuasa pengkomputeran yang dikhaskan untuk perlombongan bitcoin, mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 237 EH/s pada bulan Jun, sejak itu ia telah menurun kira-kira 15%. Pelarasan kesukaran Bitcoin, ukuran bagaimana pelombong tegar perlu bersaing untuk mendapatkan ganjaran blok dan diperoleh daripada kadar cincang, menurun sebanyak 1.41% dalam tempoh dua minggu lalu dan menurun 2.35% dua minggu sebelum itu, menunjukkan aktiviti perlombongan semakin menurun . Mengkaji semula perkara ini boleh memberikan pengukur yang baik bagi keseluruhan penyertaan pelombong dan beberapa pandangan tentang kesihatan infrastruktur perlombongan Bitcoin.

Perpindahan jangka pendek pelombong kepada wang tunai mungkin terbukti sebagai keputusan paling bijak untuk bertahan pada masa pesimis ini. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang trajektori harga bitcoin telah menunjukkan ia adalah aset unggul dalam mengembangkan dan memelihara kekayaan. Pemotongan Bitcoin seterusnya, kurang daripada dua tahun lagi, juga akan menjejaskan ekonomi perlombongan. Penambang akan mencari kos tenaga yang lebih rendah, peningkatan kecekapan mesin mereka dan harga bitcoin yang lebih tinggi untuk mengatasi ganjaran blok yang lebih rendah. Sehingga kita melihat sedikit kekuatan dalam harga bitcoin, mungkin wang tunai bukan sampah.