Pasukan

Musim JPEG

NFT, juga secara berseloroh dirujuk sebagai 'JPEG' dalam komuniti crypto, telah memasuki arus perdana.

Sama ada semasa perbualan makan malam, selebriti menggunakan Ape NFTs sebagai Gambar Profil mereka di media sosial atau jenama besar seperti Coca Cola melancarkan koleksi NFT, NFT jelas menjadi 'rasa hari ini'.

Carta di atas menunjukkan cara carian untuk NFT telah mengatasi carian untuk BTC dan jauh mendahului Blockchain dan DeFi.

Mengapa ini harus menarik minat peniaga? Kerana ini mempunyai kesan pesanan kedua dan ketiga pada keseluruhan pasaran.

Hari ini, kebanyakan NFT masih dikuasakan oleh Ethereum. Pembeli, artis dan orang awam tiba-tiba mencari syiling dan token yang dengannya mereka boleh membeli koleksi NFT kegemaran mereka yang seterusnya menaikkan harga crypto.

Rantaian Blok Lapisan 1 lain seperti Solana, Avalanche, Tezos dan lain-lain juga menyaksikan kemunculan pasaran dan volum NFT. Sementara itu, penyelesaian Layer 2 khusus NFT seperti ImmutableX dan keseluruhan Layer 1 seperti Flow telah muncul untuk menyediakan Blockchain untuk kes penggunaan khusus yang tertumpu pada Permainan dan NFT.

Pada tahap yang lebih tinggi, NFT nampaknya merupakan kuda Trojan yang membantu membawa arus perdana teknologi crypto dan Blockchain. Semuanya adalah budaya, keseronokan dan permainan serta lebih boleh dikaitkan dengan orang awam berbanding sudut gelap dan dunia DeFi yang tidak dikenali.

Jelas sekali, 'budaya' adalah satu daripada beberapa kuasa di dunia yang boleh mengatasi kuasa pasaran kewangan. Bagi peniaga dan pelabur ini membuka banyak persoalan menarik. Sekiranya anda cuba memilih pemenang dan melabur terus dalam koleksi NFT? Orang lain mungkin ingin mencari projek berkaitan infrastruktur NFT atau meneroka NFT token yang mempunyai token boleh dagangan.

Tetapi mungkin 'meta'-play dalam semua ini adalah untuk memberi tumpuan kepada Lapisan 1 yang berada pada kedudukan terbaik untuk menjadi tempat di mana NFT hidup? Hanya masa akan menentukan.

Sementara itu, Musim JPEG mungkin merupakan satu lagi jalan yang dilalui oleh 'Crypto' boleh memisahkan diri daripada pasaran kewangan yang lebih luas dan mengukuhkan kedudukannya sebagai kelas aset bebas dengan utiliti yang kukuh dan peningkatan.