Pasukan

Wilayah yang belum dipetakan

Jumlah nilai terkunci (TVL) DeFi bernilai $700 juta pada permulaan tahun 2020 dan melonjak kepada $250 bilion menjelang akhir tahun 2021. Minggu ini DeFi TVL berada pada $110 bilion, turun 56% daripada paras tertinggi sepanjang masa dan pada tahap yang serupa dengan Julai 2021. Ruang DeFi yang baru muncul tidak pernah mengalami musim sejuk kripto sepenuhnya dan dengan hasil yang merosot pada stablecoin dan aset lain, pengguna paling aktif ruang itu mula mempersoalkan kemampanan hasil DeFi.

Hasil dalam DeFi diperoleh daripada permintaan untuk leverage daripada pedagang dan pelabur, bersama-sama dengan aktiviti pada protokol yang menjana aliran tunai melalui yuran. Memandangkan pasaran semakin perlahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, volum dagangan dan permintaan untuk leverage telah jatuh. 

Malah peserta pasaran yang paling berisiko tetap berdiri dan membiarkan habuk mengendap, seterusnya memberi kesan kepada aktiviti pada protokol dan yuran yang dijana untuk mensubsidi hasil bagi pemberi pinjaman. Nilai cagaran peminjam juga telah jatuh kerana harga aset telah jatuh. Ini telah menyebabkan mereka terpaksa menggunakan jumlah margin yang lebih besar untuk melepaskan kedudukan yang diungkit untuk mengelakkan satu lagi kejadian kemalangan 12 Mei. 

Komponen lain yang mempengaruhi kejayaan DeFi ialah kepercayaan terhadap protokol dan aset yang terkunci di dalamnya. Kejatuhan UST juga menyebabkan pembubaran DeFi mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada bulan Mei dengan kematian Protokol Anchor menjadi penyumbang utama dengan $1.05 bilion daripada jumlah $1.12 bilion. Nampaknya ini telah menyebabkan pemain runcit dan institusi yang lebih besar untuk memikirkan semula strategi hasil mereka dan menilai semula premia risiko yang semakin menurun pada stablecoin dan platform penjanaan hasil. 

Dengan jumlah had pasaran DeFi telah menguji semula purata bergerak 200 minggu dan hasil DeFi semakin berkurangan, adakah protokol DeFi hari ini gagal untuk bertahan pada musim sejuk crypto pertama mereka? Atau adakah kita hanya memasuki tempoh bertenang sebelum pusingan baharu bermula?