Pasukan

Terra Fallout

Boleh dikatakan nombor satu yang mengatakan untuk sentiasa mengelak daripada menyebut dalam pelaburan ialah "Kali ini berbeza". Biasanya, ia berkaitan dengan jangkaan kenaikan harga yang terlalu optimistik terhadap paras tertinggi pasaran masa depan disebabkan penerimaan global akhirnya berlaku. Ironinya, apabila kitaran ini berterusan ia terbukti berbeza… 

Dalam semua kitaran pasaran sebelumnya, bitcoin tidak pernah berehat atau turun di bawah paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya semasa pasaran menurun. Hujung minggu lalu, bagaimanapun, kami melihat lata bitcoin melalui paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya melalui penurunan 6% yang ganas dalam tempoh 5 minit - mencecah paras terendah kira-kira $17,600. Pemangkin yang berpotensi untuk penurunan mendadak adalah aliran keluar yang ketara daripada dana bitcoin pada hari Jumaat 17 Jun, dengan Canadian Purpose Exchange Traded Fund (ETF) mengalami pelaburnya menebus kira-kira 24,500 bitcoin atau 51% daripada pegangannya. Majoriti pelabur ETF adalah institusi, dengan aliran masuk dan keluar daripada dana ini memberikan tolok ukur yang baik terhadap sentimen institusi di sekitar bitcoin dan aset berisiko secara umum. 

Penurunan itu juga disumbangkan oleh penularan yang berkembang dari bencana Terra. Kematian Terra terus menjadi mangsa yang baru beberapa bulan lalu terkenal sebagai peneraju pasaran dalam bidang mereka. Paling ketara ini termasuk Celcius dan Three Arrows Capital (3AC). Kedua-dua raksasa yang dianggap sebelum ini telah diserang hebat akibat penurunan harga pasaran. Harga yang tertekan telah memberi kesan kepada kecairan yang rendah dan kunci kira-kira yang berleveraj tinggi. Celsius menghentikan semua deposit bernilai $8 bilion daripada dikeluarkan daripada platform mereka dan 3AC didakwa dibubarkan oleh FTX, Deribit dan Bitmex kerana mereka gagal memberikan modal tambahan untuk kedudukan leveraj mereka yang berprestasi buruk. Voyager, sebuah bursa kripto, juga terjejas oleh kematian 3AC dengan mereka masih berhutang 15,250 bitcoin dan $350 juta oleh dana itu. Berita tentang ini menyebabkan saham Voyager jatuh 40% lebih rendah pada hari Rabu disertai dengan token mereka susut nilai sebanyak 25%.    

Walau bagaimanapun, apabila satu gergasi jatuh yang lain tumbuh. Sam Bankman-Fried (SBF) telah menjadi malaikat penjaga yang menyediakan kecairan untuk industri crypto, dengan pinjaman $250 juta kepada BlockFi, platform pinjaman terpusat dan 15,000 bitcoin kepada Voyager melalui FTX dan Alameda Research. Kedua-dua entiti ini SBF diasaskan. FTX US juga telah menggunakan harga pasaran yang susut nilai sebagai peluang untuk mempermanis penawaran produk mereka melalui pemerolehan Embed Financial, firma penjelasan ekuiti yang akan menyediakan penjagaan dan pelaksanaan untuk ciri baharu FTX US yang dilancarkan untuk berdagang saham – mempamerkan keinginan mereka untuk berkembang pasaran alternatif di luar crypto.  

Melihat dari segi teknikal, bitcoin nampaknya telah menemui julat untuk disatukan untuk sementara waktu, dengan sokongan pada paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya iaitu kira-kira $19,800 dan rintangan sekitar $21,300. Keluar daripada julat, dan membuat kemajuan yang ketara, mungkin terbukti menjadi satu cabaran untuk kenaikan harga dengan purata pergerakan 200 minggu menjulang di atas sekitar $23,300.

Persoalan di fikiran semua pedagang ialah berapa lama julat ini akan bertahan dan jika $17,600 akan menjadi dasar tempatan kami untuk masa hadapan? Dengan Pengerusi Rizab Persekutuan Powell mengulangi pendirian dan pandangan hawkish mereka untuk peraturan kripto yang semakin meningkat pada pendengaran Jawatankuasa Perbankan Senat hari Rabu, nampaknya kelegaan yang berpotensi yang telah kita lihat sepanjang minggu lalu tidak boleh dipandang remeh. Selain itu, perkembangan lanjut dalam kejatuhan Terra mungkin ditemui lebih jauh di sepanjang laluan crypto yang tidak cair pada masa ini. Awan gelap ini berkemungkinan besar akan mengekalkan semua peserta pasaran dengan kasut tarian ketuk mereka dan berjalan dengan perlahan sambil kita terus mengharungi zaman apokaliptik ini.