Pasukan

Memegang Talian

Pasaran menanggung biasanya adalah masa apabila pedagang bertindak balas secara berlebihan terhadap sebarang berita buruk. Peristiwa-peristiwa yang hampir tidak akan menyebabkan kegelisahan dalam pasaran kenaikkan boleh mendorong pasaran turun dengan ketara dalam penurunan harga.

Oleh itu, agak tidak dijangka untuk melihat daya tahan harga crypto sejak beberapa hari lalu. Walaupun perang berterusan, hantu yang disahkan kenaikan kadar Rizab Persekutuan yang akan datang dan peningkatan tekanan kawal selia yang datang dari AS dan tempat lain, BTC, ETH dan juga projek DeFi teratas telah menyaksikan pertumbuhan sejak beberapa hari lalu.

Mungkinkah ini hanya satu perhimpunan melegakan selepas penurunan ketara daripada paras tertinggi akhir tahun? Mengimbas kembali pada 2018, perhimpunan bantuan BTC pada Februari tahun itu menyaksikan harga BTC meningkat daripada <$8k kepada $11.5k. Walau bagaimanapun, dari situ, ia meneruskan penurunannya, turun sebanyak 70% di mana ia akhirnya mencapai tahap terendah.

Dagangan ialah permainan kebarangkalian dan sejarah hanyalah satu titik data dalam mana-mana senario tertentu, walaupun yang penting. Pada tahun 2018, BTC ranap tanpa sebarang ketidakpastian makro yang wujud hari ini. Pada 2022, kuasa asas utama sedang bermain, namun pasaran kekal.

Kini terdapat ekosistem produk kripto yang memberi kesan secara langsung kepada keseluruhan pasaran. Yang terbaru pengumuman bahawa Terra USD, salah satu stablecoin yang paling popular di angkasa, kini akan turut disokong oleh BTC, adalah satu contoh. Dengan lebih banyak modal yang tersedia untuk digunakan di dalam Crypto, kitaran boleh berubah dengan lebih pantas apabila wang mengalir mengejar peluang. Wang itu bukan sahaja meninggalkan pasaran, ia kekal di dalam, menunggu untuk digunakan. Oleh itu, tempoh Crypto Winter mungkin semakin berkurangan.

Tambahan pula, Crypto telah menjadi sebahagian daripada perbualan global dengan cara yang sebelum ini tidak dapat difikirkan. Kerajaan Ukraine sedang mengumpul derma crypto, spekulasi melimpah ruah sama ada Rusia akan menggunakan Crypto untuk memintas sekatan, dan juga Ketua Pegawai Eksekutif Citadel, sebelum ini skeptik crypto utama, mengumumkan bahawa Citadel akan memasuki pasaran.

Setakat ini talian masih berlaku, dan penguatkuasaan semula mungkin sedang dalam perjalanan.