Pasukan

Ponzi Atau DeFi?

Bagi pemerhati biasa, kebanyakan Kewangan Terdesentralisasi (DeFi) hari ini mungkin kelihatan seperti koleksi Skim Ponzi.

Memproyeksikan bootstrap dengan menawarkan APY yang tinggi untuk token mereka dan mereka bentuk sistem kompleks di sekeliling mereka untuk menarik pengguna kuasa DeFi yang bergegas masuk untuk memperoleh pulangan tinggi jangka pendek. APY yang tinggi membawa kepada semakin banyak token dikeluarkan yang seterusnya memusnahkan harga syiling projek dan membawa kepada penurunan yang panjang. Ini terdengar seperti buku permainan 'How to Ponzi' tetapi sudah tentu, kebenarannya lebih kompleks.

Projek yang berjaya memperoleh daya tarikan yang mampan dan membangunkan kes penggunaan di sekelilingnya boleh, secara teori, melarikan diri dari lingkaran harga yang menurun.

Contoh kontroversi namun popular untuk ini ialah LUNA, sebuah projek yang dibangunkan oleh Terra Labs. Seperti yang ditunjukkan oleh carta di atas, LUNA, token tadbir urus sistem, telah mengatasi prestasi keseluruhan Pasaran Kripto keseluruhan serta NASDAQ baru-baru ini.

Ini kebanyakannya disebabkan oleh populariti Stablecoin USTnya yang membayar APY menewaskan pasaran ~20%. Dalam pasaran menurun, hasil yang tinggi pada Stablecoin sangat menarik kepada pedagang.

LUNA dan UST saling berkaitan. Setiap kali $1 UST dibuat, $1 LUNA dibakar dan begitu juga sebaliknya. Semakin banyak permintaan untuk UST, semakin berkurangan LUNA dan harganya dinaikkan. Tiada sokongan lain untuk UST wujud selain itu. Ia adalah stablecoin ke-4 terbesar di pasaran. Hasil ~20% datang daripada pelbagai operasi seperti pinjaman dan pendapatan pertaruhan yang dijana oleh projek asas.

Adakah ini mampan? Sesetengah dalam DeFi jangan fikir begitu. Tetapi ekosistem LUNA/Terra disokong oleh dana yang besar dan platform pembayaran mudah alihnya CHAI digunakan oleh beribu-ribu pedagang di Korea. Selain itu, projek itu boleh memutuskan untuk mengurangkan hasilnya pada bila-bila masa, sebaik sahaja ia beralih daripada bootstrapping ke peringkat yang lebih matang.

Pada akhirnya, DeFi ialah percubaan besar terhadap insentif ekonomi. Apa yang kelihatan seperti Ponzi boleh mudah berubah menjadi satu di belakang tetapi semudah ia dapat melihat pertumbuhan penerimaan yang diperlukan untuk menjadi mampan dari semasa ke semasa.

Walau apa cara sekalipun, ia akan kelihatan 'jelas' kemudian hari. Seperti kata pepatah popular dalam Crypto: 'DYOR: Lakukan penyelidikan anda sendiri'.