Pasukan

Penahanan Bullish

Berita Terkini bahawa Penguatkuasa Undang-undang AS telah merampas 94,000 Bitcoin bernilai $3.5 bilion yang telah dicuri dalam penggodaman Bitfinex pada tahun 2016 boleh dengan mudah menakutkan pasaran.

Bukan sahaja ia sekali lagi membawa mata wang kripto ke dalam perhatian berhubung dengan penggodaman dan penipuan, tetapi jangkaan juga pihak berkuasa AS akan melelong Bitcoin yang dirampas terus ke pasaran. Namun, sejak akhir-akhir ini pasaran terus meningkat.

Jadi adakah kita yakin sepenuhnya lagi?

Beberapa perkara sedang berlaku di sini. Pasaran telah bangkit daripada kerugian Januari mereka dan tanpa berita utama mengenai pemotongan kadar Rizab Persekutuan, perang di Eropah Timur atau kembalinya penutupan COVID, keyakinan berhati-hati telah mengambil alih.

Lebih penting lagi, walaupun dengan 94k Bitcoin tambahan di pasaran, seperti yang ditunjukkan oleh carta di atas, jumlah Bitcoin yang semakin meningkat sebenarnya tidak aktif tetapi berada dalam simpanan sejuk.

Institusi atau pembeli yang lebih besar yang mengumpul BTC tidak mencari flip cepat tetapi untuk pegangan berbilang tahun. Bekalan aktif Ethereum kekal secara relatif tidak berubah memandangkan ETH diperlukan untuk yuran gas, pembelian NFT dan aplikasi DeFi.

Walau bagaimanapun, jumlah bekalan Ethereum kini mengecut berikutan pengenalan EIP-1559. Lebih 1.8 juta ETH telah dibakar.

Penggabungan Ethereum 2.0 akan memacu lagi naratif ETH sebagai aset yang menjana hasil. Malah BTC, dalam versi dibungkusnya, boleh digunakan untuk memperoleh hasil dalam aplikasi DeFi. Memandangkan sifat BTC dan ETH sebagai aset yang produktif dan menjana hasil, peserta pasaran mungkin mengetahui bahawa ini bukan pegangan ekuiti biasa anda.

Hasilnya ialah penurunan harga dibeli dengan cepat. Itu tidak bermakna bahawa kita tidak akan melihat pasaran bergelora dalam beberapa bulan akan datang atau ujian semula terendah terendah dalam julat $20-30k untuk BTC.

Tetapi jika berita seperti penahanan suspek Bitfinex boleh muncul tanpa kesan pasaran yang besar, mungkin masa yang sesuai untuk mengingati betapa kukuhnya gambaran yang lebih besar untuk industri kita.