Pasukan

Hari Groundhog?

Jika anda terbiasa dengan pasaran Crypto yang bergerak pantas, 2022 mesti merasakan anda seperti hari yang tidak berkesudahan. Selepas pergerakan ketara sehingga $69k dan turun semula kepada $30k pada 2021, Bitcoin telah berdagang dalam julat yang kelihatan agak 'membosankan' antara $36k dan $48k sejak permulaan tahun 2022.

Perdagangan julat ini juga boleh diperhatikan pada musim panas 2021, apabila pasaran mengalami tempoh yang agak membosankan. Masa itu diikuti dengan pergerakan besar.

Tempoh relatif tenang sedemikian boleh menjadi masa yang sesuai untuk pengumpulan. Sebaik sahaja BTC melepasi tempoh dagangan julatnya pada tahun 2020, pertumbuhan seterusnya mengerdilkan semua pergerakan harga yang telah berlaku sebelum ini. Sesiapa sahaja yang telah berada di sekitar pasaran Crypto lebih lama, juga tahu bahawa langkah sedemikian cenderung sejajar dengan peristiwa Bitcoin Halving. Yang seterusnya dijadualkan pada 2024.

Tetapi ini adalah sedikit keselesaan untuk ramai pedagang yang memasuki kripto kerana mereka mendambakan 'tindakan' pasaran yang bergerak pantas dan sangat tidak menentu. Bagi mereka, tempoh seperti ini benar-benar senario 'sakit maksimum'. Tiada trend yang jelas dapat dilihat dan kenaikan harga dan penurunan berhujah serta mendakwa kemenangan pramatang, hanya akan dibawa keluar oleh realiti apabila pergerakan pasaran seterusnya menuju ke arah yang bertentangan.

Tidak dinafikan, hari groundhog akan berakhir lambat laun. Dengan iklim makro global yang masih kelihatan mencabar dan dengan kemelesetan yang menjulang, risiko kekal menurun. Namun, jika anda mengezum keluar, setakat ini Bitcoin tidak pernah mengecewakan kami dalam jangka sederhana hingga panjang.

Mungkin pengajaran di sini adalah sama seperti yang terdapat dalam filem sebenar 'Groundhog Day': pengulangan yang tidak berkesudahan pada hari yang sama hanya berakhir apabila watak utama Bill Murray telah menjadi seorang yang benar-benar lebih baik. Sekarang bukankah itu inspirasi hebat untuk kita semua menjadi peniaga yang lebih baik?