Pasukan

Bukti Perubahan

Kejayaan teknologi adalah mengenai masa. Dropbox terkenal mendapat manfaat daripada pelancaran pada masa telefon pintar pertama mula muncul dan tiba-tiba penyegerakan fail antara peranti mula menjadi penting. Realiti Maya perlahan-lahan menuju ke arah penerimaan pakai dengan peranti baharu yang keluar. Begitu juga, Cryptocurrencies muncul pada masa yang tepat.

Selepas Krisis Kewangan 2008, kepercayaan terhadap institusi kewangan tradisional telah rosak manakala dasar monetari yang longgar menggalakkan peningkatan generasi dalam nilai aset. Pertumbuhan ekonomi tidak kembali ke paras sebelum 2008 tetapi secara umum, tiada kemelesetan besar yang melanda.

Hari ini kita nampak di ambang perubahan. Pandemik dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mengejutkan yayasan dan dasar monetari yang longgar mendorong inflasi ke paras yang tidak kelihatan. Kebanyakan penunjuk seperti keyakinan pengguna, pendapatan sebenar, kadar penghantaran dan sebagainya semuanya menuju ke arah kemelesetan yang semakin hampir. Ini berlaku selari dengan pengetatan kadar AS yang menghantar gelombang kejutan lagi melalui ekonomi dunia.

. Hasil bon kerajaan AS 10 tahun adalah penunjuk utama perkembangan yang akan datang. Secara amnya, hasil 10 tahun yang meningkat membayangkan jangkaan pertumbuhan ekonomi. Dengan pengetatan kadar AS, hasil baru-baru ini sedang meningkat, walaupun masih pada tahap yang rendah. Berapa lama ini akan bertahan adalah tekaan sesiapa tetapi pelbagai pasaran pintar pemerhati menjangkakan penunjuk akhir ini akan mula menunjuk ke arah kemelesetan tidak lama lagi.

Akibat untuk pasaran crypto tidak boleh menjadi lebih ketara. Industri ini sedang menghadapi ujian kemelesetan 'sebenar' pertamanya. Persekitaran makro ekonomi berubah dengan pantas. Pasaran beruang kripto sebelumnya tidak bertepatan dengan kemelesetan di seluruh dunia. Yang ini boleh.

Adakah pasaran kripto cukup matang untuk memisahkan daripada arah aliran makro dan meneruskan pertumbuhannya berdasarkan asas industri dan teknologi? Ini bermakna bahawa masa crypto untuk mula memberi kesan sebenar kepada dunia adalah tepat. Atau adakah kita akan melihat satu lagi penurunan besar apabila modal melarikan diri ke tempat perlindungan yang dianggap selamat seperti Dolar AS?

Walau apa pun caranya, ia boleh membentuk naratif crypto untuk masa yang lama akan datang. Beberapa bulan akan datang akan menunjukkan kedudukan kita.